vajera wrote: Mon Sep 22, 2025 9:02 am
RomanG wrote: Mon Sep 22, 2025 8:48 am
W urządzeniach typowo suplowych załączenie automatu schodowego włącza odliczanie (włącza przekaźnik), a kolejne naciśnięcie prolonguje ten czas (w zasadzie odlicza od nowa) i po czasie wyłącza przekaźnik.
W urządzeniach Zigbee zauważyłem, że jest inaczej - kolejne naciśnięcie wyłącza odliczanie (wyłącza przekaźnik).
W Supla masz tak:
- Użytkownik włącza automat schodowy (30 sekund) w aplikacji lub przyciskiem.
- SuplaDevice wysyła "1" na pin przekaźnika (włącza go) i zaczyna odliczać czas.
- W 15 sekundzie użytkownik klika ponownie - SuplaDevice wznawia odliczanie czasu - przekaźnik jest cały czas ON, bo SuplaDevice ma kontrolę nad stanem pinu przycisku i nie przekazuje zmiany stanu na przekaźnik.
- Po 50
kliknięciu w 15 sekundzie - przekaźnik jest ON - bez żadnej przerwy (cały czas ma "1" na swoim pinie).
Teraz Zigbee:
- Użytkownik włącza automat schodowy (30 sekund) w aplikacji lub przyciskiem.
- SuplaDevice wysyła rozkaz "ON" do urządzenia Zigbee (włącza go) i zaczyna odliczać czas.
- W 15 sekundzie użytkownik klika ponownie:
- w aplikacji - SuplaDevice wznawia odliczanie czasu - przekaźnik Zigbee jest cały czas ON.
- przyciskiem w urządzeniu - SuplaDevice wznawia odliczanie czasu - ale przekaźnik Zigbee jest już OFF i trzeba go włączyć ponownie.
- Po 50
kliknięciu w 15 sekundzie - przekaźnik Zigbee 50 razy zaliczył OFF/ON - mamy efekt dyskoteki.
Oczywiście to, co opisałem, dotyczy przekaźników/włączników dwukierunkowych a nie
smart buttons - pytanie tylko, czy ma sens utrzymywanie dwóch różnych scenariuszy.
W zasadzie, jeżeli dla przycisku nie będzie można wybrać funkcji "automat schodowy", to ja sobie dam radę i w inny sposób zrealizuję moje "zachcianki", ale chciałem zasygnalizować, że po aktualizacji ten konkretny przycisk przy fizycznym naciśnięciu działa inaczej niż z aplikacji i z cloud-a.
... i inaczej niż przycisk czteroklawiszowy, który odlicza czas po fizycznym jego naciśnięciu.
Tutaj nie chodzi o to, jaką funkcjonalność te przyciski będą miały (bo nie jestem egoistą i nie będę wymuszał, jak to ma działać

), ale o to, że urządzenia o teoretycznie takiej samej funkcjonalności działają inaczej.