SONOFF SNZB-02WD
Aktualizacje oprogramowania [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
Witam w niedzielę wieczorem!
.
Nie wiem, czy tylko u mnie jest coś nie tak, ale po aktualizacji do ostatniej wersji (v0.9.38) dwóch bramek zauważyłem "rozjazd" funkcji na przycisku (1x, 2x, held).
W chmurze ustawiłem funkcję tego przycisku jako "automat schodowy". Załączenie z aplikacji i z chmury (cloud) działa prawidłowo (jako "automat schodowy"), natomiast fizyczne naciśnięcie przycisku działa jak normalny "wyłącznik zasilania" - bez ustawionego czasu.
Bramka od marca jest tylko aktualizowana, więc może to powodować problemy, ale przed aktualizacją "merged" chciałem zasygnalizować ten problem. Na razie poczekam na ewentualne instrukcje.
Nie wiem, czy tylko u mnie jest coś nie tak, ale po aktualizacji do ostatniej wersji (v0.9.38) dwóch bramek zauważyłem "rozjazd" funkcji na przycisku (1x, 2x, held).
W chmurze ustawiłem funkcję tego przycisku jako "automat schodowy". Załączenie z aplikacji i z chmury (cloud) działa prawidłowo (jako "automat schodowy"), natomiast fizyczne naciśnięcie przycisku działa jak normalny "wyłącznik zasilania" - bez ustawionego czasu.
Bramka od marca jest tylko aktualizowana, więc może to powodować problemy, ale przed aktualizacją "merged" chciałem zasygnalizować ten problem. Na razie poczekam na ewentualne instrukcje.
Pewnie @vajera coś odpowie ale bezpośrednie wgrywanie "merged" traktuj jako ostateczność. Jeśli będziesz chciał "wyczyścić" soft, to najpierw skorzystaj z instrukcji wykonania kopii zapasowej/przeniesienia danych. Masz to tutaj viewtopic.php?p=208864#p208864. Zaoszczędzisz sobie czasu związanego z parowaniem urządzeń, konfiguracją, reakcjami itp.RomanG wrote: Sun Sep 21, 2025 7:58 pm Witam w niedzielę wieczorem!.
Bramka od marca jest tylko aktualizowana, więc może to powodować problemy, ale przed aktualizacją "merged" chciałem zasygnalizować ten problem. Na razie poczekam na ewentualne instrukcje.![]()
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Dzięki Zbyszku! Skoro te bramki "żyją" już tak długo, to nie będę na siłę stawiał ich od nowa. Chyba, że faktycznie nie pozostanie mi nic innego.Zibi_007 wrote: Sun Sep 21, 2025 8:37 pmPewnie @vajera coś odpowie ale bezpośrednie wgrywanie "merged" traktuj jako ostateczność. Jeśli będziesz chciał "wyczyścić" soft, to najpierw skorzystaj z instrukcji wykonania kopii zapasowej/przeniesienia danych. Masz to tutaj viewtopic.php?p=208864#p208864. Zaoszczędzisz sobie czasu związanego z parowaniem urządzeń, konfiguracją, reakcjami itp.RomanG wrote: Sun Sep 21, 2025 7:58 pm Witam w niedzielę wieczorem!.
Bramka od marca jest tylko aktualizowana, więc może to powodować problemy, ale przed aktualizacją "merged" chciałem zasygnalizować ten problem. Na razie poczekam na ewentualne instrukcje.![]()
O próbie skopiowania bramki myślałem już wcześniej, ale jak na razie brakuje mi odpowiedniej determinacji.
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Funkcja automatu schodowego jest zaimplementowana dla urządzeń Zigbee transponowanych na kanał SUPLA_CHANNELTYPE_RELAY (włączniki 1, 2, 4 klawiszowe, przekaźniki, itp.). Wszystkie wirtualne przyciski są transponowane na SUPLA_CHANNELTYPE_ACTIONTRIGGER, ale z powodów historycznychRomanG wrote: Sun Sep 21, 2025 7:58 pm Witam w niedzielę wieczorem!.
Jeżeli uważacie, że jest sens dodać funkcję automatu schodowego również do virtual buttons to mogę to zrobić, aczkolwiek pierwotny zamysł był taki, żeby opierać się na zmianach stanu takiego przekaźnika.
EDIT - Rozumiem, że do tej pory to działało?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Nie wiem, czy dobrze rozumiem (bo nomenklatura i szeroko rozumiane zależności elementów programowanych nie do końca są dla mnie jasne), ale chyba nowa wersja softu zmieniła funkcjonalność tego przycisku.vajera wrote: Sun Sep 21, 2025 9:04 pmFunkcja automatu schodowego jest zaimplementowana dla urządzeń Zigbee transponowanych na kanał SUPLA_CHANNELTYPE_RELAY (włączniki 1, 2, 4 klawiszowe, przekaźniki, itp.). Wszystkie wirtualne przyciski są transponowane na SUPLA_CHANNELTYPE_ACTIONTRIGGER, ale z powodów historycznychRomanG wrote: Sun Sep 21, 2025 7:58 pm Witam w niedzielę wieczorem!.
w aplikacji widoczne są również jako przekaźniki.
Jeżeli uważacie, że jest sens dodać funkcję automatu schodowego również do virtual buttons to mogę to zrobić, aczkolwiek pierwotny zamysł był taki, żeby opierać się na zmianach stanu takiego przekaźnika.
EDIT - Rozumiem, że do tej pory to działało?
... w zasadzie nie zmieniła, a (przepraszam za takie określenie) zepsuła działanie "automatu schodowego" - teraz też go można włączyć i działa zarówno z aplikacji jak i z cloud-a, natomiast fizyczne włączenie (naciśnięcie) przycisku wywołuje działanie, jak dla normalnego "wyłącznika zasilania" (brak czasu przypisanego dla "automatu schodowego").
Tym konkretnym przyciskiem załączałem reakcję dla rolety, gdzie potrzebowałem impulsu dla funkcji "krok po kroku" ("dół"-"stop"-"góra"....).
Tak, działało jako "automat schodowy".
...odnośnie:
... jeżeli zmieni się funkcjonalność "przycisku", to żądany efekt mógłbym uzyskać w inny sposób, ... ale teraz nadal można włączyć "automat schodowy", a nie działa tak, jak powinien.vajera wrote: Sun Sep 21, 2025 9:04 pm Jeżeli uważacie, że jest sens dodać funkcję automatu schodowego również do virtual buttons to mogę to zrobić, aczkolwiek pierwotny zamysł był taki, żeby opierać się na zmianach stanu takiego przekaźnika.
Nie wiem, czy jasno opisałem sytuację.
Wczoraj nie napisałem (umknęło mi to), że łącznik czteroprzyciskowy działa prawidłowo.
Problem dotyczy pojedynczego przycisku - tego okrągłego z trzema funkcjami. Mam dwa takie i na obu nie liczy czasu ustawionego w automacie schodowym tylko przy fizycznym naciśnięciu.
edit;
konkretnie tego; _TZ3000_ja5osu5g::TS004F
Problem dotyczy pojedynczego przycisku - tego okrągłego z trzema funkcjami. Mam dwa takie i na obu nie liczy czasu ustawionego w automacie schodowym tylko przy fizycznym naciśnięciu.
edit;
konkretnie tego; _TZ3000_ja5osu5g::TS004F
Last edited by RomanG on Mon Sep 22, 2025 8:31 am, edited 1 time in total.