Akcja: Przełączanie w tryb konfiguracyjny

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
KaDet

Cześć,
generalnie sam buduje swoje urządzenia pod Suplę, ale zdarza mi się także kupić Zamel'a (bo nie mam czasu, albo urządzenie zbyt standardowe). Najczęściej zamykam to ustrojstwo w jakimś pudełku lub jest w puszce instalacyjnej. Przed włożeniem go - konfiguruję sieć itd.
I tu napotykam wyzwanie - potrzebuję szybko przejść w tryb konfiguracyjny a wszystko zamknięte. Wiem - można użyć Clouda, ale czy nie można byłoby dodać Akcji (ustawianej pod wyzwalacz akcji) - w sekcji Inne - Przełącz urządzenie w tryb konfiguracyjny? Wydaje mi się, że taki "ficzer" byłby przydatny - mnie by się przydał.

Podsumowując - chodzi o możliwość ustawienia akcji przełączania w tryb konfiguracyjny urządzenia z wgranym już softem (Zamel) i przełączania w ten tryb fizycznym przyciskiem.
Last edited by KaDet on Wed Aug 27, 2025 8:59 am, edited 1 time in total.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Przecież jest - konfigurujesz przycisk np na 10 kliknięć lub 5 sekund przytrzymania.
Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

W Cloud masz opcje: Przełącz urządzenie w tryb konfiguracyjny

Własny soft do ESP: klasa VirtualRelay wyzwala SuplaDevice.resetToFactorySettings()
https://github.com/anarhbania/Supla
KaDet

djalex wrote: Tue Aug 26, 2025 3:45 pm Przecież jest - konfigurujesz przycisk np na 10 kliknięć lub 5 sekund przytrzymania.
Oczywiście - jak piszesz swój soft. Zauważ, że nie tego dotyczy mój pomysł. Mówię o o gotowcach z Zamela, które maja możliwość podpinania Akcji w Cloud. Tam chciałbym by była możliwość przypisania przejścia w tryb konfiguracyjny.
KaDet

Bania wrote: Tue Aug 26, 2025 6:30 pm W Cloud masz opcje: Przełącz urządzenie w tryb konfiguracyjny

Własny soft do ESP: klasa VirtualRelay wyzwala SuplaDevice.resetToFactorySettings()
Oczywiście, że mam w Cloud taka opcje, ale jak napisałem - nie o to chodzi. Chodzi o wymuszenie przejścia w tryb konfiguracyjny poprzez fizyczny przycisk.

W przypadkach DIY potrafię zrobić tak jak chce, ale mój pomysł odnosi się do "gotowców".
robertklepacki94
Been thanked: 14 times

KaDet wrote: Wed Aug 27, 2025 8:54 am
Bania wrote: Tue Aug 26, 2025 6:30 pm W Cloud masz opcje: Przełącz urządzenie w tryb konfiguracyjny

Oczywiście, że mam w Cloud taka opcje, ale jak napisałem - nie o to chodzi. Chodzi o wymuszenie przejścia w tryb konfiguracyjny poprzez fizyczny przycisk.

W przypadkach DIY potrafię zrobić tak jak chce, ale mój pomysł odnosi się do "gotowców".
Przecież gotowce zamela też tak mają, SRW, ROW i inne to 10x szybki klik przy monostabilnych, nie pamiętam jak przy bistabilnych bo nie mam ani jednego.

Napisz też konkretnie o jakie urządzenie chodzi.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
robertklepacki94
Been thanked: 14 times

Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
KaDet

robertklepacki94 wrote: Wed Aug 27, 2025 9:01 am Instrukcja
viewtopic.php?t=10255
Dzięki bardzo. Nie wiedziałem o takiej możliwości a w instrukcji do Zameli nie ma. Sprawdziłem - działa.

Return to “Pomysły i koncepcje”