Integracja z Home Assistant

zaba44

Zaczynam zabawę z HA i zaraz na początku mam problemik. Mam kilka SBW-02 i przy jednej sztuce drugi kanał wczytał się tak jak na zdjęciu. Nazwa drugiego kanału to ALARM DZIAŁKA i nie wyświetla w ogóle w HA. Drugi kanał wykorzystuje do włączania alarmu a wejście IN2 to wskaźnik czuwania. Kanał 2 skonfigurowany jest jako furtka. Mam w HA przycisk OPEN dla drugiego kanału, wiedzę status wejścia IN2 ale samego kanału ALARM DZIAŁKA nie widać podczas gdy kanał 1 BRAMA DZIAŁKA jest i to z ikoną bramy. I teraz nie wiem czy tak ma być bo w sumie mogę tym sterować i widzę status uzbrojenia ale brak tej ikonki? W Supli mam zmienione ikony na niestandardowe dla tego kanału ale nie wiem czy to ma wpływ.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Jak masz połączoną Suplę do HA?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

zaba44 wrote: Wed Sep 10, 2025 8:40 am Zaczynam zabawę z HA i zaraz na początku mam problemik. Mam kilka SBW-02 i przy jednej sztuce drugi kanał wczytał się tak jak na zdjęciu. Nazwa drugiego kanału to ALARM DZIAŁKA i nie wyświetla w ogóle w HA. Drugi kanał wykorzystuje do włączania alarmu a wejście IN2 to wskaźnik czuwania. Kanał 2 skonfigurowany jest jako furtka. Mam w HA przycisk OPEN dla drugiego kanału, wiedzę status wejścia IN2 ale samego kanału ALARM DZIAŁKA nie widać podczas gdy kanał 1 BRAMA DZIAŁKA jest i to z ikoną bramy. I teraz nie wiem czy tak ma być bo w sumie mogę tym sterować i widzę status uzbrojenia ale brak tej ikonki? W Supli mam zmienione ikony na niestandardowe dla tego kanału ale nie wiem czy to ma wpływ.
Kanał furtki nie jest dodawany do MQTT Autodiscovery bo HA nie ma (lub nie miał) takiego czegoś jak furtka w swoim repertuale.
Także można to ręcznie dodać na podstawie publikowanych topiców w MQTT, lub możesz użyć innej funkcji, która ma MQTT Autodiscovery.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Od jakiegoś czasu jest dodawana furtka jako przycisk "Otwórz".
SUPLA.... Nareszcie w domu.
zaba44

Maciek663 wrote: Wed Sep 10, 2025 9:50 am Jak masz połączoną Suplę do HA?
Przez broker mqtt23.supla.org
Maciek663 wrote: Wed Sep 10, 2025 9:50 am Kanał furtki nie jest dodawany do MQTT Autodiscovery bo HA nie ma (lub nie miał) takiego czegoś jak furtka w swoim repertuale.
Także można to ręcznie dodać na podstawie publikowanych topiców w MQTT, lub możesz użyć innej funkcji, która ma MQTT Autodiscovery.
Dopiero zaczynam zabawę z HA i na razie prościej będzie zmienić funkcję furtki. Może znajdę gdzieś łopatologiczny opis jak to ręcznie dodawać i wtedy osiągnę coś więcej.
pzygmunt wrote: Wed Sep 10, 2025 4:05 pm Od jakiegoś czasu jest dodawana furtka jako przycisk "Otwórz".
Tak i sam przycisk działa ale sama nazwa kanału się nie jest odczytywana z supli więc na razie zmienię typ na bramę np.
Goral64
Has thanked: 2 times

Nie chcę zakładać nowego wątku, ale od jakiegoś czasu dostaję takie powiadomienia w HA:
Jednostka „Gosund SP111 (18) UPS 1 (out) (Total cost - balanced)” (sensor.gosund_sp111_18_ups_1_out_total_cost_balanced) została zmieniona na „”, której nie można przeliczyć na wcześniej zapisaną jednostkę „PLN”.
Jeśli historyczne wartości statystyk mają nieprawidłową jednostkę, możesz zaktualizować jednostki starych danych. Same wartości nie zostaną zmienione.
Możesz też zdecydować się na usunięcie wszystkich historycznych wartości statystyk i rozpocząć od nowa.
Zdarzają się także w drugą stronę...
Czyżby coś z definicją encji dla HA?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Goral64 wrote: Sun Apr 19, 2026 10:38 am Nie chcę zakładać nowego wątku, ale od jakiegoś czasu dostaję takie powiadomienia w HA:
Jednostka „Gosund SP111 (18) UPS 1 (out) (Total cost - balanced)” (sensor.gosund_sp111_18_ups_1_out_total_cost_balanced) została zmieniona na „”, której nie można przeliczyć na wcześniej zapisaną jednostkę „PLN”.
Jeśli historyczne wartości statystyk mają nieprawidłową jednostkę, możesz zaktualizować jednostki starych danych. Same wartości nie zostaną zmienione.
Możesz też zdecydować się na usunięcie wszystkich historycznych wartości statystyk i rozpocząć od nowa.
Zdarzają się także w drugą stronę...
Czyżby coś z definicją encji dla HA?
Może pytania o HA warto zadawać na grupach o HA?
Goral64

george1255 wrote: Sun Apr 19, 2026 11:24 am Może pytania o HA warto zadawać na grupach o HA?
Może, ale na nie pytam o HA, tylko o to co SUPLA wysyła do MQTT, a co odbiera HA. Czy coś się zmieniło?

Image
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Goral64 wrote: Sun Apr 19, 2026 11:40 am
george1255 wrote: Sun Apr 19, 2026 11:24 am Może pytania o HA warto zadawać na grupach o HA?
Może, ale na nie pytam o HA, tylko o to co SUPLA wysyła do MQTT, a co odbiera HA. Czy coś się zmieniło?
To co za problem sprawdzić to jakimś mqtt explorerem?
Goral64

Błogosławieni ci, co nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.

W MQTT Explorer widzę tylko stan aktualny, nie widzę tego co Supla wysyłała 2 tygodnie temu do brokera.

Image

Return to “Pomoc”