Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]
Moderator: vajera
-
rustin
ZBMINI2L mam ustawiony jako automat schodowy aby po włączeniu automatycznie się wyłączał po określonym czasie. Gdy zbliża się koniec czasu wygląda jakby rozłączalo go i odlicza od nowa. Chyba, że jest inny sposób niż ustawianie automatu schodowego? Ten wydaje mi się najprostszy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
"Gładki"?lukasz06 wrote: Thu Oct 09, 2025 6:08 amA widzisz... Tylko co z tego, że Sonoff pokazuje, jak nie potrafi zmienić.
I tu się mylisz, potrafi.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
To zmień i sprawdź co się stanie. U mnie nic się nie działolukasz06 wrote: Thu Oct 09, 2025 6:08 amA widzisz... Tylko co z tego, że Sonoff pokazuje, jak nie potrafi zmienić.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Zibi_007 wrote: Thu Oct 09, 2025 9:31 amTo zmień i sprawdź co się stanie. U mnie nic się nie działolukasz06 wrote: Thu Oct 09, 2025 6:08 amA widzisz... Tylko co z tego, że Sonoff pokazuje, jak nie potrafi zmienić.
On to robi z automatu (przynajmniej u mnie) przy pierwszej konfiguracji. Może masz inną bramkę albo soft. Napisz dokładnie co to za model i wersja softu, to sprawdzę na swoich (mam chyba jeszcze dwie). Nie wykluczam, że teraz to działa, bo co by nie mówić, to Tuya i Sonoff dosyć często wypuszczają nowe wersje softu (oczywiście nie tak często jak @vajera
)
Dobrebo co by nie mówić, to Tuya i Sonoff dosyć często wypuszczają nowe wersje softu (oczywiście nie tak często jak @vajera)
Nie mam tam żadnego urządzenia. Kupiłem ja tylko po to, żeby zaktualizować soft do głowic Trv.
Bramka to Sonoff Bridge Pro, soft wczoraj zaktualizowałem do 2.7, ale na 2.5 to już chyba była taka możliwość podejrzenia tego stanu sieci.
On się sam nie przestawia bo musiałbyś parować od nowa urządzenia ( przynajmniej tak piszą)
Na razie brak czasu na testowanie , prędzej w weekend, ale może Tobie się uda
No właśnie. Czyli dalej jest prawie tak samo. Przy dodaniu nowej bramki Sonoff do domowej sieci automatycznie przypisuje sobie kanał (u mnie i tak zawsze 11). Po sparowaniu urządzeń zmiana kanału wiąże się z koniecznością parowania ich od nowa. I teraz ciekawostka. Dla części urządzeń w Tuya nawet jak zostaną usunięte i dodane na nowo, to zapamiętywana jest ich konfiguracja (nazwy, przypisane akcje itp.). Ale dla części nie. Konfiguracja ginie bezpowrotnie. W bramce Z2S można sobie urządzenia rozparowywać i parować dowolną ilość razy. Jak ich nie usuniemy z bramki (przez GUI) to wszystko zostaje bez zmian (co nawiasem mówiąc czasem wykorzystujęlukasz06 wrote: Thu Oct 09, 2025 11:01 amZibi_007 wrote: Thu Oct 09, 2025 9:31 amTo zmień i sprawdź co się stanie. U mnie nic się nie działoOn to robi z automatu (przynajmniej u mnie) przy pierwszej konfiguracji. Może masz inną bramkę albo soft. Napisz dokładnie co to za model i wersja softu, to sprawdzę na swoich (mam chyba jeszcze dwie). Nie wykluczam, że teraz to działa, bo co by nie mówić, to Tuya i Sonoff dosyć często wypuszczają nowe wersje softu (oczywiście nie tak często jak @vajera
)
Dobrebo co by nie mówić, to Tuya i Sonoff dosyć często wypuszczają nowe wersje softu (oczywiście nie tak często jak @vajera)
![]()
Nie mam tam żadnego urządzenia. Kupiłem ja tylko po to, żeby zaktualizować soft do głowic Trv.
Bramka to Sonoff Bridge Pro, soft wczoraj zaktualizowałem do 2.7, ale na 2.5 to już chyba była taka możliwość podejrzenia tego stanu sieci.
On się sam nie przestawia bo musiałbyś parować od nowa urządzenia ( przynajmniej tak piszą)
Na razie brak czasu na testowanie , prędzej w weekend, ale może Tobie się uda![]()
PS. Powinienem mieć dokładnie tę bramkę (SBP). Jak wrócę i znajdę chwilę czasu, to ją odpale i sprawdzę jaki w niej soft siedzi i co na nowym potrafi. Nie była ruszana już kilka miesięcy
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
rustin
@vajera mógłbyś zerknąć?rustin wrote: Thu Oct 09, 2025 5:57 am ZBMINI2L mam ustawiony jako automat schodowy aby po włączeniu automatycznie się wyłączał po określonym czasie. Gdy zbliża się koniec czasu wygląda jakby rozłączalo go i odlicza od nowa. Chyba, że jest inny sposób niż ustawianie automatu schodowego? Ten wydaje mi się najprostszy.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Sprawdziłem przed chwilą na swoim ZBMINI2L ale timer załączyłem z aplikacji (w Cloud ustawiony jako włącznik światła) i wszystko działa prawidłowo. Włącznie odliczaniem czasu w aplikacji SUPLA.rustin wrote: Thu Oct 09, 2025 5:08 pm@vajera mógłbyś zerknąć?rustin wrote: Thu Oct 09, 2025 5:57 am ZBMINI2L mam ustawiony jako automat schodowy aby po włączeniu automatycznie się wyłączał po określonym czasie. Gdy zbliża się koniec czasu wygląda jakby rozłączalo go i odlicza od nowa. Chyba, że jest inny sposób niż ustawianie automatu schodowego? Ten wydaje mi się najprostszy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Mario78
- Been thanked: 1 time
Ta sama konfiguracja i ta sama wersja..0.9.72..i tez dzialabokk wrote: Thu Oct 09, 2025 6:23 pm Ja również sprawdziłem ale Automat schodowy w Cloud. Załączenie z aplikacji, przyciskiem lokalnym oraz jako scena - załączenie czujnikiem otwarcia prawidłowo po odliczeniu czasu wyłącza się. ver. 0.9.72