TARASOLA STEROWANIE

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

RomanG wrote: Mon Oct 06, 2025 5:43 am Autor obnażył braki na rynku. Modyfikując firmware SBW-02 można by to nim zrealizować (taki zmodyfikowany pod rolety, żaluzje).
Wg mnie to nie są braki na rynku.
Z roletami i bytami roleto-podobnymi jest tak, że one nie lubią pracować z dwoma sterownikami.
A sterowniki często nie mają opcji prostej integracji do innego systemu, a jeśli go mają to nikomu się nie chce robić integracji do wszystkim możliwych systemów ;P.

Przy tematach roleto-podobnych powinno być tak: silnik -> jeden sterownik -> koniec :)

Odnośnie SBW-02 kiedyś mieliśmy dodać wsparcie osobnego otwórz i zamknij na obu przekaźnikach (czasem są też tego typu bramy). Ale to nie jest tylko kwestia SBW, a jeszcze serwera, clouda, 2x aplikacji na telefony.
Każdego "braku na rynku" nie zalepisz. Brak musi być odpowiednio duży, aby to się opłacało komuś robić :P

No i tutaj można sobie pykać przekaźnikiem zdalnie, ale nigdy nie wiesz, czy danym impulsem zatrzymałeś zamykanie, czy może zamknąłeś. Także to takie sterowanie w ciemno i bez informacji o aktualnym stanie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

klew wrote: Mon Oct 06, 2025 9:00 am Wg mnie to nie są braki na rynku.
Z roletami i bytami roleto-podobnymi jest tak, że one nie lubią pracować z dwoma sterownikami.
A sterowniki często nie mają opcji prostej integracji do innego systemu, a jeśli go mają to nikomu się nie chce robić integracji do wszystkim możliwych systemów ;P.

Przy tematach roleto-podobnych powinno być tak: silnik -> jeden sterownik -> koniec :)

Odnośnie SBW-02 kiedyś mieliśmy dodać wsparcie osobnego otwórz i zamknij na obu przekaźnikach (czasem są też tego typu bramy). Ale to nie jest tylko kwestia SBW, a jeszcze serwera, clouda, 2x aplikacji na telefony.
Każdego "braku na rynku" nie zalepisz. Brak musi być odpowiednio duży, aby to się opłacało komuś robić :P

No i tutaj można sobie pykać przekaźnikiem zdalnie, ale nigdy nie wiesz, czy danym impulsem zatrzymałeś zamykanie, czy może zamknąłeś. Także to takie sterowanie w ciemno i bez informacji o aktualnym stanie.
Nie odważyłbym się z tym polemizować i jedynym słusznym założeniem jest;
klew wrote: Mon Oct 06, 2025 9:00 am Przy tematach roleto-podobnych powinno być tak: silnik -> jeden sterownik -> koniec :)
... także, jak zwykle masz rację! :)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Autor tematu w dalszym ciągu nie odpowiedział na trzy proste pytania zadane przeze mnie tu: viewtopic.php?p=214195#p214195

Według mnie ma tam system SMART firmy TECH Sterowniki, a sądzę tak po podłączonym kablu do złącza SBUS. I tu mamy konflikt o którym pisał @klew. Nawet jeśli udałoby się wysterować tą markizą przy pomocy mSRW, to jeśli wysteruje markizę z innego systemu - wszystko się rozjedzie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pablobenio

Witam ponownie :) Dyskusja trwa na wyższym poziomie a ja tu znów z tematem niszowym :D Teraz potrzebuje chyba włącznik przycisk podwójny na 12-24 v bo na 230 nie działa ... ale coś nie mogę znaleźć . Chyba że dorzucić jakieś ustrojstwo co zmieni mi po włączniku 230 v na 24 v ...???
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

pablobenio wrote: Mon Oct 06, 2025 11:21 am Witam ponownie :) Dyskusja trwa na wyższym poziomie a ja tu znów z tematem niszowym :D Teraz potrzebuje chyba włącznik przycisk podwójny na 12-24 v bo na 230 nie działa ... ale coś nie mogę znaleźć . Chyba że dorzucić jakieś ustrojstwo co zmieni mi po włączniku 230 v na 24 v ...???
Ja bym proponował znaleźć elektryka/montera, który się na tym zna. Twoje pytania i opisy świadczą o braku znajomości najbardziej podstawowych zagadnień związanych z elektryką. I nie jest to żadna krytyka z mojej strony, tylko dobra rada, aby nie zrobić krzywdy ani sobie, ani tym urządzeniom.

Już pisałeś o próbach podłączania na ślepo (raz tak, raz inaczej -> nie działa). Gdyby tam było jakieś napięcie podane, to pewnie już byś dawno usmażył sobie ten sterownik.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pablobenio

Nie muszę mieć pojęcie o elektryce i tematach z nią związanych aby być na tym forum . Chyba to miejsce jest dla użytkowników supla Nie mając żadnej wiedzy zainstalowałem sam bez elektryka suple w bramie wjazdowej w bramie garażowej i innych urządzeniach za pomocą właśnie forum "Zygmunt" a teraz zainstaluje w żaluzjach i pergoli .
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

pablobenio wrote: Mon Oct 06, 2025 4:14 pm Nie muszę mieć pojęcie o elektryce i tematach z nią związanych aby być na tym forum . Chyba to miejsce jest dla użytkowników supla Nie mając żadnej wiedzy zainstalowałem sam bez elektryka suple w bramie wjazdowej w bramie garażowej i innych urządzeniach za pomocą właśnie forum "Zygmunt" a teraz zainstaluje w żaluzjach i pergoli .
Oczywiście nie musisz mieć pojęcia o elektryce i tematach z nią związanych aby być na tym Forum. Ale jeśli chcesz coś samodzielnie grzebać przy prądzie elektrycznym, to wypadało by mieć chociaż wiedzę na poziomie fizyki ze szkoły podstawowej. Bo nie chcemy tu mieć na sumieniu Ciebie, a tym bardziej potencjalnego problemu z wezwaniami do prokuratora (bo jeśli Ci się - odpukać - coś stanie, a Twoja żona powie, że tak Ci kazali na Forum Supla, to udzielający Ci porad być może mogą liczyć na takie spotkanie). Pomijam już fakt, że przy zabawach z napięciem 230V MUSISZ mieć uprawnienia energetyczne E1.

Ps.
Na Forum jesteś od 1 kwietnia 2021 i przez tyle lat nie doczytałeś, że ten "Zygmunt" ma na imię Przemek, a Zygmunt to Przemka nazwisko.
W dalszym ciągu nie potrafisz odpowiedzieć na trzy proste pytania zadane przeze mnie. A odpowiedzi na te pytania pomogłyby Ci coś doradzić w temacie sterowania pergolą. Ale skoro chcesz robić po swojemu - bo przecież wiesz lepiej - to ok. Ja już Ci więcej nie pomogę.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pablobenio

Ok To przepraszam
SOYER
Been thanked: 2 times

Ciekawe czy autor posta w końcu odpowie na te trzy pytania.
Stawiam orzechy przeciw coca-coli, że na razie jeszcze nie, bo gdyby na nie odpowiedział to można by mu podać rozwiązanie zagadki.
Kto się zakłada?
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

SOYER wrote: Mon Oct 06, 2025 8:41 pm Ciekawe czy autor posta w końcu odpowie na te trzy pytania.
Stawiam orzechy przeciw coca-coli, że na razie jeszcze nie, bo gdyby na nie odpowiedział to można by mu podać rozwiązanie zagadki.
Kto się zakłada?
Założyłbym się dla zasady, ale jasna odpowiedź na te trzy pytania podaje gotowe rozwiązanie problemu.
Natomiast, jak przeczytałem:
pablobenio wrote: Mon Oct 06, 2025 4:14 pm Nie muszę mieć pojęcie o elektryce i tematach z nią związanych aby być na tym forum . Chyba to miejsce jest dla użytkowników supla Nie mając żadnej wiedzy zainstalowałem sam bez elektryka suple w bramie wjazdowej w bramie garażowej i innych urządzeniach za pomocą właśnie forum "Zygmunt" a teraz zainstaluje w żaluzjach i pergoli .
to straciłem zainteresowanie tym tematem.
Jestem za to pełen podziwu dla spokoju i opanowania Roberta...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Ogólna dyskusja”