vajera wrote: Tue Apr 22, 2025 8:50 am
Zibi_007 wrote: Mon Apr 21, 2025 9:23 pm
O widzisz! Przynajmniej jest teraz jakaś reakcja
Code: Select all
>Welcome 192.168.1.117
>Use quit to disconnect.
custom-cmd 9 0xEF00 3 SET 0 00
>Device 6567
>>custom-cmd 9 0xEF00 0x3 0x50 0x0
>Custom command async request sent
custom-cmd 14 0xEF00 3 SET 0 00
>Device 22471
>>custom-cmd 14 0xEF00 0x3 0x50 0x0
custom-cmd 11 0xEF00 3 SET 0 00
>Device 45999
>>custom-cmd 11 0xEF00 0x3 0x50 0x0
Niestety... baterii dalej nie widać. Wezmę później nową głowicę i czystą bramkę. Pomęczę je trochę
A miałeś w tym czasie łączność z głowicą?
Kolejna noc i dzień testowania.
Ostatnie testy powtórzone na 0.7.51 - objawy takie same.
Zacznę od dobrych wieści. Udało mi się odpalić baterię

Schemat wydaje się prosty, ale trzeba dobrze trafić i wykonać wszystko w odpowiedniej kolejności. Jeśli się nam uda i przy parowaniu pokaże się bateria, to sukces i nie musimy nic robić. Powinna działać i raportować wg swojego schematu (procentowo, albo stanem przerobionym na procenty przez @vajera). Aby zwiększyć szanse na pokazanie baterii juz podczas parowania, przed samym parowaniem resetujemy głowicę, schemat podobny u wszystkich - wyciągamy baterię i przy jej wkładaniu przytrzymujemy przycisk (w tych co maja jeden nie ma wyboru, w tych co mają trzy może to być auto, albo ustawienia). Jeśli nam się nie uda, to nic się nie stało. Można to zrobić w inny sposób. Trzeba z konsoli wydać polecenie:
Code: Select all
custom-cmd numer_kanału_termostatu 0xEF00 3 SET 0 00
np.
i ważne. W tym momencie musi być komunikacja z głowicą. Zwykłe ustawianie temperatury (czy to w apce, czy na głowicy) nie wystarczy. Przynajmniej u mnie to było za mało, a próbowałem kilkadziesiąt razy (bez efektu). I tutaj wracamy do porady z początku. Wyjmujemy baterię z głowicy i robimy reset. Nie ma obawy, głowica się nie rozparuje, za to powinna pokazać nam się bateria. Próbowałem kilka razy i za każdym zadziałało.
To tyle odnośnie baterii i poradnika, jak sobie można poradzić.
A teraz te złe wieści. Zakładamy, że korzystamy z wewnętrznego termometru głowicy, ale wiemy, że zawyża nam pomiar. Dokonujemy więc w cloud korekty i przedtem była pętla śmierci. Teraz jej nie ma, ale z tego nie wynika nic dobrego. W Supli pojawia nam się w termostacie temperatura po korekcie, a na głowicy po staremu Zilustruję to przykładem (z obrazkami

). Widzę na głowicy 30 stopni. Nie mam, aż tak ciepło. Termometr wewnętrzny zawyża o 7 stopni. Ustawiam w Supli korektę na -7 (głowica nawet pod Tuyą pozwala na +-9). No i pięknie pokazuje wszędzie 23 stopnie, poza głowicą. Bo tam dalej jest 30 stopni. I teraz zagadka. Co się stanie, jak na termostacie w apce ustawię np. 27 stopni? No pięknie pokazuje, że... chłodzi. I nic się nie zmienia nawet po godzinie. W głowicy też oczywiście zawór zamknięty. Dopiero po ustawieniu powyżej 30 stopni reaguje termostat w Supli (pokazuje grzanie) i w głowicy.
A było już tak pięknie
A na koniec jeszcze jedna zagadka. A co się stanie, jak ustawię korektę na termometrze wewnętrznym, ustawię pomiar z termometru zewnętrznego, a później wrócę do wewnętrznego?
.
..
...
....
.....
Termometr wewnętrzny w termostacie zostanie ustawiony, jak ten zewnętrzny i dodatkowo potraktowany korektą (w efekcie mamy, np. w odniesieniu do przykładu powyżej 23=>21=>14).
@vajera, wiem, że część tych problemów powyżej wynika z tego, że realizuję różne "dziwne" scenariusze, ale akurat ten z korektą w ustawieniach termometru w cloud jest mocno prawdopodobny u przeciętnego użytkownika.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.