Pomóżcie proszę początkującemu

Moderator: vajera

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Zibi_007 wrote: Thu Aug 28, 2025 9:24 pm OK, po kolei.
Czujnik ruchu usuń z bramki. Potrzebne opcje znajdziesz w GUI. Usuń też z cloud, aby zapobiec konfliktom urządzeń. Dodaj go na nowo. Powinien działać, jak na początku.
Tak zrobiłem (jak napisałem) nie chce nic pokazać. Uszkodzony może. Jeszcze raz to zrobiłem - bez efektu.
Zibi_007 wrote: Thu Aug 28, 2025 9:24 pm Było już o tym tutaj wielokrotnie.
Przepraszam :?
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

YoMan wrote: Thu Aug 28, 2025 9:34 pm
Zibi_007 wrote: Thu Aug 28, 2025 9:24 pm OK, po kolei.
Czujnik ruchu usuń z bramki. Potrzebne opcje znajdziesz w GUI. Usuń też z cloud, aby zapobiec konfliktom urządzeń. Dodaj go na nowo. Powinien działać, jak na początku.
Tak zrobiłem (jak napisałem) nie chce nic pokazać. Uszkodzony może. Jeszcze raz to zrobiłem - bez efektu.
Zibi_007 wrote: Thu Aug 28, 2025 9:24 pm Było już o tym tutaj wielokrotnie.
Przepraszam :?
Nie ma za co przepraszać, temat jeszcze pewnie kilka razy "wypłynie" na jesieni i początku zimy. Pamiętam moją dezorientację, jak mi czujnik wstrząsów wyłączał grzanie. Nawet się tu podśmiewali z tego. A byłem pierwszym, który zwrócił na to uwagę. @Klew twierdził też, że to chyba nie powinno dodawać się z automatu (albo można wyłączyć), na razie jest, jak jest ;-)

Co do czujnika. Go nie jest prosto uszkodzić. Na początek wymień baterię, bo często takie są właśnie objawy słabej.
Jeśli to nic nie da, to pozostaje wyczyszczenie bramki (wgranie softu na nowo) i ponowne parowanie. Ewentualnie factory reset z GUI, albo czyszczenie stosu Zigbee. Najlepiej mieć kilka C6 (przynajmniej dwa). Jeden do testów, drugi do normalnego działania.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan

Zibi_007 wrote: Thu Aug 28, 2025 10:05 pm Co do czujnika. Go nie jest prosto uszkodzić. Na początek wymień baterię, bo często takie są właśnie objawy słabej.
Jeśli to nic nie da, to pozostaje wyczyszczenie bramki (wgranie softu na nowo) i ponowne parowanie. Ewentualnie factory reset z GUI, albo czyszczenie stosu Zigbee. Najlepiej mieć kilka C6 (przynajmniej dwa). Jeden do testów, drugi do normalnego działania.
Garść uwag cenna. Będę jechał po kolei. Na razie mam jeden c6 - tyko do testów :P
YoMan

Dość rwane testy z powodu wyjazdów :(

1. Czujnik ruchu Sonoff SNZB-03P (pir)- wystawia dwa kanały occupancy i illuminance - oba działają ale z wielkim opóźnieniem wyłączenia więc:
a. w GUI mam cluster IAS ZONE -> IAS STATUS, który raportuje stan (Reading attribute successful!
Data value is 1(0x1)) natomiast próba odczytania reporting settings daje błąd (Reading attribute config report failed!) - gdzie znajde ustawienia raportowania?
b. w GUI mam cluster ILLUMINANCE MEASUREMENT ale nic nie podaje - gdzie to może się kryć?
c. w GUI mam cluster POWER CONFIG -> PERCENTAGE - odczytuje 200, ustawiony raport

Code: Select all

Reading attribute config report successful! 
Attribute id is 0x21
Data type is U8(0x20)
Min interval is 1(0x1)
Max interval is 60(0x3C)
Delta is 1(0x1)
i wskazań baterii po 7 dniach nie ma. Może być jakiś bug?

2. Głowice avatto - po resecie bramki wyłącza termostat na off. w przypadku trv07 nic nawet nie daje pokretlem - trzeba ruszyc w apce. Da sie (Jak) to zmienić?
3. głowica avatto tvr16 - po resecie bramki długo czeka na lokalną temperaturę. Prawdopodbnie potrzebne jkaieś "zaklecie" z cyklu tuya cluster jakw przypadku baterii :(

4. Czujniki ruchu Sonoff SNZB-03 (Manufacturer name eWeLink | model ID MS01 | Z2S model IAS Zone sensor: ALARM1(0x500) [0x2000]) - no tutaj to już jest jazda bez trzymanki:
Dwa identyczne sensory. Jeden działa ale długo wraca do stanu niewzruszonego, pokazuje baterię, drugi poza sparowaniem nie działa i baterii nie wskazuje. Wymieniałem baterie, instalowałem bramkę od nowa. Oba nie odpowiadają mi na zapytania o atrybuty i o raportowanie ani w zakresie IAS ZONE ani POWER CONFIG (raz czy dwa mi się udało coś otrzymać) - cały czas info o tym że są uśpione, naciskanie guzika na obudowie, wyjmowanie baterii - nie działa. Ktoś przewalczył temat?
YoMan
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

@klew - miałeś może okazję przetestować swoje urządzenia Zigbee z bramką? ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Mon Sep 22, 2025 8:39 am @klew - miałeś może okazję przetestować swoje urządzenia Zigbee z bramką? ;)
Codziennie planowałem to zrobić wieczorem, a wieczorem sił brakowało na dotarcie do biurka :)

Wgrałem przed chwilą soft, sparowałem te 3 urządzenia i na razie obserwuję. Potem dodam jeszcze kolejne.

Wygląda na razie ok. Logi mi się nadal zawieszają. Nadal nie wiem co się dzieje jak coś klikam na www :P. Ogólnie fajnie by było gdyby kliknięcie w "pairing mode" coś na tej stronie www zmianiało. A tak siedzę i klikam i nie wiem czy odebrał polecenie, czy wszedł w tryb parowania, czy nie. Co prawda zielona dioda świeciła, ale zgasła mi biała, więc zacząłem się zastanawiać, czy ta zielona nie jest jednak od podłączenia z Cloudem ;).
U mnie na pewno biała dioda powinna mieć odwróconą logikę, bo gaśnie, gdy jest połączenie. Jak dam w Cloud "zawsze wyłącz", to ona świeci.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Mon Sep 22, 2025 1:32 pm Codziennie planowałem to zrobić wieczorem, a wieczorem sił brakowało na dotarcie do biurka :)

Wgrałem przed chwilą soft, sparowałem te 3 urządzenia i na razie obserwuję. Potem dodam jeszcze kolejne.

Wygląda na razie ok.
To czekam na dalsze obserwacje ;)
Logi mi się nadal zawieszają.
To chyba ten Linux :P
Nadal nie wiem co się dzieje jak coś klikam na www :P. Ogólnie fajnie by było gdyby kliknięcie w "pairing mode" coś na tej stronie www zmianiało. A tak siedzę i klikam i nie wiem czy odebrał polecenie, czy wszedł w tryb parowania, czy nie. Co prawda zielona dioda świeciła, ale zgasła mi biała, więc zacząłem się zastanawiać, czy ta zielona nie jest jednak od podłączenia z Cloudem ;).
Mówisz - masz ;) viewtopic.php?p=213007#p213007
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew

No to ogólnie wygląda, że to w miarę sensownie działa :)
Zdarzało mi się, że gniazdko nie reagowało na polecenia (wtedy migała czasem czerwona dioda na gniazdku), ale po kilku minutach wrócił i działa dalej.

Natomiast bramka co kilka h się resetuje. Nie mam logów, bo te mi się zawieszają ;P. Teraz mam uptime 7 h, ale ogólnie nie dłuższego okresu uptime.

Na razie obserwuję dalej.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Wed Sep 24, 2025 9:05 am No to ogólnie wygląda, że to w miarę sensownie działa :)
Zdarzało mi się, że gniazdko nie reagowało na polecenia (wtedy migała czasem czerwona dioda na gniazdku), ale po kilku minutach wrócił i działa dalej.

Natomiast bramka co kilka h się resetuje. Nie mam logów, bo te mi się zawieszają ;P. Teraz mam uptime 7 h, ale ogólnie nie dłuższego okresu uptime.

Na razie obserwuję dalej.
Zmień na próbę zasilanie bramki.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew

Zibi_007 wrote: Wed Sep 24, 2025 9:12 am Zmień na próbę zasilanie bramki.
Zmienione i uptime spadł do 0!!! ;)
Sprawdzamy :)

Przy okazji, po zmianie zasilania, parametry EM gniazdka były przez 1-2 min nieprawidłowe. Częstotliwość x4, napięcie x0.5. Tak jakby te mnożniki się za późno ustawiały.

Return to “Bramka ZigBee”