Bramka do liczników wM-Bus: kolejne podejście
-
nonflammable
Zakładam, że firmware prawdopodobnie jest skompilowane pod Heltec V3. Mogę przyłączyć się do testów, ale pod ręką mam tylko Lilygo T3 S3. Czy jest szansa na gotowy bin ze zmienioną mapą pinów ?
-
nonflammable
Masz rację ... zmylił, mnie wygląd kabla USB z Ikei bo myślałem, że jest tylko w wersji C i przeoczyłem
model radia
-
poszukiwacz
ale z tego co mi wiadomo obecnie radio sx1276 wspiera soft kolegi , wiec w innych modelach z tym radiem piny trzeba by zmienićnonflammable wrote: Mon Sep 01, 2025 1:17 pmMasz rację ... zmylił, mnie wygląd kabla USB z Ikei bo myślałem, że jest tylko w wersji C i przeoczyłem
model radia![]()
-
nonflammable
ja mam na sx1262 i esp32-s3poszukiwacz wrote: Mon Sep 01, 2025 1:25 pm ale z tego co mi wiadomo obecnie radio sx1276 wspiera soft kolegi , wiec w innych modelach z tym radiem piny trzeba by zmienić
-
kubasa
A więc po kolei:
Cieszę się i czekam na ewentualne requesty do poprawek kolejnych rzeczy.
Robert Błaszczak wrote: Sat Aug 30, 2025 11:10 am Bramka ładnie odczytała wartości. To jak na razie kilka minut testów, więc pewnie więcej napiszę po kilku dniach.
Cieszę się i czekam na ewentualne requesty do poprawek kolejnych rzeczy.
Cieszę się x2!
Niestety nie udało mi się dowieźć w zadanym czasie, ale wyrzuciłem na Githuba kolejną wersję: 1.0.4. Powinna ona pozwalać na wpisanie ID składającego się ze znaków 0-9A-F. Jesli udałoby się to zweryfikować, to fajnie!kubasa wrote: Sat Aug 30, 2025 9:53 am Hexowe ID przemyślę jak sensownie zrobić. Pewnie poprawię to w przeciągu 48 godzin.
Zasadniczo ten moduł występuje faktycznie z różnymi radiami. Skoro już ustaliliśmy, że mamy do czynienia z SX1262, to niestety nie da się tego zbyt prosto zrobić: SX127x mają kolejkę FIFO, a SX126x bufor, w którym ręcznie trzeba zarządzać pozycją wskaźnika i na dodatek mniejszy niż długość telegramów których się można spodziewać (w szczególności z liczników prądu). Być może kiedyś się nad tym pochylę, ale na ten moment, nie mam pod ręką takiej płyty, ani zasobów wolnego czasu żeby to ogarnąć. Właściwie to dokładnie taki sam case jak CC1101: zapraszam wszystkich chętnych, by dopisać taką abstrakcję nad radiem. Wtedy zapewne będzie sobie można to portować z powodzeniem na dowolne płyty z konkretnym transceiverem.nonflammable wrote: Mon Sep 01, 2025 11:34 am Zakładam, że firmware prawdopodobnie jest skompilowane pod Heltec V3. Mogę przyłączyć się do testów, ale pod ręką mam tylko Lilygo T3 S3. Czy jest szansa na gotowy bin ze zmienioną mapą pinów ?
-
poszukiwacz
Wrzucam na helteca nowa wersje i dam znać czy Twoje poprawki z nr licznika działają
a jak sprawa z ewentualnym offsetem w kodzie ? i czy będzie kiedyś opcja w ustawieniach by na wyświetlaczu przy danym liczniku dać własna nazwę ? typu ciepła woda itp ?
-
kubasa
Jeśli chodzi o offsetowanie, to dopisałem do backlogu, ale potrzebowałbym pewnie więcej takich requestów i przede wszystkim czasu. Pewnie trzebaby podciągnąć coś z configu chmurowego i dynamicznie wygenerować lambdę jako filter do sensora w ESPHome.
Dla mnie osobiście, wystarczająco jest tak jak jest: dużo bardziej mnie interesuje ile poszło w danym dniu czy godzinie niż jaki jest bezwzględny stan liczydła.
Z nazwami sprawa właściwie podobna.
Dla mnie osobiście, wystarczająco jest tak jak jest: dużo bardziej mnie interesuje ile poszło w danym dniu czy godzinie niż jaki jest bezwzględny stan liczydła.
-
poszukiwacz
Rozumiem, jak się kiedyś da to ok bo obecnie wyświetlacz to tylko chyba do wskazań parametrów i wifi helteca w moim przypadku oczywiście:) i melduje że liczniki z litera w ID działająkubasa wrote: Sat Sep 06, 2025 2:33 pm Jeśli chodzi o offsetowanie, to dopisałem do backlogu, ale potrzebowałbym pewnie więcej takich requestów i przede wszystkim czasu. Pewnie trzebaby podciągnąć coś z configu chmurowego i dynamicznie wygenerować lambdę jako filter do sensora w ESPHome.