Czujniki T/H/P/IL i IAS - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

endrju_88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

vajera wrote: Fri Oct 10, 2025 3:07 pm
endrju_88 wrote: Fri Oct 10, 2025 1:41 pm No dużo tych data pointów w nim nie ma skoro są aż 2 ;) . Celowo go kupiłem bo jest tylko czujnikiem radarowym a nie powiedzmy taki 4w1. Problemem w tych 4w1 są powiadomienia. Tzn. jeśli naruszę strefę to dostaję 1 powiadomienie np. State changed - now is ON i jest ok z tym ,ale gdy kanał powraca do stanu tzw.no movement to dostaję 3 powiadomienia State changed - now is OFF . Parę naruszeń i szybko można dojść do limitu 20 powiadomień na 1H. Sprawdzałem na 3 tego typu czujnikach. Nawet te co są niby 2 funkcyjne czyli :radar i temp&hum zachowują się tak samo.
Dodatkowo mogę dołożyć flagę blokującą wysyłanie powiadomienień typu OFF dla danego kanału?
Zdam się raczej na Twoje doświadczenie. Założenie było aby te powiadomienia dotyczyły kanałów binarnych , otwarcia itp. a nie kanałów temp&hum. To jest Twoja decyzja , ja myślę , że może zostać tak jak jest choć mogę mieć zawężone widzenie możliwości z Twoją propozycją. Chyba , że koledzy z forum uważają ,że warto dodać tą funkcję
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

endrju_88 wrote: Fri Oct 10, 2025 3:25 pm
vajera wrote: Fri Oct 10, 2025 3:07 pm
endrju_88 wrote: Fri Oct 10, 2025 1:41 pm No dużo tych data pointów w nim nie ma skoro są aż 2 ;) . Celowo go kupiłem bo jest tylko czujnikiem radarowym a nie powiedzmy taki 4w1. Problemem w tych 4w1 są powiadomienia. Tzn. jeśli naruszę strefę to dostaję 1 powiadomienie np. State changed - now is ON i jest ok z tym ,ale gdy kanał powraca do stanu tzw.no movement to dostaję 3 powiadomienia State changed - now is OFF . Parę naruszeń i szybko można dojść do limitu 20 powiadomień na 1H. Sprawdzałem na 3 tego typu czujnikach. Nawet te co są niby 2 funkcyjne czyli :radar i temp&hum zachowują się tak samo.
Dodatkowo mogę dołożyć flagę blokującą wysyłanie powiadomienień typu OFF dla danego kanału?
Zdam się raczej na Twoje doświadczenie. Założenie było aby te powiadomienia dotyczyły kanałów binarnych , otwarcia itp. a nie kanałów temp&hum. To jest Twoja decyzja , ja myślę , że może zostać tak jak jest choć mogę mieć zawężone widzenie możliwości z Twoją propozycją. Chyba , że koledzy z forum uważają ,że warto dodać tą funkcję
W bramce Z2S powiadomienia wysyłają wyłącznie czujniki binarne - sam zresztą możesz spojrzeć w kod?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
endrju_88

Tak , tylko trzeba jeszcze umieć interpretować ten kod. Ok ,jeśli to nie problem to dodaj zatem tą możliwość wyłączania powiadomień OFF.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

vajera wrote: Fri Oct 10, 2025 11:21 am
RomanG wrote: Thu Apr 10, 2025 8:01 pm Chyba ten wątek jest odpowiedni, więc prosiłbym Mistrzu - o zerknięcie na ten czujnik, czy można go dodać;
- czujnik Zigbee obecności człowieka 24G radar MmWave + PIR, wykrywanie jasności.

Peer Model is "TS0601"
[21:37:03][ 56596][D][Z2S_Gateway.ino:1193] loop(): Unknown model _TZE200_kb5noeto::TS0601, no binding is possible

[21:37:02][ 55508][ZigbeeGateway.cpp:346] zbReadBasicCluster(): Peer Manufacturer is "_TZE200_kb5noeto"

Wersja 0.9.78-10/10/2025 wprowadza komplet datapoints dla tego radaru:

Code: Select all

{ .z2s_device_desc_id 	 			= Z2S_DEVICE_DESC_TUYA_PRESENCE_SENSOR,
    .Tuya_datapoint_id 		 			= TUYA_PRESENCE_SENSOR_STATIC_DETECTION_SENSITIVITY_DP,
    .Tuya_datapoint_type 				= TUYA_DP_TYPE_VALUE,
    .Tuya_datapoint_name 	 			= "Static Detection Sensitivity",
    .Tuya_datapoint_description = "Enter numeric value: 0 - 10" },

.Tuya_datapoint_id 		 			= TUYA_PRESENCE_SENSOR_STATIC_DETECTION_DISTANCE_DP,
    .Tuya_datapoint_name 	 			= "Static Detection Distance",
    .Tuya_datapoint_description = "Enter numeric value: 0 - 1000 [cm]" },

.Tuya_datapoint_id 		 			= TUYA_PRESENCE_SENSOR_FADING_TIME_DP,
    .Tuya_datapoint_name 	 			= "Presence Keep Time",
    .Tuya_datapoint_description = "Enter numeric value: 0 - 28800 [s]" },

.Tuya_datapoint_id 		 			= TUYA_PRESENCE_SENSOR_INDICATOR_DP,
    .Tuya_datapoint_type 				= TUYA_DP_TYPE_BOOL,
    .Tuya_datapoint_name 	 			= "LED Indicator",
    .Tuya_datapoint_description = "Enter numeric value:<br>"
							  "0 => set indicator OFF<br>"
							 "1 => set indicator ON" },

.Tuya_datapoint_id 		 			= TUYA_PRESENCE_SENSOR_MOTION_DETECTION_MODE_DP,
    .Tuya_datapoint_type 				= TUYA_DP_TYPE_ENUM,
    .Tuya_datapoint_name 	 			= "Motion Detection Mode",
    .Tuya_datapoint_description = "Enter numeric value:<br>"
							   "0 => PIR, 1 => PIR + radar, 2 => radar"

.Tuya_datapoint_id 		 			= TUYA_PRESENCE_SENSOR_MOTION_DETECTION_SENSITIVITY_DP,
    .Tuya_datapoint_name 	 			= "Motion Detection Sensitivity",
    .Tuya_datapoint_description = "Enter numeric value: 0 - 10"
							   "Only for firmware version >= 0122052017" }

Dziękuję! Nie odpisywałem od razu, bo chciałem posprawdzać działanie tych ustawień (i także nie stracić kontaktu z forum :lol: ). Wydaje mi się, że sprawdziłem wszystkie skrajne (graniczne) wartości. Także "Enter numeric value: 0 => PIR, 1 => PIR + radar, 2 => radar". Czujnik reaguje fajnie, także można go skonfigurować w dość szerokim zakresie. Jedynie czas przejścia do "stanu spoczynku" ("Presence Keep Time") nie zgadza się z ustawieniami. Prawdopodobnie minimalny czas to 10 sek. (przy wprowadzaniu np. 7 sek.), ale do spoczynku przechodzi dłużej - ok. 20 sek.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
endrju_88

vajera wrote: Fri Oct 10, 2025 2:38 pm
endrju_88 wrote: Fri Oct 10, 2025 1:41 pm [Proszę o pomoc. No dużo tych data pointów w nim nie ma skoro są aż 2 ;) . Celowo go kupiłem bo jest tylko czujnikiem radarowym a nie powiedzmy taki 4w1. Problemem w tych 4w1 są powiadomienia. Tzn. jeśli naruszę strefę to dostaję 1 powiadomienie np. State changed - now is ON i jest ok z tym ,ale gdy kanał powraca do stanu tzw.no movement to dostaję 3 powiadomienia State changed - now is OFF . Parę naruszeń i szybko można dojść do limitu 20 powiadomień na 1H. Sprawdzałem na 3 tego typu czujnikach. Nawet te co są niby 2 funkcyjne czyli :radar i temp&hum zachowują się tak samo.
Pamiętasz, że możesz zablokować powiadomienia dla każdego kanału Supla z osobna?
Sprawdziłem w GUI i to z tym czujnikiem 4w1 nie zadziała. Opcja Disable single channel notyfications jest możliwa do przestawienia tylko przy kanale PRESENSE odpowiadającego za wykrywanie ruchu. Przy kanale T&H ten przycisk jest nie aktywny jak i również przy kanale ILLUMINACE.
vajera

endrju_88 wrote: Sat Oct 11, 2025 5:12 am Sprawdziłem w GUI i to z tym czujnikiem 4w1 nie zadziała. Opcja Disable single channel notyfications jest możliwa do przestawienia tylko przy kanale PRESENSE odpowiadającego za wykrywanie ruchu. Przy kanale T&H ten przycisk jest nie aktywny jak i również przy kanale ILLUMINACE.
Zgadza się, bo te kanały (T/H, GPM) nie wysyłają powiadomień - zrób prosty test - wejdź w Cloud i sprawdź, czy dla któregokolwiek z tych kanałów masz dostępną zakładkę o powiadomieniach wysyłanych przez urządzenie?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
endrju_88

vajera wrote: Sat Oct 11, 2025 7:39 am
endrju_88 wrote: Sat Oct 11, 2025 5:12 am Sprawdziłem w GUI i to z tym czujnikiem 4w1 nie zadziała. Opcja Disable single channel notyfications jest możliwa do przestawienia tylko przy kanale PRESENSE odpowiadającego za wykrywanie ruchu. Przy kanale T&H ten przycisk jest nie aktywny jak i również przy kanale ILLUMINACE.
Zgadza się, bo te kanały (T/H, GPM) nie wysyłają powiadomień - zrób prosty test - wejdź w Cloud i sprawdź, czy dla któregokolwiek z tych kanałów masz dostępną zakładkę o powiadomieniach wysyłanych przez urządzenie?
No nie mają , jak ustawiałem wcześniej powiadomienie to była możliwość tylko w kanale wykrywania ruchu. No i ma to sens w kanałach o działaniu 0/1.Tylko skąd te 3 powiadomienia OFF, tylko to mnie zastanawiało. wychodzi na to , że jest to wada tych sensorów. Na tą chwilę odstawiłem czujnik , będzie spełniał funkcję tylo T&H a w jego miejsce wskoczył zwykły malutki PIR. Tu powiadomienia działają prawidłowo. Mimo to Dzięki za poświęcony czas.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

prośba o dodanie chociaż to też ciekawe bo jest to czujka ruchu ale na 6 parowań 2 razy pokazała to co poniżej a potem sie dodała :D

Unknown model Zbeacon::MS01, no binding is possible
Unknown model Zbeacon::TS0601, no binding is possible
te 2 powyzej to ten sam czujnik :D
w razie co zebrałem logi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
vajera

myxhir wrote: Sat Oct 11, 2025 7:08 pm prośba o dodanie chociaż to też ciekawe bo jest to czujka ruchu ale na 6 parowań 2 razy pokazała to co poniżej a potem sie dodała :D

A działa? Jak się aktualnie przedstawia w zakładce Zigbee devices?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

vajera wrote: Sat Oct 11, 2025 7:29 pm
myxhir wrote: Sat Oct 11, 2025 7:08 pm prośba o dodanie chociaż to też ciekawe bo jest to czujka ruchu ale na 6 parowań 2 razy pokazała to co poniżej a potem sie dodała :D

A działa? Jak się aktualnie przedstawia w zakładce Zigbee devices?
ogolnie dziala ale sasiadowi wczesniej dodawal sie tylko jako kanal jasnosci bez opcji czujki mi dodal sie jako czujka bez jasnosci a w bramcie widzi to tak

Slot# 00 | Manufacturer name _TZE200_3towulqd | model ID TS0601 | Z2S model Illuminance and IAS Zone sensor (0x400, 0x500) [0x1205]
IEEE address A4:C1:38:A3:20:7B:6C:99 | Short address 0xAC8F | Power source 0x03
Battery percentage 255 | Last seen (ms) 2528768 | Gateway unit last seen (ms)  2528762 | Gateway unit last RSSI 0
Device flags 0x00000001 | ud(1) 0x00000000 | ud(2) 0x00000000
reparowalem to kilka razy i raz jest ok bramka daje diode na zielono raz na czerwono - loteria ;)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec

Return to “Bramka ZigBee”