OK, dzięki za info.klew wrote: Wed Oct 01, 2025 7:23 pm Temat "komunikacji lokalnej" to do mnie, ale tego szybko nie zrobimy.
Natomiast ta obecna listwa nie jest urządzeniem działającym po wifi. Także to nie brakuje tylko softu, ale też sprzętu.
To na pewno nie jest temat na ten sezon grzewczy, nawet jeśli Zamel by się zdecydował na tego typu urządzenie
PODGRZEWAMY OFERTĘ Z NOWYM ZESTAWEM TERMOREGULACJI
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
-
adrian4477
- Has thanked: 3 times
@Robert, dokładnie, taka sytuacja chyba nie zdarza się zbyt często że tester jest tylko jeden – postaram się wypełnić misję najlepiej jak potrafię
Będę tutaj po trochu relacjonował jak to wyglądało po kolei żeby na raz się z tematu nie wystrzelać.
Na pierwszy rzut zawartość paczuchy – zgadza się z pierwszym postem Mirka – robi wrażenie
Jak na mój użytek jest zbyt mała ilość regulatorów pokojowych bo mam do „obrobienia” minimum 7 stref którymi chciałbym sterować ( a być może będzie więcej – wyjdzie w praniu -pętli w dwóch rozdzielaczach mam w sumie 14szt - także siłowników też zabraknie
) ale to akurat nie problem- zawsze można dokupić – lub użyć już posiadanego termometru – jak plany projektu komunikacji między modułami w przyszłości wypalą
Tutaj raczej ciężko będzie wybrać jakiś kompromis jak duży ma być zestaw – każdy ma inne potrzeby – więc może lepiej by było iść w stronę pojedynczych elementów żeby poskładać zestaw dla siebie.
Albo dwie opcje z zestawem większym jak powyżej, lub jakimś mniejszym – najlepiej z listwą na 4 sekcje – taka właśnie przydała by mi się do drugiego, mniejszego rozdzielcza na piętrze.
Teraz mam zagwozdkę czy dokupić drugą listwę na 4 sekcje, czy „dorabiać” przewody między rozdzielaczami – niestety nie pomyślałem o tym wcześniej i mam tylko jedną skrętkę między kondygnacjami na ten użytek – docelowo właśnie chciałem na górze upchać małą listwę na 4 sekcje i przesłać „na dół” tylko sygnał ze styku beznapięciowego do załączenia kotła.
Z tego co się widziałem to chyba tylko Auraton ma taką zgrabną listwę na 4 strefy – tylko że może „pogryźć się” z resztą zestawu
Będę tutaj po trochu relacjonował jak to wyglądało po kolei żeby na raz się z tematu nie wystrzelać.
Na pierwszy rzut zawartość paczuchy – zgadza się z pierwszym postem Mirka – robi wrażenie
Jak na mój użytek jest zbyt mała ilość regulatorów pokojowych bo mam do „obrobienia” minimum 7 stref którymi chciałbym sterować ( a być może będzie więcej – wyjdzie w praniu -pętli w dwóch rozdzielaczach mam w sumie 14szt - także siłowników też zabraknie
Tutaj raczej ciężko będzie wybrać jakiś kompromis jak duży ma być zestaw – każdy ma inne potrzeby – więc może lepiej by było iść w stronę pojedynczych elementów żeby poskładać zestaw dla siebie.
Albo dwie opcje z zestawem większym jak powyżej, lub jakimś mniejszym – najlepiej z listwą na 4 sekcje – taka właśnie przydała by mi się do drugiego, mniejszego rozdzielcza na piętrze.
Teraz mam zagwozdkę czy dokupić drugą listwę na 4 sekcje, czy „dorabiać” przewody między rozdzielaczami – niestety nie pomyślałem o tym wcześniej i mam tylko jedną skrętkę między kondygnacjami na ten użytek – docelowo właśnie chciałem na górze upchać małą listwę na 4 sekcje i przesłać „na dół” tylko sygnał ze styku beznapięciowego do załączenia kotła.
Z tego co się widziałem to chyba tylko Auraton ma taką zgrabną listwę na 4 strefy – tylko że może „pogryźć się” z resztą zestawu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Ło Cię Panie, chyba jeden zagadywał a drugi pakował 
Pięknie te GKW-02 wyglądają.
Pięknie te GKW-02 wyglądają.
Startuj do kolejnego konkursuadrian4477 wrote: Wed Oct 08, 2025 5:54 pm Teraz mam zagwozdkę czy dokupić drugą listwę na 4 sekcje, czy „dorabiać” przewody między rozdzielaczami – niestety nie pomyślałem o tym wcześniej
-
adrian4477
Czuję, że ja już jestem wykluczony z wszelakich konkursów na jakiś czas
Lecimy dalej z testowaniem.
Z racji że większość elementów zestawu jest szeroko opisana na forum, skupię się głównie na tych mniej znanych. Na pierwszy ogień - listwa.
Fajnie przemyślane, proste opakowanie, wewnątrz listwa siedzi ciasno – nic nie lata i się nie obija. Sama listwa z zewnątrz masywna i sprawia wrażenie porządnej. Po rozkręceniu ukazuje się sporo złącz ARK i trochę komponentów elektronicznych.
Na mega duży plus – nadruki! (nie nalepki) na złączach ARK zarówno po stronie PCB jak i złącz rozłącznych – dużo trudniej będzie się machnąć przy podłączaniu
Listwa obsługuje do 8 sekcji, więc mamy 8 wejść termostatów, 8 wyjść na siłowniki oraz dwa przekaźniki – jeden do załączenia urządzenia grzewczego (NO lub NC) oraz drugi do zasilania pompy lub innego urządzenia. Działa to na zasadzie bramki OR – jeśli na którymkolwiek z 8miu wejść regulatora pokojowego pojawi się faza, powiązane wyjście siłownika oraz dwa przekaźniki wyjściowe zostają wysterowane – proste i działa
Trwają pierwsze testy „na stole”, a właściwie na podłodze.
Sprzątam szafki rozdzielaczy, porządkuję kable i będę zabierał się za montaż w miejscu docelowym.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Fajnie to wygląda.
Jak pisałem tutaj viewtopic.php?p=211903#p211903 sam nie jestem zainteresowany, ale chciałbym komuś polecić. I teraz pytanie. Można ten zestaw już oficjalnie kupić, a jeśli tak, to gdzie? Sezon się powoli zaczyna, podobno jeszcze w przyszłym tygodniu ma być cieplej, więc w sumie ostatnia chwila na zakup i montaż...
Jak pisałem tutaj viewtopic.php?p=211903#p211903 sam nie jestem zainteresowany, ale chciałbym komuś polecić. I teraz pytanie. Można ten zestaw już oficjalnie kupić, a jeśli tak, to gdzie? Sezon się powoli zaczyna, podobno jeszcze w przyszłym tygodniu ma być cieplej, więc w sumie ostatnia chwila na zakup i montaż...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Zestawów nie widziałem co jedynie pojedyncze elementy może będzie jakaś promocjaZibi_007 wrote: Sun Oct 12, 2025 9:34 pm Fajnie to wygląda.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
-
adrian4477
Udało się już trochę zmontować.
Listwa już na miejscu, oraz część GKW.
Co do GKW-02 rozumiem z czego wynika design, ale z ciekawości - @Mirosław F. – nie macie nadmiernych reklamacji na ten produkt? Dość łatwo jest go uszkodzić w mojej ocenie jeśli ktoś nie jest zbyt techniczny (np. przez upadek na ziemię samego PCB gdzie ESP wystaje poza obrys, omsknięcie się śrubokrętu przy „wciskaniu” WAGO i możliwe uszkodzenie innych elementów na płytce itd.).
Wiem, wiem, powinny instalować go osoby posiadające odpowiednie uprawnienia, ale wiadomo jak jest w praktyce
Oba typy GKW dodają się bez problemu przez kreator w aplikacji , jedną sztukę próbowałem przez www- też bez problemów.
Jeden z GKW-02 trafił do łazienki, więc zobaczymy jak wpłynie na niego okresowo podwyższona wilgotność.
Białe termostaty ładnie pasują do białego osprzętu Simon10
Wybaczcie za niezbyt piękne zdjęcia rozdzielacza, ale w kotłowni jeszcze nie wszystko jest na swoim miejscu i jest tam ciasno
Listwa już na miejscu, oraz część GKW.
Co do GKW-02 rozumiem z czego wynika design, ale z ciekawości - @Mirosław F. – nie macie nadmiernych reklamacji na ten produkt? Dość łatwo jest go uszkodzić w mojej ocenie jeśli ktoś nie jest zbyt techniczny (np. przez upadek na ziemię samego PCB gdzie ESP wystaje poza obrys, omsknięcie się śrubokrętu przy „wciskaniu” WAGO i możliwe uszkodzenie innych elementów na płytce itd.).
Wiem, wiem, powinny instalować go osoby posiadające odpowiednie uprawnienia, ale wiadomo jak jest w praktyce
Oba typy GKW dodają się bez problemu przez kreator w aplikacji , jedną sztukę próbowałem przez www- też bez problemów.
Jeden z GKW-02 trafił do łazienki, więc zobaczymy jak wpłynie na niego okresowo podwyższona wilgotność.
Białe termostaty ładnie pasują do białego osprzętu Simon10
Wybaczcie za niezbyt piękne zdjęcia rozdzielacza, ale w kotłowni jeszcze nie wszystko jest na swoim miejscu i jest tam ciasno