Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Wczoraj zaktualizowałem moduł ESP32 C6-WROOM N16 oraz "maluszka" XIAO C6 najnowszą wersją softu. Na obu modułach był soft z kwietnia (chyba 0.17.26) i oba "ruszyły" bez najmniejszego problemu.
LED RGB (przy N16) także bardzo fajnie pokazuje aktualny status bramki.

@Maniek913, Ty masz ESP w wersji N8 (w/g linku), ale to nie powinno mieć wpływu na działanie diody RGB. Gdzieś po drodze coś pominąłeś, jeżeli u Ciebie nie chce działać. "Merged" wgrywam według sugestii Zbyszka programem Tasmota-ESP-Flasher (ver. 3.0.4), bo niczego nie trzeba ustawiać (tylko port i ścieżka dostępu do pliku "merged"), natomiast aktualizację - programem Flash download tool w wersji 3.9.9. Na końcu dopiero podejrzewałbym uszkodzenie modułu.

Dzisiaj "zfleszowałem" czysty moduł ESP32 C6-WROOM N16 plikiem "merged" i sparowałem kilka urządzeń, żeby potestować "Local actions". DZIAŁA! Wprawdzie funkcjonalność nie jest taka, jaką oferuje SUPLA Scripts (chyba - bo ani jednej, ani drugiej nie znam dobrze :) ), ale po wyłączeniu bramki w cloud-zie akcje się wykonują. :)

Mistrzu Łukaszu! Mam pytanie: w cloud-zie w niektórych urządzeniach jest przycisk "Identyfikuj urządzenie"; czy coś takiego można zaimplementować do Z2S?
Muszę przyznać, że na razie mam dość chaotycznie zorganizowaną sieć zigbee; kilkanaście urządzeń na pięciu bramkach w różnych lokalizacjach. Ponieważ do tematu siadam raczej "z doskoku", to wiele spraw mi umyka i taka identyfikacja mogłaby trochę pomóc. Czas robi swoje. :lol: Jeżeli jest to czasochłonne - to nie ma tematu.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

RomanG wrote: Sun Sep 14, 2025 4:30 pm Wczoraj zaktualizowałem moduł ESP32 C6-WROOM N16 oraz "maluszka" XIAO C6 najnowszą wersją softu. Na obu modułach był soft z kwietnia (chyba 0.17.26) i oba "ruszyły" bez najmniejszego problemu.
LED RGB (przy N16) także bardzo fajnie pokazuje aktualny status bramki.
Dzięki!
Dzisiaj "zfleszowałem" czysty moduł ESP32 C6-WROOM N16 plikiem "merged" i sparowałem kilka urządzeń, żeby potestować "Local actions". DZIAŁA! Wprawdzie funkcjonalność nie jest taka, jaką oferuje SUPLA Scripts (chyba - bo ani jednej, ani drugiej nie znam dobrze :) ), ale po wyłączeniu bramki w cloud-zie akcje się wykonują. :)
Temat jest otwarty - czekam na sugestie i pomysły.
Mistrzu Łukaszu! Mam pytanie: w cloud-zie w niektórych urządzeniach jest przycisk "Identyfikuj urządzenie"; czy coś takiego można zaimplementować do Z2S?
Muszę przyznać, że na razie mam dość chaotycznie zorganizowaną sieć zigbee; kilkanaście urządzeń na pięciu bramkach w różnych lokalizacjach. Ponieważ do tematu siadam raczej "z doskoku", to wiele spraw mi umyka i taka identyfikacja mogłaby trochę pomóc. Czas robi swoje. :lol: Jeżeli jest to czasochłonne - to nie ma tematu.
W standardzie Zigbee dostępny jest klaster Identify, który ma wbudowany rozkaz uruchamiający procedurę identykacji danego urządzenia...o ile jego producent takową przewidział.

I teraz ciekawostka - w GUI jest zakładka Zigbee devices a w niej przycisk do odczytu sygnału RSSI danego urządzenia. Odczyt RSSI najprościej wykonać wysyłając do urządzenia jakikolwiek rozkaz - wtedy wraz z odpowiedzią urządzenie prześle aktualną wartość. Ponieważ urządzenia realizują różne zestawy rozkazów, to wybrałem ten najbardziej uniwersalny, czyli wlasnie to Identify 😉
Proponuję prosty test - obudź dane urządzenie i odczytaj RSSI patrząc na nie i zaobserwuj czy pojawia się jakąkolwiek reakcja.
Pamiętaj tylko, że natywne urządzenia Supla są zawsze online a w przypadku Zigbee większość czujników śpi i nie zareaguje na ten rozkaz bez wybudzenia, co trochę wypacza jego sens.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
RomanG

Mistrzu, wybacz, że źle opisałem moje oczekiwania; chodziło mi o identyfikację konkretnej bramki Z2S, a nie o urządzenia sparowane na nich.
Przy kilku (wielu) bramkach musiałem po jakimś czasie identyfikować je, żeby wiedzieć, co na nich mam :D . Z cloud-a jest to możliwe dla niektórych urządzeń, ale nie dla wszystkich.
Ale sprawdziłem to, co sugerowałeś ;) : nie zaobserwowałem żadnej reakcji na wszystkich pięciu urządzeniach sparowanych z bramką.
Urządzenia były wybudzone, bo odpowiedziały zarówno na "Read Software Build ID", jak i "Read device RSSI". Być może to urok tych urządzeń. ;)
Jeżeli chodzi o identyfikację konkretnych bramek, to ... sam oceń, czy warto temu poświęcać uwagę (jeżeli w ogóle jest to możliwe).
...to nie może być koncert życzeń, a ja dam sobie radę. :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Sun Sep 14, 2025 4:59 pm
Temat jest otwarty - czekam na sugestie i pomysły.

Akcje lokalne działają bardzo dobrze. Skrypty są super, ale do trochę innych zastosowań, choć tu i tu można osiągnąć podobny efekt. W akcjach lokalnych zadziała to zawsze, a w skryptach tylko jak jest połączenie z netem. I pamiętać należy, że skrypty nie wykonują się natychmiastowo, tylko warunki są sprawdzane co pewien czas.
Jeśli mowa o propozycjach, to na dzień dzisiejszy dodałbym tylko możliwość zaplanowania zwłoki czasowej w wykonaniu reakcji (ale nie jest to sprawa pierwszej potrzeby). W przyszłości można by było też pomyśleć o kilku warunkach (nap. dwóch), które muszą być spełnione, aby wykonać akcję. W tej chwili nic mi więcej do głowy nie przychodzi.
W standardzie Zigbee dostępny jest klaster Identify, który ma wbudowany rozkaz uruchamiający procedurę identykacji danego urządzenia...o ile jego producent takową przewidział.

I teraz ciekawostka - w GUI jest zakładka Zigbee devices a w niej przycisk do odczytu sygnału RSSI danego urządzenia. Odczyt RSSI najprościej wykonać wysyłając do urządzenia jakikolwiek rozkaz - wtedy wraz z odpowiedzią urządzenie prześle aktualną wartość. Ponieważ urządzenia realizują różne zestawy rozkazów, to wybrałem ten najbardziej uniwersalny, czyli wlasnie to Identify 😉
Proponuję prosty test - obudź dane urządzenie i odczytaj RSSI patrząc na nie i zaobserwuj czy pojawia się jakąkolwiek reakcja.
Pamiętaj tylko, że natywne urządzenia Supla są zawsze online a w przypadku Zigbee większość czujników śpi i nie zareaguje na ten rozkaz bez wybudzenia, co trochę wypacza jego sens.
Sens identyfikacji urządzenia jest tylko wtedy, kiedy to ono może nam znać, że ktoś o nie"pyta". W odpowiedzi miga diodą, wibruje lub wydaje dźwięk. No i w zasadzie dotyczy to urządzeń, które mają zasilanie stałe (nie bateryjne). W Zigbee znakomita większość urządzeń śpi, jeśli nic nie robią i trzeba je obudzić, aby zareagowały, albo czekać jak coś się zmieni i same się wybudzą. Dodatkowo część czujników posiada tylko diodę, która sygnalizuje parowanie i nie wiem, czy idzie ją zmusić do migania w innych warunkach, więc nie ma jak się zidentyfikować.
W eWelinku i Tuya jest dokładnie to samo. Można sprawdzić stan urządzenia tylko i wyłącznie jak jest komunikacja i wyświetla dokładnie to samo co w bramce Z2S (sygnał i wersję softu). Nie da się zrobić nic więcej.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Tak propozycja czy można by dodać w GUI możliwość wpisania nazwy urządzenie tzn. nazwa bramki tak aby się rejestrował z tą nazwą w Cloud, jeśli nie zostanie wprowadzone nazwa, zarejestruje się standardowo z nazwą :
Zigbee <=> Supla Gateway
RomanG

Zbyszku! Nie chodzi mi o zidentyfikowanie urządzeń sparowanych z konkretną bramka, a o zidentyfikowanie bramki ze sparowanymi konkretnymi urządzeniami. Patyrz fotka.
Nierzadko może być tak, że na kilku bramkach sparowane są te same urządzenia (takie moje niedopatrzenie :D ). Sorry - trudno zapanować nad tym wszystkim przy tak szybko następujących zmianach i wielu urządzeniach dodawanych do tych bramek.
Jak wspominałem, nie ma to być koncert życzeń, więc rozwiązanie problemu całkowicie zależy od jego łatwości załatwienia.
Zibi_007

RomanG wrote: Sun Sep 14, 2025 7:07 pm Zbyszku! Nie chodzi mi o zidentyfikowanie urządzeń sparowanych z konkretną bramka, a o zidentyfikowanie bramki ze sparowanymi konkretnymi urządzeniami. Patyrz fotka.
Nierzadko może być tak, że na kilku bramkach sparowane są te same urządzenia (takie moje niedopatrzenie :D ). Sorry - trudno zapanować nad tym wszystkim przy tak szybko następujących zmianach i wielu urządzeniach dodawanych do tych bramek.
Jak wspominałem, nie ma to być koncert życzeń, więc rozwiązanie problemu całkowicie zależy od jego łatwości załatwienia.
Romku - stary już jestem i ślepy, ale dałbym sobie rękę uciąć, że tego obrazka wcześniej nie widziałem. No i teraz byłbym chyba bez ręki...

Oczywiście teraz sprawa jasna i pewnie do zrobienia. Ale chyba na poziomie dogadania @Klew => @vajera. Tzn. z cloud idzie sygnał do bramki a ta nam radośnie np. morsem nadaje, że to ona. Albo robi jakąś "tęczę" diodą RGB :)

EDIT: Eeee..... musiałem pisać swoją odpowiedź, jak Ty dodałeś wyjaśnienie. No to ocaliłem rękę. Muszę za to poćwiczyć szybsze pisanie na telefonie ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG

Zibi_007 wrote: Sun Sep 14, 2025 7:18 pm
RomanG wrote: Sun Sep 14, 2025 7:07 pm Zbyszku! Nie chodzi mi o zidentyfikowanie urządzeń sparowanych z konkretną bramka, a o zidentyfikowanie bramki ze sparowanymi konkretnymi urządzeniami. Patyrz fotka.
Romku - stary już jestem i ślepy, ale dałbym sobie rękę uciąć, że tego obrazka wcześniej nie widziałem. No i teraz byłbym chyba bez ręki...

Oczywiście teraz sprawa jasna i pewnie do zrobienia. Ale chyba na poziomie dogadania @Klew => @vajera. Tzn. z cloud idzie sygnał do bramki a ta nam radośnie np. morsem nadaje, że to ona. Albo robi jakąś "tęczę" diodą RGB :)
...hmm.. masz "Cam Meter", to sprawdź. Idzie zidentyfikować urzadzenie. I od tego wyszedłem. Może błędnie, ale uznałem, że kierunek jest dobry.
Zibi_007

LukiSpajder wrote: Sun Sep 14, 2025 6:47 pm Tak propozycja czy można by dodać w GUI możliwość wpisania nazwy urządzenie tzn. nazwa bramki tak aby się rejestrował z tą nazwą w Cloud, jeśli nie zostanie wprowadzone nazwa, zarejestruje się standardowo z nazwą :
Zigbee <=> Supla Gateway
To było na samym początku, jak dodawałem webserwer z przykładu w SD. Później się gdzieś "zgubiło"...
Później też jeszcze padła taka propozycja, ale ucichło.
W każdym razie popieram propozycję (przyda się), choć osobiście pierwsze co robię po rejestracji bramki w cloud, to zmieniam jej nazwę i lokalizację.
Zibi_007

RomanG wrote: Sun Sep 14, 2025 7:25 pm
Zibi_007 wrote: Sun Sep 14, 2025 7:18 pm

...hmm.. masz "Cam Meter", to sprawdź. Idzie zidentyfikować urzadzenie. I od tego wyszedłem. Może błędnie, ale uznałem, że kierunek jest dobry.
Ale ja wiem o co chodzi i jak to działa. Także z innymi urządzeniami. Sprawdzałem zaraz jak @Klew ogłosił dodanie tej funkcji. Chodziło mi o to, że w bramce już dioda miga i ma kolory na różne okazje, dlatego pisałem o jakimś konkretnym sygnale (dioda RGB daje duże możliwości) :)
Nie wiem natomiast, jak to jest rozwiązane po stronie cloud<=>urządzenie, dlatego pisałem o dogadaniu...

Return to “Bramka ZigBee”