posting.php?mode=quote&p=212377#
No i fajnie! @vajera to stary linuksiarz jest i jeszcze do Windowsa nie dorósł
Albo go przerósł, co też jest możliwe...
Moderator: vajera
posting.php?mode=quote&p=212377#
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Może warto by dodać w Tutorial - GUI i rozmaitości [bramka Zigbee] - Instrukcja wykonania kopii zapasowej lub przeniesienia danych bramki Z2S informację od @Zibi_007 jeśli działamy na Windows to zamiast esptoot.py wpisujemy esptool.exebokk wrote: Fri Sep 12, 2025 5:21 amOczywiście:)vajera wrote: Fri Sep 12, 2025 5:09 amJak napisałeś, że zostawiasz zabawę na jutro, to nie sądziłem, że zaczniesz zaraz po północybokk wrote: Fri Sep 12, 2025 12:33 am Coś chyba nie bardzo wiem jak to ugryźć.
System Windows 11.64.
Instaluję python-3.13.7-amd64.exe
później terminal: pip install esptool
Następnie terminal: python -m esptool i pokazuje esptool v5.0.2 - serial utility for flashing, provisioning, and interacting with Espressif SoCs.
Teraz esptool.py --chip esp32c6 --port COM5 read_flash 0x690000 0x160000 littlefs_zigbee.bin i otrzymuję 'esptool.py' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.
Sprawdzałem na obu portach USB (zmieniając COM) i wciąż to samo.
Zasadniczo Python i Windows to droga przez mękę, z tych komunikatów wynika chyba jakiś problem ze ścieżką.
To bardzo dobra informacja - brawo Ty? Czy mogę wykorzystać Twoje odkrycie i zaktualizować tutorial?Znalazłem jakiś testowy moduł ESP32C6 i sprawdziłem że można to też zrobić Flash Download Tool - Read Flash adress: 0x690000 size: 0x160000 a następnie pod adres 0x0 wgrać plik marged i pod adres 0x690000 zgrana zawartość flasha
W międzyczasie zobaczyłem że pokazała się wersja 0.9.24 i weszła aktualizacja OTA na obie bramki.
Można, ale pod Windows też zadziała esptool.py. Wszystko zależy od tego, jak uruchamiasz środowisko Pythona. Proponuję dopisać, że jeśli nie zadziała .py to spróbuj z .exe.bokk wrote: Sat Sep 13, 2025 5:11 amMoże warto by dodać w Tutorial - GUI i rozmaitości [bramka Zigbee] - Instrukcja wykonania kopii zapasowej lub przeniesienia danych bramki Z2S informację od @Zibi_007 jeśli działamy na Windows to zamiast esptoot.py wpisujemy esptool.exebokk wrote: Fri Sep 12, 2025 5:21 amOczywiście:)vajera wrote: Fri Sep 12, 2025 5:09 am
Jak napisałeś, że zostawiasz zabawę na jutro, to nie sądziłem, że zaczniesz zaraz po północy
Zasadniczo Python i Windows to droga przez mękę, z tych komunikatów wynika chyba jakiś problem ze ścieżką.
To bardzo dobra informacja - brawo Ty? Czy mogę wykorzystać Twoje odkrycie i zaktualizować tutorial?
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Sonoff TRVZB?lukasz06 wrote: Fri Sep 19, 2025 9:17 pm @Vajera, fajnie, że robisz porządkiten kanał wilgotności trochę wprowadzał ludzi w błąd.
Ale do rzeczy. Po aktualizacji przez Ota, usunięciu głowicy i dodaniu jej od nowa nie mam odczytu temp z głowicy.
Czekam już ponad 1h i nic. W Cloud ustawiłem dodatkowy termometr i on działa.
Zauważyłem też problem w komunikacji na linii aplikacja - głowica, tzn. po zmianie temp w aplikacji temp się nie zapisuje na głowicy.
Chyba, że trzeba wgrać plik "merged"?
Tak Sonoff, tak głowica - aplikacja działa.vajera wrote: Fri Sep 19, 2025 9:25 pmSonoff TRVZB?lukasz06 wrote: Fri Sep 19, 2025 9:17 pm @Vajera, fajnie, że robisz porządkiten kanał wilgotności trochę wprowadzał ludzi w błąd.
Ale do rzeczy. Po aktualizacji przez Ota, usunięciu głowicy i dodaniu jej od nowa nie mam odczytu temp z głowicy.
Czekam już ponad 1h i nic. W Cloud ustawiłem dodatkowy termometr i on działa.
Zauważyłem też problem w komunikacji na linii aplikacja - głowica, tzn. po zmianie temp w aplikacji temp się nie zapisuje na głowicy.
Chyba, że trzeba wgrać plik "merged"?
Komunikacja głowica-aplikacja działa?