Inteligentne sterowanie oświetleniem - przekaźniki bistabilne

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

0vereem wrote: Mon Oct 06, 2025 8:18 am Dziękuje za odpowiedzi i propozycje.
W domu przyjrzę się bardzie urządzeniu od SmartBOB, wygląda to ciekawie.

A jeszcze z innej beczki, jak bym wymienił moje Hagery na coś bardziej Smart 1:1 w szafie to co byście polecili?
Na szynę DIN z możliwością podpięcia klawisza dzwonkowego zasilanego 24V (żeby funkcjonalność tradycyjnego sterowania została)?

Jedyne co znalazłem to switchBoxD DIN, czy ktoś używa i może coś więcej powiedzieć na ten temat?
Shelly ma bardzo fajne moduły DIN zwłaszcza, że mają port ethernetowy ale te na DIN mają wejścia na 230V.

Dziękuje i pozdrawiam
Można wywnioskować że całą instalację masz w gwiazdę? Jak masz zrealizowane te sterowanie 24V? Myślę że lepszym rozwiązaniem byłyby moduły Zamela na szynę ponieważ w przypadku awarii jednego sterownika odpowiedzialnego za działanie większości urządzeń powstaje kłopot a tak jak jest to rozdrobnione na kilka-kilkanaście sterowników to najwyżej nie zadziałają ci 2-3 urządzenia.
0vereem

djalex wrote: Mon Oct 06, 2025 10:19 pm
0vereem wrote: Mon Oct 06, 2025 8:18 am Dziękuje za odpowiedzi i propozycje.
W domu przyjrzę się bardzie urządzeniu od SmartBOB, wygląda to ciekawie.

A jeszcze z innej beczki, jak bym wymienił moje Hagery na coś bardziej Smart 1:1 w szafie to co byście polecili?
Na szynę DIN z możliwością podpięcia klawisza dzwonkowego zasilanego 24V (żeby funkcjonalność tradycyjnego sterowania została)?

Jedyne co znalazłem to switchBoxD DIN, czy ktoś używa i może coś więcej powiedzieć na ten temat?
Shelly ma bardzo fajne moduły DIN zwłaszcza, że mają port ethernetowy ale te na DIN mają wejścia na 230V.

Dziękuje i pozdrawiam
Można wywnioskować że całą instalację masz w gwiazdę? Jak masz zrealizowane te sterowanie 24V? Myślę że lepszym rozwiązaniem byłyby moduły Zamela na szynę ponieważ w przypadku awarii jednego sterownika odpowiedzialnego za działanie większości urządzeń powstaje kłopot a tak jak jest to rozdrobnione na kilka-kilkanaście sterowników to najwyżej nie zadziałają ci 2-3 urządzenia.
Tak, wszystkie obwody idą prosto do rozdzielni oraz z każdego włącznika w domu leci przewód sygnałowy do rozdzielni.
Tam mam wszystko spięte, 1 zasilacz na 24V oraz 50 Hagerów EPN526. Minus na cewkę bezpośrednio a plus przez przycisk dzwonkowy na cewkę Hagera. Wszystko zrobione raz lata temu i działa do dziś.

Właśnie też o tym myślałem, jak mi padnie 1 sterownik to mi padnie wszystko, temu wpadł mi w oko BleBox SwitchBox DIN, szerokość jak jeden Hager, więc tak naprawdę wymieniał bym 1 do 1 i każdy obwód byłby sterowany z osobnego urządzenia.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

0vereem wrote: Thu Oct 09, 2025 12:25 pm Tak, wszystkie obwody idą prosto do rozdzielni oraz z każdego włącznika w domu leci przewód sygnałowy do rozdzielni.
Tam mam wszystko spięte, 1 zasilacz na 24V oraz 50 Hagerów EPN526. Minus na cewkę bezpośrednio a plus przez przycisk dzwonkowy na cewkę Hagera. Wszystko zrobione raz lata temu i działa do dziś.

Właśnie też o tym myślałem, jak mi padnie 1 sterownik to mi padnie wszystko, temu wpadł mi w oko BleBox SwitchBox DIN, szerokość jak jeden Hager, więc tak naprawdę wymieniał bym 1 do 1 i każdy obwód byłby sterowany z osobnego urządzenia.
Bleboxa tutaj nie polecamy zbyt mocno, bo to nie Supla :P

Do przycisków masz zwykłe miedziane przewody pociągnięte (takie na 230 V), czy może jakaś skrętka?
Bo jeśli masz zwykłe, to możesz to przepiąć na 230 V i dać do rozdzielni po prostu ZAMEL ROW-04m.
ROW-04m ma szerokość 2 modułów, ale możesz do niego podłączyć 4 obwody. Więc zwolnisz sobie połowę miejsca na szynach :)

Też nie będziesz miał wszystkiego na jednym urządzeniu, więc jest to dość rozsądny kompromis między ilością urządzeń a potencjalną awarią :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
radzik_r
Has thanked: 1 time

0vereem wrote: Thu Oct 09, 2025 12:25 pm
Tak, wszystkie obwody idą prosto do rozdzielni oraz z każdego włącznika w domu leci przewód sygnałowy do rozdzielni.
Ja na twoim miejscu bym nie ruszał, tylko dołożył moduł dodatkowy supli który by działał równolegle z przyciskami.

EPN526, konkretny sprzęt, jeden przekaźnik kosztuje tyle co niekiedy całe sterowniki smart.
Tu masz niezawodność w działaniu, dokładasz tylko moduł co by sterował twoim systemem oświetlenia dodatkowo.
Nawet jeśli jakiś moduł mulit padnie(odpukać) to zawsze pozostaje ci standardowe sterowanie.

masz kilka opcji do wyboru,
wymiana na ZAMEL ROW-04m o ile masz przewody pod 230V(nie skrętka).

możesz użyć SMARTBOB, on ma sterownie GND bo ma tranzystory NPN, więc musiał bys odwrócić logikę na przekaźniku, stały plus do wszystkich przekaźników, a sterowanie poprzez GND.
SMARTBOB ma 24OUTPUT i 16 INPUT - do wykorzystania jako sygnał zwrotny dla wizualizacji stanu kanału w supli

ja zrobiłem sterownik ze sterowaniem +, czyli stała masa do wszystkich przekaźników, a podajemy sygnał dodatni(+)
mój ma 32 OUTUT i 36 INPUT - do wykorzystania jako sygnał zwrotny dla wizualizacji stanu kanału w supli

no i możesz się bawić w jakieś moduły noname/sonoff itp,

tylko pamiętaj że przy naszych produktach zawsze masz nasze wsparcie

Pole do popisu masz spore.
djalex

Koledzy już mnie uprzedzili 😏 W takim razie napisz jakie przewody masz poprowadzone do łączników oraz ile masz miejsca w rozdzielnicy, może jakaś fotka?
klew

Ja nie mam przekonania, że dublowanie przekaźników i jeszcze dokładnie dodatkowych układów tylko po to aby znać stan, to dobra droga.
Byłem w tym miejscu (a nawet jeszcze jestem, bo nie wszystko wymieniłem).
Obecnie uważam, że kupno przekaźników bistabilnych, to był niepotrzebny wydatek.

Dwa razy więcej przekaźników - dwa razy większe szanse awarii ;)
Screenshot_2025-10-09-16-47-10-32_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex

klew wrote: Thu Oct 09, 2025 2:49 pm Ja nie mam przekonania, że dublowanie przekaźników i jeszcze dokładnie dodatkowych układów tylko po to aby znać stan, to dobra droga.
Byłem w tym miejscu (a nawet jeszcze jestem, bo nie wszystko wymieniłem).
Obecnie uważam, że kupno przekaźników bistabilnych, to był niepotrzebny wydatek.

Dwa razy więcej przekaźników - dwa razy większe szanse awarii ;)

Screenshot_2025-10-09-16-47-10-32_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg

Widać że dawno nie sprzątałeś, co za pajęczyna 😛😛😛 A jakbyś kupił przekaźniki F&F albo i Zamela miałbyś taniej 😏
klew

djalex wrote: Thu Oct 09, 2025 3:05 pm
Widać że dawno nie sprzątałeś, co za pajęczyna 😛😛😛 A jakbyś kupił przekaźniki F&F albo i Zamela miałbyś taniej 😏
Miałem kilka f&f ale one wymagały zasilania i dość szybko kilka mi padło
0vereem

djalex wrote: Thu Oct 09, 2025 2:04 pm Koledzy już mnie uprzedzili 😏 W takim razie napisz jakie przewody masz poprowadzone do łączników oraz ile masz miejsca w rozdzielnicy, może jakaś fotka?
Do przycisków mam zwykły przewód 8x0,25 w lince, więc do 230V się nie nada. We włącznikach mam tylko 24V. Rozdzielnice mam na 240 modułów, ale to z racji, że samych bistabilnych mam 50 modułów :D
djalex

0vereem wrote: Thu Oct 09, 2025 3:50 pm
djalex wrote: Thu Oct 09, 2025 2:04 pm Koledzy już mnie uprzedzili 😏 W takim razie napisz jakie przewody masz poprowadzone do łączników oraz ile masz miejsca w rozdzielnicy, może jakaś fotka?
Do przycisków mam zwykły przewód 8x0,25 w lince, więc do 230V się nie nada. We włącznikach mam tylko 24V. Rozdzielnice mam na 240 modułów, ale to z racji, że samych bistabilnych mam 50 modułów :D
To masz linkę czy skrętkę? Jak złozysz 4 razem to się nada do 230V, tam tylko sygnał pójdzie.

Return to “Pomoc”