Sonof4chr3 nie mogę wejść w tryb parowania

controlit

Witam,
po wgraniu supli oddałem koledze sonoff 4ch r3 do dalszej konfiguracji. Udało mu się podłączyć urządzenie do cloud, natomiast nie poradził sobie z podłączeniem ds18b20. Teraz nie mogę wejść w tryb parowania, próbowałem wszystkimi przyciskami. Ktoś ma jakiś pomysł?
Wiem, że w lokalizacji kolegi można przełączyć tryb na panelu cloud, ale mieszkamy od siebie w odległości100 km
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Sonoff na 230V i DS to nie jest najszczęśliwsze małżeństwo.
controlit

U mnie działa od roku basic R2 z ds
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

controlit wrote: Tue Aug 26, 2025 12:47 pm U mnie działa od roku basic R2 z ds
Ja bym się tym nie chwalił. Myślę nawet, że byłoby mi wstyd, że przez rok narażam zdrowie i życie swoje oraz bliskich...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Podstawowe pytanie: masz na to jakiś certyfikat? Generalnie to nie jest bezpieczny temat bo gdyby tak było to w wielu komercyjnie dostępnych urządzeniach zasilanych 230V była by możliwość dołączania wszelkiej maści czujników a tak nie jest więc odpowiedź nasuwa się sama. W teorii te Sonoffy mają jakąś tam (pytanie czy na tyle dobrą i skuteczną) separację galwaniczną ale jakby nie było jest to jednak związane z ryzykiem i założę się, że znaczna część kolegów tu z forum zgodzi się ze mną i ZDECYDOWANIE odradzi takie rozwiązanie. Jeśli "przeróbki" dokonałeś sam to sam kombinuj i ponoś odpowiedzialność za swoje działanie a jeśli kupiłeś to kieruj pytania do sprzedawcy.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

controlit wrote: Tue Aug 26, 2025 10:54 am Witam,
po wgraniu supli oddałem koledze sonoff 4ch r3 do dalszej konfiguracji. Udało mu się podłączyć urządzenie do cloud, natomiast nie poradził sobie z podłączeniem ds18b20. Teraz nie mogę wejść w tryb parowania, próbowałem wszystkimi przyciskami. Ktoś ma jakiś pomysł?
Wiem, że w lokalizacji kolegi można przełączyć tryb na panelu cloud, ale mieszkamy od siebie w odległości100 km
Za mało informacji:
1. jaki soft
2. co znaczy "nie poradził sobie"
3. przełączenie w cloud nie ma znaczenia czy jest urządzenie obok czy 3000km dalej
4. jezeli to GuiGeneric to mozesz wejsc w konfig bez przelaczania tylko musisz znac login i hasło (standard: admin/pass) -> tam ustawisz od nowa wejscie w tryb parowania
YoMan

Dziękuję za uwagi odnośnie bezpieczeństwa.
@YoMan - SONOFF4ch pro, wgrane oprogramowanie supla. Zarejestrowany w cloud supla, więc nie jest to tryb gui generic.
Może prościej - czy jest możliwość resetu sonoff z wgranym oprogramowaniem supla i brakiem dostępu do sieci, w której został zarejestrowany. Oczywiście mam fizyczny dostęp do modułu, nie chodzi mi o włamanie do czyjegoś urządzenia.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

controlit wrote: Tue Sep 16, 2025 9:04 am Dziękuję za uwagi odnośnie bezpieczeństwa.
@YoMan - SONOFF4ch pro, wgrane oprogramowanie supla. Zarejestrowany w cloud supla, więc nie jest to tryb gui generic.
Może prościej - czy jest możliwość resetu sonoff z wgranym oprogramowaniem supla i brakiem dostępu do sieci, w której został zarejestrowany. Oczywiście mam fizyczny dostęp do modułu, nie chodzi mi o włamanie do czyjegoś urządzenia.
"GuiGeneric" to soft wgrywany na urządzenia, który posiada dość "generyczne" GUI pozwalające na ustawianie wielu różnych rzeczy ;).

Natomiast nie ma czegoś takiego jak "oprogramowanie Supla". To tak jakbyś napisał, że "na telefonie zainstalowałeś apkę ze sklepu Google".
Na urządzeniu jest wgrane jakieś konkretne oprogramowanie (najprawdopodobniej GuiGeneric w jakiejś wersji).

Sposób włączania trybu konfiguracyjnego zależy od tego, jakie tam masz wgrane oprogramowanie i jak ono jest skonfigurowane.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
controlit

Doczytałem, ze teraz do resetu standardowo trzeba przycisnąć GPIO0 10 razy. Temat do zamknięcia.

Return to “Ogólna dyskusja”