Witam
Czujnik temperatury wewnętrznej się usypia i nie wybudza się
Działa np 30 minut do kilku godzin następnie przestaje raportować , wystarczy wybudzić go przyciskiem i działa znowu
Bateria wymieniona
zasięg 100% leży obok boxa
Firmware: 2.5
Czujnik się usypia
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ten komunikat nie mówi o tym, że urządzenie TS się usypia.cinas wrote: Fri Aug 22, 2025 10:14 am Witam
Czujnik temperatury wewnętrznej się usypia i nie wybudza się
Działa np 30 minut do kilku godzin następnie przestaje raportować , wystarczy wybudzić go przyciskiem i działa znowu
Bateria wymieniona
zasięg 100% leży obok boxa
Firmware: 2.5
Ten komunikat mówi o tym, że Box nie zna stanu czujnika, a ponieważ jest to śpiący czujnik, to nie możemy go wybudzić, tylko czekamy na komunikację z jego strony.
Box jest w takim stanie po resecie. Tzn. jak się zresetuje, to trzeba poczekać, aż TS się odezwie.
TS powinien się skomunikować co 30 min, więc maksymalnie tyle trzeba poczekać, aż ten komunikat zniknie.
Oczywiście, przycisk na TS go wybudzi i wymusi komunikację.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
OK
Czujnik działa np 30 minut potem przestaje nadawać do czasu aż go wybudzę przyciskiem
np z wczoraj ( wycinek działania ) działał od 16:12 do 21:00 wybudziłem go od 22:22 , działał do 23:12 i sam ruszył o 5:42 do 7:12 , ja go wybudziłem o 9
Testowo działają obok 2 czujniki TS i jeden HM one działają bez przerw
Czujnik działa np 30 minut potem przestaje nadawać do czasu aż go wybudzę przyciskiem
np z wczoraj ( wycinek działania ) działał od 16:12 do 21:00 wybudziłem go od 22:22 , działał do 23:12 i sam ruszył o 5:42 do 7:12 , ja go wybudziłem o 9
-
klew
Pokaż (i) z apki dla dowolnego kanału z Boxa.cinas wrote: Fri Aug 22, 2025 10:43 am OK
-
cinas
Wykonałem funkcje przywrócenia poprzedniej wersji
Nie wiem czy to działa ponieważ wersja oprogramowania nie zmieniła się na czujniku
Przykładowy zrzut
Nie wiem czy to działa ponieważ wersja oprogramowania nie zmieniła się na czujniku
Przykładowy zrzut
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
Z Boxem nie da się przywrócić starej wersji. Tzn można, ale box i tak zainstaluje aktualną.cinas wrote: Fri Aug 22, 2025 12:36 pm Wykonałem funkcje przywrócenia poprzedniej wersji
Przykładowy zrzut
Czy to nowe urządzenie? Jeśli stare, to czy wcześniej był taki problem? Ewentualnie co się zmieniło?
Sygnał wifi jest bardzo silny - może jakoś zakłóca.
Czy termometr był parowany z jakimś innym urządzeniem?
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Mechanizm identyczny, jak w przypadku czujników Zigbeeklew wrote: Fri Aug 22, 2025 10:24 am Ten komunikat nie mówi o tym, że urządzenie TS się usypia.
Ten komunikat mówi o tym, że Box nie zna stanu czujnika, a ponieważ jest to śpiący czujnik, to nie możemy go wybudzić, tylko czekamy na komunikację z jego strony.
Box jest w takim stanie po resecie. Tzn. jak się zresetuje, to trzeba poczekać, aż TS się odezwie.
TS powinien się skomunikować co 30 min, więc maksymalnie tyle trzeba poczekać, aż ten komunikat zniknie.
Oczywiście, przycisk na TS go wybudzi i wymusi komunikację.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
cinas
Nowy czujnik wyjęty z pudełka i od początku tak się dzieje , obok niego leżą dwa inne czujniki i HM , tylko ten czujnik przestaje działać ,klew wrote: Fri Aug 22, 2025 2:01 pmZ Boxem nie da się przywrócić starej wersji. Tzn można, ale box i tak zainstaluje aktualną.cinas wrote: Fri Aug 22, 2025 12:36 pm Wykonałem funkcje przywrócenia poprzedniej wersji
Przykładowy zrzut
Czy to nowe urządzenie? Jeśli stare, to czy wcześniej był taki problem? Ewentualnie co się zmieniło?
Sygnał wifi jest bardzo silny - może jakoś zakłóca.
Czy termometr był parowany z jakimś innym urządzeniem?
Tak samo się zachowywał jak był sam połączony z boxem
Poniżej wykres z dziś - czujnik uszkodzony i czujnik sprawny oba leżą obok siebie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.