Witam,
po wgraniu supli oddałem koledze sonoff 4ch r3 do dalszej konfiguracji. Udało mu się podłączyć urządzenie do cloud, natomiast nie poradził sobie z podłączeniem ds18b20. Teraz nie mogę wejść w tryb parowania, próbowałem wszystkimi przyciskami. Ktoś ma jakiś pomysł?
Wiem, że w lokalizacji kolegi można przełączyć tryb na panelu cloud, ale mieszkamy od siebie w odległości100 km
Sonof4chr3 nie mogę wejść w tryb parowania
Ja bym się tym nie chwalił. Myślę nawet, że byłoby mi wstyd, że przez rok narażam zdrowie i życie swoje oraz bliskich...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Podstawowe pytanie: masz na to jakiś certyfikat? Generalnie to nie jest bezpieczny temat bo gdyby tak było to w wielu komercyjnie dostępnych urządzeniach zasilanych 230V była by możliwość dołączania wszelkiej maści czujników a tak nie jest więc odpowiedź nasuwa się sama. W teorii te Sonoffy mają jakąś tam (pytanie czy na tyle dobrą i skuteczną) separację galwaniczną ale jakby nie było jest to jednak związane z ryzykiem i założę się, że znaczna część kolegów tu z forum zgodzi się ze mną i ZDECYDOWANIE odradzi takie rozwiązanie. Jeśli "przeróbki" dokonałeś sam to sam kombinuj i ponoś odpowiedzialność za swoje działanie a jeśli kupiłeś to kieruj pytania do sprzedawcy.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Za mało informacji:controlit wrote: Tue Aug 26, 2025 10:54 am Witam,
po wgraniu supli oddałem koledze sonoff 4ch r3 do dalszej konfiguracji. Udało mu się podłączyć urządzenie do cloud, natomiast nie poradził sobie z podłączeniem ds18b20. Teraz nie mogę wejść w tryb parowania, próbowałem wszystkimi przyciskami. Ktoś ma jakiś pomysł?
Wiem, że w lokalizacji kolegi można przełączyć tryb na panelu cloud, ale mieszkamy od siebie w odległości100 km
1. jaki soft
2. co znaczy "nie poradził sobie"
3. przełączenie w cloud nie ma znaczenia czy jest urządzenie obok czy 3000km dalej
4. jezeli to GuiGeneric to mozesz wejsc w konfig bez przelaczania tylko musisz znac login i hasło (standard: admin/pass) -> tam ustawisz od nowa wejscie w tryb parowania
YoMan
-
controlit
Dziękuję za uwagi odnośnie bezpieczeństwa.
@YoMan - SONOFF4ch pro, wgrane oprogramowanie supla. Zarejestrowany w cloud supla, więc nie jest to tryb gui generic.
Może prościej - czy jest możliwość resetu sonoff z wgranym oprogramowaniem supla i brakiem dostępu do sieci, w której został zarejestrowany. Oczywiście mam fizyczny dostęp do modułu, nie chodzi mi o włamanie do czyjegoś urządzenia.
@YoMan - SONOFF4ch pro, wgrane oprogramowanie supla. Zarejestrowany w cloud supla, więc nie jest to tryb gui generic.
Może prościej - czy jest możliwość resetu sonoff z wgranym oprogramowaniem supla i brakiem dostępu do sieci, w której został zarejestrowany. Oczywiście mam fizyczny dostęp do modułu, nie chodzi mi o włamanie do czyjegoś urządzenia.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
"GuiGeneric" to soft wgrywany na urządzenia, który posiada dość "generyczne" GUI pozwalające na ustawianie wielu różnych rzeczycontrolit wrote: Tue Sep 16, 2025 9:04 am Dziękuję za uwagi odnośnie bezpieczeństwa.
Natomiast nie ma czegoś takiego jak "oprogramowanie Supla". To tak jakbyś napisał, że "na telefonie zainstalowałeś apkę ze sklepu Google".
Na urządzeniu jest wgrane jakieś konkretne oprogramowanie (najprawdopodobniej GuiGeneric w jakiejś wersji).
Sposób włączania trybu konfiguracyjnego zależy od tego, jakie tam masz wgrane oprogramowanie i jak ono jest skonfigurowane.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
controlit
Doczytałem, ze teraz do resetu standardowo trzeba przycisnąć GPIO0 10 razy. Temat do zamknięcia.