Witam.
Mam problem ze skonfigurowaniem wskazań licznika z reakcją wyłącznika sonoff.
Chodzi mi o to aby przy wskazaniu powyżej 300 W na liczniku MEW-01 wyłącznik sonoff załączał się.
Próbowałem poprzez ustawienie reakcji w liczniku na > 300 W i powinien się wyłączać ale nie wiem czemu w ten sposób nie reaguje.
Nie wiem co jeszcze robię źle.
Z góry dziękuję za podpowiedzi
licznik MEW - 01 z sonoff basic
-
krzysiekpppp
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Problem wynika prawdopodobnie z tego, że nie rozumiesz, jak działają reakcje w Supli.krzysiekpppp wrote: Sat Sep 27, 2025 8:41 am Witam.
Mam problem ze skonfigurowaniem wskazań licznika z reakcją wyłącznika sonoff.
Chodzi mi o to aby przy wskazaniu powyżej 300 W na liczniku MEW-01 wyłącznik sonoff załączał się.
Próbowałem poprzez ustawienie reakcji w liczniku na > 300 W i powinien się wyłączać ale nie wiem czemu w ten sposób nie reaguje.
Nie wiem co jeszcze robię źle.
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Reakcja zadziała, jeśli np. najpierw wskazanie będzie np. 200W a później wzrośnie np. do 350W.
I w przypadku, który przedstawiasz na screenie nie powtórzy się, jeśli ponownie nie spadnie <200W.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
krzysiekpppp
Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie podejrzewam, że czegoś nie rozumiem:(.
Chodzi mi o to, że ręcznie włączam sonoffa i oczekuję, że jak wskazanie MEW-01 będzie powyżej 300W to powinien się Sonoff wyłączyć a to nie następuje i nie wiem dlaczego.
Chodzi mi o to, że ręcznie włączam sonoffa i oczekuję, że jak wskazanie MEW-01 będzie powyżej 300W to powinien się Sonoff wyłączyć a to nie następuje i nie wiem dlaczego.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Powyżej masz opisane dlaczego tak się dzieje.krzysiekpppp wrote: Sat Sep 27, 2025 1:10 pm Dziękuję za odpowiedź.
Jeśli mew będzie pokazywał 1000 W gdy włączysz sonoff, to ta reakcja niczego nie wyłączy.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
krzysiekpppp
Ale ja włączam sonoff gdy wskazania na MEW - 01 są poniżej 100W po czym doprowadzam do podniesienia poboru do załóżmy 2000 W a reakcja nie następuje pomimo tego że mam ustawione , że powyżej 300 W ma się wyłączyć .
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Wg Twojego screena, ta reakcja jest wyłączona. Włącz jąkrzysiekpppp wrote: Sat Sep 27, 2025 2:34 pm Ale ja włączam sonoff gdy wskazania na MEW - 01 są poniżej 100W po czym doprowadzam do podniesienia poboru do załóżmy 2000 W a reakcja nie następuje pomimo tego że mam ustawione , że powyżej 300 W ma się wyłączyć .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
krzysiekpppp
Ok dziękuję za podpowiedź . Sprawdzę jutro czy będzie działało - myślałem, że przełącznik ustawienia jest tylko do dodatkowych ustawień reakcji . 
-
krzysiekpppp
Problem rozwiązany .
Po włączeniu "ustawienia" oraz wpisaniu warunków (data lub wschód słońca ) reakcja zaczęła wyłączać sonoffa.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi w tej sprawie.
Po włączeniu "ustawienia" oraz wpisaniu warunków (data lub wschód słońca ) reakcja zaczęła wyłączać sonoffa.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi w tej sprawie.