[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob kwie 14, 2018 6:20 am

lesny8 pisze:
pt kwie 13, 2018 10:51 pm
Sprawdziłem pod kątem GPIO16, efekty mam te same i przy okazji załącza się jeszcze przekaźnik :shock: (Kanał 4)
Spełniony masz tam jakiś warunek, który spełniony być nie powinien.
Obsluga GPIO16 odczytuje tylko stan pinu jako senaor. Nie ma prawa załączyć przekaźnika.
Jeżeli wgrywasz z ustawieniami jakie podałem (bez pliku esp_init_data_default.bin) powinno działać dobrze. Ciekawe, że tylko Ty masz taki problem.
Ma ktoś jeszcze ten efekt?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1098
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob kwie 14, 2018 3:39 pm

Espablo pisze:
sob kwie 14, 2018 6:20 am
Ciekawe, że tylko Ty masz taki problem.
Też mnie to zaczyna irytować :evil:
Sprawdziłem inne moduły, bo zacząłem podejrzewać, że albo mam coś z konwerterem nie tak, albo te moduły esp jakieś trefne mam. Jeszcze na dwóch innych sprawdziłem i to samo mi się dzieje :(
Zacząłem wątpić w esptoola i jego erase flash bo na jednym module robi to w 1,5s a na innym 6,5s. Podłączyłem pod windą i wrzuciłem blank_1MB.bin, trwało z 90s dla tego samego baudrate 115200 co erase flash w esptool pod linuxem. Potem tylko i wyłącznie 2 Twoje ostatnie pliki pobrane z githuba. Przekaźniki strzelają nawet po dotknięciu wkrętakiem tylko jednej śrubki od złączy ARK, czy to nie dziwne?
Sprawdziłem na trzech różnych płytkach inCan v3.1 i v3.2 i na wszystkich opisane wyżej zachowanie jest takie samo, niezależnie czy ładuje ostatni soft pod windą czy na linuxie.
Ponownie wyczyściłem blank_1MB.bin i wrzuciłem tym razem wersje inCan z 29.03.2018, tu tego problemu nie ma.
No i czemu to tylko u mnie takie jaja ? :?
jordanekm
Posty: 17
Rejestracja: śr lut 28, 2018 5:37 am

ndz kwie 15, 2018 6:51 am

Espablo pisze:
pt kwie 13, 2018 10:07 am
edm pisze:
pt kwie 13, 2018 9:16 am
Ja wgrywam do inCan na QIO i bez tego trzeciego pliku. Pamięć przed wgrywaniem czyszczę esptool.py python.
Też tak robię
Zrobiłem tak jak mi radziliście i niestety to samo się dzieje. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
edm
Posty: 153
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

ndz kwie 15, 2018 8:22 am

jordanekm pisze:
ndz kwie 15, 2018 6:51 am
Espablo pisze:
pt kwie 13, 2018 10:07 am
edm pisze:
pt kwie 13, 2018 9:16 am
Ja wgrywam do inCan na QIO i bez tego trzeciego pliku. Pamięć przed wgrywaniem czyszczę esptool.py python.
Też tak robię
Zrobiłem tak jak mi radziliście i niestety to samo się dzieje. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Nagraj filmik co i jak robisz od samego początku (włącznie z podłączeniem) do końca, lub wyślij mi ten moduł i ja sprawdzę, robiąc identyczne jak z moimi modułami. Koszty przesyłki w obydwie strony naturalne pokrywasz Ty.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz kwie 15, 2018 5:20 pm

lesny8 pisze:
sob kwie 14, 2018 3:39 pm
Przekaźniki strzelają nawet po dotknięciu wkrętakiem tylko jednej śrubki od złączy ARK, czy to nie dziwne?
Wygląda jakby nie było rezystorow pull-up na wejściach
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1098
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn kwie 16, 2018 9:12 pm

Espablo pisze:
ndz kwie 15, 2018 5:20 pm
Wygląda jakby nie było rezystorow pull-up na wejściach
Hmm... ale są :?
(zdjęcie z montażu smd)
(zdjęcie z montażu smd)
smd.jpg (250.6 KiB) Przejrzano 1559 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn kwie 16, 2018 9:28 pm

lesny8 pisze:
pn kwie 16, 2018 9:12 pm
Hmm... ale są :?
Faktycznie są. Ostatnie kompilację testuję właśnie na tej żółtej pcb i nie mam takich efektów.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
riu
Posty: 15
Rejestracja: śr kwie 26, 2017 2:30 pm

pt kwie 20, 2018 9:05 pm

Potwierdzam to co pisał lensy8 mam dokładnie to samo na płytce , która była 100% ok( pull up itp). po wgraniu najnowszego softu dzieję się podobnie po dotknięciu śrubokrętem szpilki od buttom przekaźnik cyka tak jak by gpi od buttom reagowało na zmianę napięcia a nie na stan niski czasami zostaje nawet w stanie załączonym po puszczeniu nawet jak jest ustawiony w trybie bramy, także najwyraźniej jest coś nie tak z softem, sprawdzone na dwóch płytkach. Ma ktoś może wersje z 29.03.2018
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz kwie 22, 2018 9:33 am

@ riu masz ten moduł ustawiony jako RollerShutter czy Socket and other?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1228
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz kwie 22, 2018 10:00 am

Kolego @Espablo jaka jest obecna na serwerze wersja oprogramowania w inCan?
ODPOWIEDZ

Wróć do „SUPLA inCan by Espablo”