Integracja z Home Assistant
-
zaba44
Zaczynam zabawę z HA i zaraz na początku mam problemik. Mam kilka SBW-02 i przy jednej sztuce drugi kanał wczytał się tak jak na zdjęciu. Nazwa drugiego kanału to ALARM DZIAŁKA i nie wyświetla w ogóle w HA. Drugi kanał wykorzystuje do włączania alarmu a wejście IN2 to wskaźnik czuwania. Kanał 2 skonfigurowany jest jako furtka. Mam w HA przycisk OPEN dla drugiego kanału, wiedzę status wejścia IN2 ale samego kanału ALARM DZIAŁKA nie widać podczas gdy kanał 1 BRAMA DZIAŁKA jest i to z ikoną bramy. I teraz nie wiem czy tak ma być bo w sumie mogę tym sterować i widzę status uzbrojenia ale brak tej ikonki? W Supli mam zmienione ikony na niestandardowe dla tego kanału ale nie wiem czy to ma wpływ.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Kanał furtki nie jest dodawany do MQTT Autodiscovery bo HA nie ma (lub nie miał) takiego czegoś jak furtka w swoim repertuale.zaba44 wrote: Wed Sep 10, 2025 8:40 am Zaczynam zabawę z HA i zaraz na początku mam problemik. Mam kilka SBW-02 i przy jednej sztuce drugi kanał wczytał się tak jak na zdjęciu. Nazwa drugiego kanału to ALARM DZIAŁKA i nie wyświetla w ogóle w HA. Drugi kanał wykorzystuje do włączania alarmu a wejście IN2 to wskaźnik czuwania. Kanał 2 skonfigurowany jest jako furtka. Mam w HA przycisk OPEN dla drugiego kanału, wiedzę status wejścia IN2 ale samego kanału ALARM DZIAŁKA nie widać podczas gdy kanał 1 BRAMA DZIAŁKA jest i to z ikoną bramy. I teraz nie wiem czy tak ma być bo w sumie mogę tym sterować i widzę status uzbrojenia ale brak tej ikonki? W Supli mam zmienione ikony na niestandardowe dla tego kanału ale nie wiem czy to ma wpływ.
Także można to ręcznie dodać na podstawie publikowanych topiców w MQTT, lub możesz użyć innej funkcji, która ma MQTT Autodiscovery.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
zaba44
Przez broker mqtt23.supla.org
Dopiero zaczynam zabawę z HA i na razie prościej będzie zmienić funkcję furtki. Może znajdę gdzieś łopatologiczny opis jak to ręcznie dodawać i wtedy osiągnę coś więcej.Maciek663 wrote: Wed Sep 10, 2025 9:50 am Kanał furtki nie jest dodawany do MQTT Autodiscovery bo HA nie ma (lub nie miał) takiego czegoś jak furtka w swoim repertuale.
Także można to ręcznie dodać na podstawie publikowanych topiców w MQTT, lub możesz użyć innej funkcji, która ma MQTT Autodiscovery.
Tak i sam przycisk działa ale sama nazwa kanału się nie jest odczytywana z supli więc na razie zmienię typ na bramę np.pzygmunt wrote: Wed Sep 10, 2025 4:05 pm Od jakiegoś czasu jest dodawana furtka jako przycisk "Otwórz".
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Nie chcę zakładać nowego wątku, ale od jakiegoś czasu dostaję takie powiadomienia w HA:
Czyżby coś z definicją encji dla HA?
Zdarzają się także w drugą stronę...Jednostka „Gosund SP111 (18) UPS 1 (out) (Total cost - balanced)” (sensor.gosund_sp111_18_ups_1_out_total_cost_balanced) została zmieniona na „”, której nie można przeliczyć na wcześniej zapisaną jednostkę „PLN”.
Jeśli historyczne wartości statystyk mają nieprawidłową jednostkę, możesz zaktualizować jednostki starych danych. Same wartości nie zostaną zmienione.
Możesz też zdecydować się na usunięcie wszystkich historycznych wartości statystyk i rozpocząć od nowa.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
Może pytania o HA warto zadawać na grupach o HA?Goral64 wrote: Sun Apr 19, 2026 10:38 am Nie chcę zakładać nowego wątku, ale od jakiegoś czasu dostaję takie powiadomienia w HA:Zdarzają się także w drugą stronę...Jednostka „Gosund SP111 (18) UPS 1 (out) (Total cost - balanced)” (sensor.gosund_sp111_18_ups_1_out_total_cost_balanced) została zmieniona na „”, której nie można przeliczyć na wcześniej zapisaną jednostkę „PLN”.
Jeśli historyczne wartości statystyk mają nieprawidłową jednostkę, możesz zaktualizować jednostki starych danych. Same wartości nie zostaną zmienione.
Możesz też zdecydować się na usunięcie wszystkich historycznych wartości statystyk i rozpocząć od nowa.
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
To co za problem sprawdzić to jakimś mqtt explorerem?Goral64 wrote: Sun Apr 19, 2026 11:40 amMoże, ale na nie pytam o HA, tylko o to co SUPLA wysyła do MQTT, a co odbiera HA. Czy coś się zmieniło?
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Błogosławieni ci, co nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.
W MQTT Explorer widzę tylko stan aktualny, nie widzę tego co Supla wysyłała 2 tygodnie temu do brokera.
W MQTT Explorer widzę tylko stan aktualny, nie widzę tego co Supla wysyłała 2 tygodnie temu do brokera.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026