Pomóżcie proszę początkującemu

Moderator: vajera

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

vajera wrote: Wed Aug 27, 2025 10:06 am Zobacz pytanie powyżej - sprawdź czy czujnik zwraca wartość atrybutów BATTERY_PERCENTAGE i BATTERY_VOLTAGE - to już będzie jakiś początek.
Zatem:
1. Read attribute

BATTERY_VOLTAGE
Reading attribute failed!
Status code = 0X86
Attribute id = 0X20

BATTERY_PERCENTAGE
Reading attribute successful!
Data value is 200(0xC8)
Data type is U8(0x20)
Data size is 0x1

2. Read Reporting settings:

BATTERY_VOLTAGE
Reading attribute config report failed!
Status = 134(0X86)
Attribute id = 0X20

BATTERY_PERCENTAGE
Reading attribute config report successful!
Attribute id is 0x21
Data type is U8(0x20)
Min interval is 1(0x1)
Max interval is 65534(0xFFFE)
Delta is 0(0x0)

Zatem zakładam, że
1. w tym przypadku mam gotowy % a nie napięcie
2. mam bardzo długi czas maks odświeżania więc w wyjątkowej sytuacji może to być nawet ponad 18h
3. Zaraportuje każdą najmniejszą zmianę
4. właśnie podaje wartość PERCENTAGE 200 czyli 200% ???

Czy tak?
YoMan

vajera wrote: Wed Aug 27, 2025 8:09 pm
YoMan wrote: Wed Aug 27, 2025 7:58 pm
vajera wrote: Wed Aug 27, 2025 10:06 am
Skoro dodał się do bramki, to potrzebuje manufacturer_id/model_id, które znajdziesz w GUI w zakładce Zigbee devices.
Manufacturer name _TZE200_rxntag7i | model ID TS0601 | Z2S model Unknown Zigbee model [0x6011]
To jest model ME167 - poszukaj na forum wskazówek o baterii, rozumiem, że poza tym działa prawidłowo?
nie pokazuje baterii i nie pokazuje temperatury
YoMan
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

YoMan wrote: Wed Aug 27, 2025 8:13 pm Zatem:
1. Read attribute

BATTERY_VOLTAGE
Reading attribute failed!
Status code = 0X86
Attribute id = 0X20

BATTERY_PERCENTAGE
Reading attribute successful!
Data value is 200(0xC8)
Data type is U8(0x20)
Data size is 0x1

2. Read Reporting settings:

BATTERY_VOLTAGE
Reading attribute config report failed!
Status = 134(0X86)
Attribute id = 0X20

BATTERY_PERCENTAGE
Reading attribute config report successful!
Attribute id is 0x21
Data type is U8(0x20)
Min interval is 1(0x1)
Max interval is 65534(0xFFFE)
Delta is 0(0x0)

Zatem zakładam, że
1. w tym przypadku mam gotowy % a nie napięcie
Zgadza się - raportuje tylko %baterii, więc wartości V nie mają dla tego czujnika znaczenia.
2. mam bardzo długi czas maks odświeżania więc w wyjątkowej sytuacji może to być nawet ponad 18h
Zgadza się - mozesz to zmienić wpisując np. min_interval 0, max 14400 (4h), delta 1
3. Zaraportuje każdą najmniejszą zmianę
Nie, delta 0 oznacza brak raportowania zmiany, tylko interwały czasowe są wtedy brane pod uwagę.
4. właśnie podaje wartość PERCENTAGE 200 czyli 200% ???
Czy tak?
Nie, BATTERY_PERCENTAGE raportuje według przelicznika 1 = 0,5%, więc 200 = 100%.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

YoMan wrote: Tue Aug 26, 2025 8:28 pm 4. Głowice Avatto TRV07 oraz TRV16 -
a. TRV07 - się przedstawia: Unknown model _TZE204_ltwbm23f::TS0601 no binding is possible i moduł pozostaje "zawieszony" z zaświeconą czerwoną diodą (nie da się przełączyć w parowanie) ale w tle działa i po dłuższej chwili dioda gaśnie -> teraz można znowu włączyć parowanie
+BWNU 0.9.2-27/08/2025
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Wed Aug 27, 2025 10:06 am
Skoro dodał się do bramki, to potrzebuje manufacturer_id/model_id, które znajdziesz w GUI w zakładce Zigbee devices.
Manufacturer name _TZE200_rxntag7i | model ID TS0601 | Z2S model Unknown Zigbee model [0x6011]
Na naszym Forum znajdziesz wszystko:
Zibi_007 wrote: Mon May 19, 2025 8:27 pm
LukiSpajder wrote: Mon May 19, 2025 3:53 pm Tak właśnie myślałem że tylko raportuje kiedy bateria już słaba , zamówiłem bramkę tuya to może jest jakaś aktualizacja dla niej i wtedy będzie dawała info że bateria 100%.
Chyba jest tak jak mówisz ona wysyła jak jest słaba bateria , natomiast ME167 wysyła jak jest też nie jest rozładowana .
Znalazłem. Postępuj według tego poradnika. Sukces gwarantowany :)

viewtopic.php?p=203991#p203991
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

YoMan wrote: Wed Aug 27, 2025 8:14 pm
vajera wrote: Wed Aug 27, 2025 8:09 pm

To jest model ME167 - poszukaj na forum wskazówek o baterii, rozumiem, że poza tym działa prawidłowo?
nie pokazuje baterii i nie pokazuje temperatury
Masz poniżej (dwa kliki mniej) - na temperaturę czasem trzeba dłuższą chwilę poczekać (jak chcesz szybciej, to ją musisz schłodzić lub podgrzać):

Udało mi się odpalić baterię :) Schemat wydaje się prosty, ale trzeba dobrze trafić i wykonać wszystko w odpowiedniej kolejności. Jeśli się nam uda i przy parowaniu pokaże się bateria, to sukces i nie musimy nic robić. Powinna działać i raportować wg swojego schematu (procentowo, albo stanem przerobionym na procenty przez @vajera). Aby zwiększyć szanse na pokazanie baterii już podczas parowania, przed samym parowaniem resetujemy głowicę, schemat podobny u wszystkich - wyciągamy baterię i przy jej wkładaniu przytrzymujemy przycisk (w tych co mają jeden nie ma wyboru, w tych co mają trzy może to być auto, albo ustawienia). Jeśli nam się nie uda, to nic się nie stało. Można to zrobić w inny sposób. Trzeba z konsoli wydać polecenie:

Code: Select all

custom-cmd numer_kanału_termostatu 0xEF00 3 SET 0 00
np.

custom-cmd 1 0xEF00 3 SET 0 00
i ważne. W tym momencie musi być komunikacja z głowicą. Zwykłe ustawianie temperatury (czy to w apce, czy na głowicy) nie wystarczy. Przynajmniej u mnie to było za mało, a próbowałem kilkadziesiąt razy (bez efektu). I tutaj wracamy do porady z początku. Wyjmujemy baterię z głowicy i robimy reset. Nie ma obawy, głowica się nie rozparuje, za to powinna pokazać nam się bateria. Próbowałem kilka razy i za każdym zadziałało.
To tyle odnośnie baterii i poradnika, jak sobie można poradzić.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera

Zibi_007 wrote: Wed Aug 27, 2025 9:18 pm Masz poniżej (dwa kliki mniej) - na temperaturę czasem trzeba dłuższą chwilę poczekać (jak chcesz szybciej, to ją musisz schłodzić lub podgrzać):

Udało mi się odpalić baterię :) Schemat wydaje się prosty, ale trzeba dobrze trafić i wykonać wszystko w odpowiedniej kolejności. Jeśli się nam uda i przy parowaniu pokaże się bateria, to sukces i nie musimy nic robić. Powinna działać i raportować wg swojego schematu (procentowo, albo stanem przerobionym na procenty przez @vajera). Aby zwiększyć szanse na pokazanie baterii już podczas parowania, przed samym parowaniem resetujemy głowicę, schemat podobny u wszystkich - wyciągamy baterię i przy jej wkładaniu przytrzymujemy przycisk (w tych co mają jeden nie ma wyboru, w tych co mają trzy może to być auto, albo ustawienia). Jeśli nam się nie uda, to nic się nie stało. Można to zrobić w inny sposób. Trzeba z konsoli wydać polecenie:

custom-cmd numer_kanału_termostatu 0xEF00 3 SET 0 00
np.

custom-cmd 1 0xEF00 3 SET 0 00
i ważne. W tym momencie musi być komunikacja z głowicą. Zwykłe ustawianie temperatury (czy to w apce, czy na głowicy) nie wystarczy. Przynajmniej u mnie to było za mało, a próbowałem kilkadziesiąt razy (bez efektu). I tutaj wracamy do porady z początku. Wyjmujemy baterię z głowicy i robimy reset. Nie ma obawy, głowica się nie rozparuje, za to powinna pokazać nam się bateria. Próbowałem kilka razy i za każdym zadziałało.
To tyle odnośnie baterii i poradnika, jak sobie można poradzić.
W GUI robisz to tak:
  • Zigbee devices - wybierasz głowicę.
  • Klaster - Tuya 0xEF00.
  • W polu Select or enter attribute id/custom command id wpisujesz 03.
  • Typ atrybutu ustawiasz na SET, rozmiar 0, wartość 0.
  • Wciskasz przycisk Send custom command
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
YoMan

Dzięki za komplet tutoriali, coś się udało uruchomić. Na dziś poklikałem to, co mogłem zdalnie. Dopiero w weekend się pobawię z wyjmowaniem baterii :)
YoMan

Wychodzi na to, że jakoś udało się pouruchamiać:
1. tę jedną głowicę wraz temperaturą oraz baterią
2. temp&humi by Sonoff wraz z baterią

Problem mi się pojawił przy sensorze ruchu Sonoff SNZB-03 (Manufacturer name eWeLink | model ID MS01 | Z2S model IAS Zone sensor: ALARM1(0x500) [0x2000])
Na początku działał a teraz ni huhu nie mogę od niego nic wyciągnąć. Cały czas "Device data query failed - try to wake it up first!". Wybudzam go szpilką (dioda mruga), usunąłem go i znowu dodałem - nic. Prawdopodobnie wpisałem jakieś głupie-długie wartości do raportowania i nie mogę przywrócić normalnego działania. Nie ma wskazań ruchu, nie ma baterii.

Jakaś podpowiedź / jakiś pomysł?

EDIT: avatto TRV16 (ta druga) - po updacie też się dodała ale zauważyłem przy obu (wcześniej myślałem, że to przypadek) przy dodawaniu głowicy z automatu w cloudzie jako termometr wpisuje się czujnik binarny (prawdopodobnie ten problematyczny) - wygląda to na jakiś bug?
YoMan

YoMan wrote: Thu Aug 28, 2025 9:02 pm Wychodzi na to, że jakoś udało się pouruchamiać:
1. tę jedną głowicę wraz temperaturą oraz baterią
2. temp&humi by Sonoff wraz z baterią

Problem mi się pojawił przy sensorze ruchu Sonoff SNZB-03 (Manufacturer name eWeLink | model ID MS01 | Z2S model IAS Zone sensor: ALARM1(0x500) [0x2000])
Na początku działał a teraz ni huhu nie mogę od niego nic wyciągnąć. Cały czas "Device data query failed - try to wake it up first!". Wybudzam go szpilką (dioda mruga), usunąłem go i znowu dodałem - nic. Prawdopodobnie wpisałem jakieś głupie-długie wartości do raportowania i nie mogę przywrócić normalnego działania. Nie ma wskazań ruchu, nie ma baterii.

Jakaś podpowiedź / jakiś pomysł?

EDIT: avatto TRV16 (ta druga) - po updacie też się dodała ale zauważyłem przy obu (wcześniej myślałem, że to przypadek) przy dodawaniu głowicy z automatu w cloudzie jako termometr wpisuje się czujnik binarny (prawdopodobnie ten problematyczny) - wygląda to na jakiś bug?
OK, po kolei.
Czujnik ruchu usuń z bramki. Potrzebne opcje znajdziesz w GUI. Usuń też z cloud, aby zapobiec konfliktom urządzeń. Dodaj go na nowo. Powinien działać, jak na początku.

Z czujnikiem binarnym w głowicy, to nie bug to feature - i nie dodaje Ci się jako termometr, tylko urządzenie, które przy zmianie stanu wyłączy Ci np. grzanie. Jest to dobre, gdy masz czujnik otwarcia okna i gdy wietrzysz, to głowica się zakręca. Trzeba na to zwracać uwagę, bo gdy tylko masz w bramce czujnik binarny, to dodanie głowicy z automatu dopisze go do niej. Było już o tym tutaj wielokrotnie.

Return to “Bramka ZigBee”