Aktualizacje oprogramowania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Ostatnie zmiany w SuplaDevice mogły "zepsuć" tę funkcjonalność, więc wziąłem się za jej przywracanie i tutaj mam pytanie.

Te wirtualne przyciski wywołują funkcję VirtualRelay.toggle(), czyli po każdym naciśnięciu przycisku przekaźnik naprzemiennie przyjmuje stan On lub Off - jak w takim razie ma się zachowywać funkcja automatu schodowego?
  1. Przejście Off -> On uruchamia odliczanie czasu i po jego zakończeniu wymusza Off. Przejście On -> Off przerywa ewentualne odliczanie.
    W tej opcji naciśnięcie przycisku w trakcie odliczania spowoduje jego natychmiastowe zakończenie.
  2. Zarówno przejście Off -> On jak i On -> Off uruchamia odliczanie czasu i po jego zakończeniu wymusza Off.
    W tej opcji każdorazowe naciśnięcie przycisku uruchomi odliczanie od nowa.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

RomanG wrote: Mon Sep 22, 2025 8:25 am Wczoraj nie napisałem (umknęło mi to), że łącznik czteroprzyciskowy działa prawidłowo.
Problem dotyczy pojedynczego przycisku - tego okrągłego z trzema funkcjami. Mam dwa takie i na obu nie liczy czasu ustawionego w automacie schodowym tylko przy fizycznym naciśnięciu.
edit;
konkretnie tego; _TZ3000_ja5osu5g::TS004F
To jeszcze inna historia :?: Może spróbuj ustawić większy debounce time dla kanałów odpowiadających przyciskom tego urządzenia? Np. 1000 ms?
obraz_2025-09-22_103821780.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

vajera wrote: Mon Sep 22, 2025 8:31 am Ostatnie zmiany w SuplaDevice mogły "zepsuć" tę funkcjonalność, więc wziąłem się za jej przywracanie i tutaj mam pytanie.

Te wirtualne przyciski wywołują funkcję VirtualRelay.toggle(), czyli po każdym naciśnięciu przycisku przekaźnik naprzemiennie przyjmuje stan On lub Off - jak w takim razie ma się zachowywać funkcja automatu schodowego?
  1. Przejście Off -> On uruchamia odliczanie czasu i po jego zakończeniu wymusza Off. Przejście On -> Off przerywa ewentualne odliczanie.
    W tej opcji naciśnięcie przycisku w trakcie odliczania spowoduje jego natychmiastowe zakończenie.
  2. Zarówno przejście Off -> On jak i On -> Off uruchamia odliczanie czasu i po jego zakończeniu wymusza Off.
    W tej opcji każdorazowe naciśnięcie przycisku uruchomi odliczanie od nowa.
Poprzedni post edytowałem, gdzie dodałem, że dotyczy to konkretnego przycisku; _TZ3000_ja5osu5g::TS004F.
Inny - ten "czteroklawiszowy" - działa prawidłowo (chyba według założeń Zigbee).
W urządzeniach typowo suplowych załączenie automatu schodowego włącza odliczanie (włącza przekaźnik), a kolejne naciśnięcie prolonguje ten czas (w zasadzie odlicza od nowa) i po czasie wyłącza przekaźnik.
W urządzeniach Zigbee zauważyłem, że jest inaczej - kolejne naciśnięcie wyłącza odliczanie (wyłącza przekaźnik).
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Tutaj są dwa podejścia. W mROW jest opcja wyboru zachowania. Przycisk może albo przełączać stan, albo resetować licznik czasu.
W SD też to będę dodawał
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera

RomanG wrote: Mon Sep 22, 2025 8:48 am W urządzeniach typowo suplowych załączenie automatu schodowego włącza odliczanie (włącza przekaźnik), a kolejne naciśnięcie prolonguje ten czas (w zasadzie odlicza od nowa) i po czasie wyłącza przekaźnik.
W urządzeniach Zigbee zauważyłem, że jest inaczej - kolejne naciśnięcie wyłącza odliczanie (wyłącza przekaźnik).
W Supla masz tak:
  • Użytkownik włącza automat schodowy (30 sekund) w aplikacji lub przyciskiem.
  • SuplaDevice wysyła "1" na pin przekaźnika (włącza go) i zaczyna odliczać czas.
  • W 15 sekundzie użytkownik klika ponownie - SuplaDevice wznawia odliczanie czasu - przekaźnik jest cały czas ON, bo SuplaDevice ma kontrolę nad stanem pinu przycisku i nie przekazuje zmiany stanu na przekaźnik.
  • Po 50 ;) kliknięciu w 15 sekundzie - przekaźnik jest ON - bez żadnej przerwy (cały czas ma "1" na swoim pinie).
Teraz Zigbee:
  • SuplaDevice wysyła rozkaz "ON" do urządzenia Zigbee (włącza go) i zaczyna odliczać czas.
  • W 15 sekundzie użytkownik klika ponownie:
    1. w aplikacji - SuplaDevice wznawia odliczanie czasu - przekaźnik Zigbee jest cały czas ON.
    2. przyciskiem w urządzeniu - SuplaDevice wznawia odliczanie czasu - ale przekaźnik Zigbee jest już OFF i trzeba go włączyć ponownie.
  • Po 50 ;) kliknięciu w 15 sekundzie - przekaźnik Zigbee 50 razy zaliczył OFF/ON - mamy efekt dyskoteki.
Oczywiście to, co opisałem, dotyczy przekaźników/włączników dwukierunkowych a nie smart buttons - pytanie tylko, czy ma sens utrzymywanie dwóch różnych scenariuszy.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
RomanG

klew wrote: Mon Sep 22, 2025 8:51 am Tutaj są dwa podejścia. W mROW jest opcja wyboru zachowania. Przycisk może albo przełączać stan, albo resetować licznik czasu.
W SD też to będę dodawał
Czyli wychodzi na to, że dwa różne urządzenia o tych samych funkcjach (lub podobnych), sparowane z bramka Z2S korzystają tak jakby z różnych ustawień. Wybaczcie, że niefachowo to nazywam, ale też nie jestem fachowcem. ;)
Łukaszu, po wybudzeniu przycisku zmieniłem ten parametr, o którym pisałeś, ale nic to nie dało. ... bo Krzysztof chyba :) już to wyjaśnił. Tak myślę. ;)
vajera

RomanG wrote: Mon Sep 22, 2025 9:03 am
klew wrote: Mon Sep 22, 2025 8:51 am Tutaj są dwa podejścia. W mROW jest opcja wyboru zachowania. Przycisk może albo przełączać stan, albo resetować licznik czasu.
W SD też to będę dodawał
Czyli wychodzi na to, że dwa różne urządzenia o tych samych funkcjach (lub podobnych), sparowane z bramka Z2S korzystają tak jakby z różnych ustawień. Wybaczcie, że niefachowo to nazywam, ale też nie jestem fachowcem. ;)
Łukaszu, po wybudzeniu przycisku zmieniłem ten parametr, o którym pisałeś, ale nic to nie dało. ... bo Krzysztof chyba :) już to wyjaśnił. Tak myślę. ;)
Dlatego proponuję ujednolicenie dla wszystkich VirtualRelay (przekaźniki, włączniki, żarówki, kontrolery LED, wirtualne przyciski) z funkcją automatu schodowego - gdy użytkownik ponownie naciśnie przycisk (w aplikacji lub urządzeniu) w trakcie odliczania, odliczanie zostaje zakończone (->OFF).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
RomanG

vajera wrote: Mon Sep 22, 2025 9:02 am
RomanG wrote: Mon Sep 22, 2025 8:48 am W urządzeniach typowo suplowych załączenie automatu schodowego włącza odliczanie (włącza przekaźnik), a kolejne naciśnięcie prolonguje ten czas (w zasadzie odlicza od nowa) i po czasie wyłącza przekaźnik.
W Supla masz tak:
  • SuplaDevice wysyła "1" na pin przekaźnika (włącza go) i zaczyna odliczać czas.
  • W 15 sekundzie użytkownik klika ponownie - SuplaDevice wznawia odliczanie czasu - przekaźnik jest cały czas ON, bo SuplaDevice ma kontrolę nad stanem pinu przycisku i nie przekazuje zmiany stanu na przekaźnik.
  • Po 50 ;) kliknięciu w 15 sekundzie - przekaźnik jest ON - bez żadnej przerwy (cały czas ma "1" na swoim pinie).
Teraz Zigbee:
  • SuplaDevice wysyła rozkaz "ON" do urządzenia Zigbee (włącza go) i zaczyna odliczać czas.
  • W 15 sekundzie użytkownik klika ponownie:
    1. w aplikacji - SuplaDevice wznawia odliczanie czasu - przekaźnik Zigbee jest cały czas ON.
    2. przyciskiem w urządzeniu - SuplaDevice wznawia odliczanie czasu - ale przekaźnik Zigbee jest już OFF i trzeba go włączyć ponownie.
  • Po 50 ;) kliknięciu w 15 sekundzie - przekaźnik Zigbee 50 razy zaliczył OFF/ON - mamy efekt dyskoteki.
Oczywiście to, co opisałem, dotyczy przekaźników/włączników dwukierunkowych a nie smart buttons - pytanie tylko, czy ma sens utrzymywanie dwóch różnych scenariuszy.
W zasadzie, jeżeli dla przycisku nie będzie można wybrać funkcji "automat schodowy", to ja sobie dam radę i w inny sposób zrealizuję moje "zachcianki", ale chciałem zasygnalizować, że po aktualizacji ten konkretny przycisk przy fizycznym naciśnięciu działa inaczej niż z aplikacji i z cloud-a.
... i inaczej niż przycisk czteroklawiszowy, który odlicza czas po fizycznym jego naciśnięciu.
Tutaj nie chodzi o to, jaką funkcjonalność te przyciski będą miały (bo nie jestem egoistą i nie będę wymuszał, jak to ma działać :D ), ale o to, że urządzenia o teoretycznie takiej samej funkcjonalności działają inaczej.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

W SD też to będę dodawał
I to jest jedyna słuszna koncepcja :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG

vajera wrote: Mon Sep 22, 2025 9:07 am
RomanG wrote: Mon Sep 22, 2025 9:03 am
W SD też to będę dodawał
Dlatego proponuję ujednolicenie dla wszystkich VirtualRelay (przekaźniki, włączniki, żarówki, kontrolery LED, wirtualne przyciski) z funkcją automatu schodowego - gdy użytkownik ponownie naciśnie przycisk (w aplikacji lub urządzeniu) w trakcie odliczania, odliczanie zostaje zakończone (->OFF).
Właśnie o to ujednolicenie (chyba :lol: ) mi chodzi. Byłem przyzwyczajony do wydłużania czasu w automacie schodowym, ale przyzwyczaję się też do wyłączania. :D

Return to “Bramka ZigBee”