Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Ja mam więcej TRVZB wydaje mi się że łatwiej je konfigurować i mają możliwość przypisanie termometru zewnętrznego .
A jeśli wybierać między PID a 0/1 to nawet teraz te głowice z Auratona co nam przełączyłem w 0/1 i tak piec gazowy działa z pogodówki i ustawia temperaturę w obiegu .

Jeśli chodzi o GUI to domyślam się że można ale …., Ja zebrałem kilka dziesięć rozkazów pod Telnet i mam w pliku kopiuj/ wklej i tak mi łatwiej 😁. Może zamieszczę ten pliki sprawdź czy się zgadza a może komuś będzie łatwiej niż przeszukiwać forum 😁

To jest kilka poleceń żeby odpalić głowice żaden tam poradnik :D

Polecenia Głowica.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by LukiSpajder on Fri Oct 03, 2025 2:57 pm, edited 4 times in total.
Mario78
Been thanked: 1 time

LukiSpajder wrote: Fri Oct 03, 2025 2:46 pm Ja mam więcej TRVZB wydaje mi się że łatwiej je konfigurować i mają możliwość przypisanie termometru zewnętrznego .
A jeśli wybierać między PID a 0/1 to nawet teraz te głowice z Auratona co nam przełączyłem w 0/1 i tak piec gazowy działa z pogodówki i ustawia temperaturę w obiegu .

Jeśli chodzi o GUI to domyślam się że można ale …., Ja zebrałem kilka dziesięć rozkazów pod Telnet i mam w pliku kopiuj/ wklej i tak mi łatwiej 😁. Może zamieszczę ten pliki sprawdź czy się zgadza a może komuś będzie łatwiej niż przeszukiwać forum 😁
Na 100% sie przyda w 1 miejscu to mieć.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Fri Oct 03, 2025 2:46 pm Jeśli chodzi o GUI to domyślam się że można ale …., Ja zebrałem kilka dziesięć rozkazów pod Telnet i mam w pliku kopiuj/ wklej i tak mi łatwiej 😁. Może zamieszczę ten pliki sprawdź czy się zgadza a może komuś będzie łatwiej niż przeszukiwać forum 😁
Pozwól, że zacytuję użytkownika @LukiSpajder ;)
Jedynie fajnie jak by się udało wrzucić w GUI te wszystkie ustawienia do nie tej zastawki w czasie grzania i nie grzania , kiedy ma być offline , ustawienie tego załączenia 0,2 do 1 .
Natomiast w kwestii Twojego pliku, to brzmi, jak marzenie - ja często podrzucam różne komendy a później sam ich szukam po forum 😉
Wrzuć, to dodam do samouczka.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
kowalskiW

Rozwiń temat problemu ON/OFF? Masz jakiś link do modelu tej głowicy?
Zacząłem od wew czujników temp. ale jak juz udało mi się uzyskać odczyt i zostawiałem na programie w nocy to jednej nocy działał ale juz następnej nie załączył grzania.
A niestety każdy restart bramki powodował błąd termometru i tylko zmiana ręczna temperatury na wyświetlaczu głowicy zmniejszanie i zwiekszanie temperatury powodowało ze znikał błąd term. i pojawiała się temperatura z czujnika wew.
Następnie przeszedłem na zew termometry i właśnie pomimo zjechania temperatury poniżej zadanej nie wyłączała grzania.
Bramkę mam metr od głowicy mam na jednej bramce 2 takie same głowice i i 2 czujniki temperatury i wilgotności.
W przyszłym tygodniu potestuję więcej.
Tu jest manual do tej głowicy:
https://manuals.plus/pl/moes/ztrv-by-10 ... tat-manual
A tu logi z parowania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Fri Oct 03, 2025 9:13 am Nadchodzący (w sumie to już rozpoczęty) sezon grzewczy odgrzał i rozgrzał 😉 temat głowic termostatycznych, więc chciałbym zapytać o Wasze pozytywne doświadczenia, tzn. jakie głowice nie sprawiają żadnych/większych problemów - model oraz w miarę możliwości liczba głowic na jednej bramce.
Może ja dwa słowa od siebie. Podobnie jak Zibi w temacie od poczatku ;)
Jak kiedyś przeczytałem, że zamówiłeś do testów Sonoff Trv, napisałem Ci, że dużo ludzi na nie narzeka.
Sam ich nie miałem, ale pomyślałem, że skoro już je będziesz miał, to na pewno będzie z tego coś dobrego. I nie myliłem się :D
Mam ich 4, po 2 na bramkę. Z 3-ma był kiedyś jakiś problem, nie wiem jak jest teraz. Jedną zwróciłem, bo był z nią taki problem, że miała bardzo słaby zasięg, więc kupiłem nową. Nie mam porównania do innych, ale fajne jest w nich to, że szybko reagują na podane polecenia . Faktycznie fajnie by było, gdyby te wszystkie opcje można było sobie ustawić w Gui, coś jak z zaworem ogrodowym też od Sonoff.
Jedyna wada to ten zasięg - nie powala, głowica musi być blisko bramki. Ja mam pośrodku i czasem dzieją się cyrki.
Tak naprawdę ten sezon odkryje jej wady i zalety ;)
vajera

lukasz06 wrote: Fri Oct 03, 2025 5:33 pm Może ja dwa słowa od siebie. Podobnie jak Zibi w temacie od poczatku ;)
Jak kiedyś przeczytałem, że zamówiłeś do testów Sonoff Trv, napisałem Ci, że dużo ludzi na nie narzeka.
Sam ich nie miałem, ale pomyślałem, że skoro już je będziesz miał, to na pewno będzie z tego coś dobrego. I nie myliłem się :D
Mam ich 4, po 2 na bramkę. Z 3-ma był kiedyś jakiś problem, nie wiem jak jest teraz. Jedną zwróciłem, bo był z nią taki problem, że miała bardzo słaby zasięg, więc kupiłem nową. Nie mam porównania do innych, ale fajne jest w nich to, że szybko reagują na podane polecenia . Faktycznie fajnie by było, gdyby te wszystkie opcje można było sobie ustawić w Gui, coś jak z zaworem ogrodowym też od Sonoff.
Jedyna wada to ten zasięg - nie powala, głowica musi być blisko bramki. Ja mam pośrodku i czasem dzieją się cyrki.
Kwestię zasięgu potwierdzam, ale pamiętajcie o jednej ważnej kwestii - Zigbee jest siecią typu mesh, czyli każde gniazdko elektryczne Zigbee będzie pełnić funkcję routera i można to wykorzystać budując swoją sieć. Z drugiej strony C6 jest tak tanie, że bramka/pomieszczenie to żaden wydatek 😉

Co do GUI - możesz tam ustawić wszystko, no prawie wszystko, bo bez Temperature Accuracy, ale to już dodałem, więc pewnie dzisiaj będzie. Cała reszta - łącznie z childlock, window detection, frost protection temperature jest już w GUI.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Z drugiej strony C6 jest tak tanie, że bramka/pomieszczenie to żaden wydatek 😉
Moja żona już narzeka, że w prawie w każdym gniazdku są jakieś pierdoły :lol: , także prędzej w te routery bym poszedł i pochował je w puszki.
[
Co do GUI - możesz tam ustawić wszystko, no prawie wszystko, bo bez Temperature Accuracy, ale to już dodałem, więc pewnie dzisiaj będzie. Cała reszta - łącznie z childlock, window detection, frost protection temperature jest już w GUI
Domyślam się, że jest bo widziałem kilka nowych rzeczy, ale nie wszystko obczajam. Na razie podobnie jak @LukiSpider mam ściągę z komendami w Telenet i coś tam mam poustawiane.
Tak więc bramka tak urosła, że chyba nieliczni wiedzą co i jak poustawiać ;)
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

lukasz06 wrote: Fri Oct 03, 2025 5:33 pm.
Ja stosuje to w C6 mini :

viewtopic.php?p=204673&hilit=Antena#p204673
vajera

kowalskiW wrote: Fri Oct 03, 2025 2:58 pm
Rozwiń temat problemu ON/OFF? Masz jakiś link do modelu tej głowicy?
Zacząłem od wew czujników temp. ale jak juz udało mi się uzyskać odczyt i zostawiałem na programie w nocy to jednej nocy działał ale juz następnej nie załączył grzania.
A niestety każdy restart bramki powodował błąd termometru i tylko zmiana ręczna temperatury na wyświetlaczu głowicy zmniejszanie i zwiekszanie temperatury powodowało ze znikał błąd term. i pojawiała się temperatura z czujnika wew.
Następnie przeszedłem na zew termometry i właśnie pomimo zjechania temperatury poniżej zadanej nie wyłączała grzania.
Bramkę mam metr od głowicy mam na jednej bramce 2 takie same głowice i i 2 czujniki temperatury i wilgotności.
W przyszłym tygodniu potestuję więcej.
Tu jest manual do tej głowicy:
https://manuals.plus/pl/moes/ztrv-by-10 ... tat-manual
A tu logi z parowania.
Kilka linków poniżej:

https://forum.arturhome.pl/t/tze200-b6w ... -trv/10872

https://community.home-assistant.io/t/t ... nge/643532

Wychodzi na to, że przynajmniej cześć głowic tego modelu ma problem z raportowaniem temperatury, która pojawia się tylko po aktywacji urządzenia, co zgadza się z Twoimi obserwacjami. Zastosowanie zewnętrznego termometru nie pomaga, bo bramka próbuje policzyć różnicę Tz i Tw i wysłać ją w formie kalibracji do głowicy, ale ta nie odpowiada nową temperaturą i mamy problem.

Ta głowica mogłaby nadawać się do sterowania w trybie 1/0, czyli termostat Supla wysyła temp. MAX (głowica grzeje) lub MIN. Dodatkowo ona nie ma jeszcze trybu OFF, który można próbować udawać przy pomocy ustawienia nastawy na 5 st. C.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
kowalskiW

Wychodzi na to, że przynajmniej cześć głowic tego modelu ma problem z raportowaniem temperatury, która pojawia się tylko po aktywacji urządzenia, co zgadza się z Twoimi obserwacjami. Zastosowanie zewnętrznego termometru nie pomaga, bo bramka próbuje policzyć różnicę Tz i Tw i wysłać ją w formie kalibracji do głowicy, ale ta nie odpowiada nową temperaturą i mamy problem.

Ta głowica mogłaby nadawać się do sterowania w trybie 1/0, czyli termostat Supla wysyła temp. MAX (głowica grzeje) lub MIN. Dodatkowo ona nie ma jeszcze trybu OFF, który można próbować udawać przy pomocy ustawienia nastawy na 5 st. C.
Podsumowując: lepiej będzie zmienić głowicę na bardziej przyjazną :(

Return to “Bramka ZigBee”