Obudowy do drukowania 3d - jak w czym i skąd ? (Nowy w 3D))

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

No drukarka 3D to jednak wspaniałą zabawa jest, miełem pewne wątpliwości czy będe używał przy zakupie ale nei żałuję ani jednej zlotówki a kolejne szpule filamentu się kończą ;) TEz nei żałuje ze kupiłem od razu z AMSem, jednak druk wielomateriałowy to często nie tylko wygoda ale i większe możliwości.

Ogólnie jestem zachwycony prostotą tinkercada, ,już sporo rzeczy w nim zaprojektowałem i wydrukowałem, 5 minutowe poradniki w youtube robią robotę. Nawet moje dzieci (lat 9 i 12) coś w nim projektują, starszy to nawet pod wymiar robi.
To że jest online i można gdziekolwiek się jest otworzyć projekt a także fgo współdzielić też jest fajne.

Ale mam pytania:
Hej użytkownicy fusion, powiedzcie mi , czy fusion ma automatyczne zaokrąglanie krawędzi brył? np ustawiam randt 3 mm i bryła nawet o skomplikowanym kształcie nie ma ostrych krawędzi? To jedna z dwóch rzeczy których mi brakuje w tinkercadzie, owszem sześciany można sobie zaokrąglić elementem dziura meta albo użyć soft box, ale jak coś jest innego co krawędzie nie koniecznie są prostą to już nijak sie nie da. Drugą rzeczą które w tinkercadzie trzeba obchodzić to iloczyny (części wspólne ) z figur, tego też i bardzo brakuje, jest to w fusion?

Jeszcze jedno, to potrzebuję znaczka supli w formacie stl, ktoś mógłby udostępnić? Nic komercyjnego tylko na potrzeby własnego domu :)
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Dawno swojej drukarki nie odpalałem, cały czas na głowie inne tematy :cry:
Co do projektowania w Fusion, to przesiadaj się czym prędzej. Tinkercad jest dobry na start, łatwiej na początku przygody z drukowaniem 3D odnaleźć się, ale na dłuższą metę to nie ma sensu bo się będziesz męczył. W Fusion możesz zdecydowanie dużo więcej i szybciej. Zaokrąglanie krawędzi, to kwestia wielokrotnego zaznaczenia interesujących cię krawędzi lub plaszczyzn. Promień możesz sobie później zmieniać.
W Fusion możesz operować na bryłach, ale głównie działa się na szkicach. Wyciągasz co sobie w 2D naszkicujesz, potem na tym wyciągnięciu na pionowej płaszczyźnie możesz uruchomić szkic itp.
Obejrzyj sobie kilka poradników na YT, ja też pierwszy projekt robiłem w Tinkercadzie, ale mnie irytowało, że nie mogę wrócić do pierwszego kroku i poprawić np. wymiaru, promienia itd. dlatego poszedłem w stronę Fusion i nie żałuję, bo daje dużo większe możliwość podczas projektowania.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila

Return to “Ogólna dyskusja”