Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

rustin

ZBMINI2L mam ustawiony jako automat schodowy aby po włączeniu automatycznie się wyłączał po określonym czasie. Gdy zbliża się koniec czasu wygląda jakby rozłączalo go i odlicza od nowa. Chyba, że jest inny sposób niż ustawianie automatu schodowego? Ten wydaje mi się najprostszy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

A widzisz... Tylko co z tego, że Sonoff pokazuje, jak nie potrafi zmienić.

I tu się mylisz 😉, potrafi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

lukasz06 wrote: Thu Oct 09, 2025 6:08 am

"Gładki"? :) te automatyczne tłumaczenia apek....
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

To zmień i sprawdź co się stanie. U mnie nic się nie działo :shock: On to robi z automatu (przynajmniej u mnie) przy pierwszej konfiguracji. Może masz inną bramkę albo soft. Napisz dokładnie co to za model i wersja softu, to sprawdzę na swoich (mam chyba jeszcze dwie). Nie wykluczam, że teraz to działa, bo co by nie mówić, to Tuya i Sonoff dosyć często wypuszczają nowe wersje softu (oczywiście nie tak często jak @vajera :lol: )
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Zibi_007 wrote: Thu Oct 09, 2025 9:31 am

To zmień i sprawdź co się stanie. U mnie nic się nie działo :shock: On to robi z automatu (przynajmniej u mnie) przy pierwszej konfiguracji. Może masz inną bramkę albo soft. Napisz dokładnie co to za model i wersja softu, to sprawdzę na swoich (mam chyba jeszcze dwie). Nie wykluczam, że teraz to działa, bo co by nie mówić, to Tuya i Sonoff dosyć często wypuszczają nowe wersje softu (oczywiście nie tak często jak @vajera :lol: )
bo co by nie mówić, to Tuya i Sonoff dosyć często wypuszczają nowe wersje softu (oczywiście nie tak często jak @vajera :lol: )
Dobre :lol:
Nie mam tam żadnego urządzenia. Kupiłem ja tylko po to, żeby zaktualizować soft do głowic Trv.
Bramka to Sonoff Bridge Pro, soft wczoraj zaktualizowałem do 2.7, ale na 2.5 to już chyba była taka możliwość podejrzenia tego stanu sieci.
On się sam nie przestawia bo musiałbyś parować od nowa urządzenia ( przynajmniej tak piszą)
Na razie brak czasu na testowanie , prędzej w weekend, ale może Tobie się uda ;)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Thu Oct 09, 2025 11:01 am
Zibi_007 wrote: Thu Oct 09, 2025 9:31 am
bo co by nie mówić, to Tuya i Sonoff dosyć często wypuszczają nowe wersje softu (oczywiście nie tak często jak @vajera :lol: )
Dobre :lol:
Nie mam tam żadnego urządzenia. Kupiłem ja tylko po to, żeby zaktualizować soft do głowic Trv.
Bramka to Sonoff Bridge Pro, soft wczoraj zaktualizowałem do 2.7, ale na 2.5 to już chyba była taka możliwość podejrzenia tego stanu sieci.
On się sam nie przestawia bo musiałbyś parować od nowa urządzenia ( przynajmniej tak piszą)
Na razie brak czasu na testowanie , prędzej w weekend, ale może Tobie się uda ;)
No właśnie. Czyli dalej jest prawie tak samo. Przy dodaniu nowej bramki Sonoff do domowej sieci automatycznie przypisuje sobie kanał (u mnie i tak zawsze 11). Po sparowaniu urządzeń zmiana kanału wiąże się z koniecznością parowania ich od nowa. I teraz ciekawostka. Dla części urządzeń w Tuya nawet jak zostaną usunięte i dodane na nowo, to zapamiętywana jest ich konfiguracja (nazwy, przypisane akcje itp.). Ale dla części nie. Konfiguracja ginie bezpowrotnie. W bramce Z2S można sobie urządzenia rozparowywać i parować dowolną ilość razy. Jak ich nie usuniemy z bramki (przez GUI) to wszystko zostaje bez zmian (co nawiasem mówiąc czasem wykorzystuję ;-))

PS. Powinienem mieć dokładnie tę bramkę (SBP). Jak wrócę i znajdę chwilę czasu, to ją odpale i sprawdzę jaki w niej soft siedzi i co na nowym potrafi. Nie była ruszana już kilka miesięcy ;)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
rustin

rustin wrote: Thu Oct 09, 2025 5:57 am ZBMINI2L mam ustawiony jako automat schodowy aby po włączeniu automatycznie się wyłączał po określonym czasie. Gdy zbliża się koniec czasu wygląda jakby rozłączalo go i odlicza od nowa. Chyba, że jest inny sposób niż ustawianie automatu schodowego? Ten wydaje mi się najprostszy.
@vajera mógłbyś zerknąć?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

rustin wrote: Thu Oct 09, 2025 5:08 pm
rustin wrote: Thu Oct 09, 2025 5:57 am ZBMINI2L mam ustawiony jako automat schodowy aby po włączeniu automatycznie się wyłączał po określonym czasie. Gdy zbliża się koniec czasu wygląda jakby rozłączalo go i odlicza od nowa. Chyba, że jest inny sposób niż ustawianie automatu schodowego? Ten wydaje mi się najprostszy.
@vajera mógłbyś zerknąć?
Sprawdziłem przed chwilą na swoim ZBMINI2L ale timer załączyłem z aplikacji (w Cloud ustawiony jako włącznik światła) i wszystko działa prawidłowo. Włącznie odliczaniem czasu w aplikacji SUPLA.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Ja również sprawdziłem ale Automat schodowy w Cloud. Załączenie z aplikacji, przyciskiem lokalnym oraz jako scena - załączenie czujnikiem otwarcia prawidłowo po odliczeniu czasu wyłącza się. ver. 0.9.72
Mario78
Been thanked: 1 time

bokk wrote: Thu Oct 09, 2025 6:23 pm Ja również sprawdziłem ale Automat schodowy w Cloud. Załączenie z aplikacji, przyciskiem lokalnym oraz jako scena - załączenie czujnikiem otwarcia prawidłowo po odliczeniu czasu wyłącza się. ver. 0.9.72
Ta sama konfiguracja i ta sama wersja..0.9.72..i tez dziala

Return to “Bramka ZigBee”