RC padło ?

stugraj
Has thanked: 1 time

klew wrote: Mon Sep 22, 2025 11:33 am
stugraj wrote: Mon Sep 22, 2025 11:04 am
W zeszłym tygodniu pokazywało 88%, teraz nie mam jak sprawdzić
A głowica działa? Jak otworzysz klapkę, to silniczek powinien otworzyć zawór. Jak zamkniesz klapkę, to powienien się skalibrować i po drodze kilka razy zrobić "beep".

Sprawdzę dopiero w piątek jak wrócę do domu.
stugraj
Has thanked: 1 time

Sprawa wyjaśniona, w głowicy wylały się baterie i cała płytka padła. Ale serwis AURATON jak zwykle stanął na wysokości zadania i wszystko naprawiono bezpłatnie.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Dzisiaj moje pociecha postanowiła samodzielnie wymienić baterie w głowicy (sezon grzewczy się zaczął). Niefortunnie do otwarcia pokrywy użył śrubokręta. No i nieszczęście gotowe. "Poleciał" przynajmniej jeden układ (na trzech padach). Efekt jest taki, że głowica normalnie się paruje, da się ją nastawić w Supli, ale silniczek nie kręci, a po zamknięciu klapki dosyć długo "piszczy". I teraz moje pytanie. Jest gdzieś dostępny schemat tej głowicy? Jak na złość oderwany układ gdzieś przepadł i nawet nie mam pojęcia co to było. Syn długo szukał, ale nie znalazł :( Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Zibi_007 wrote: Mon Oct 06, 2025 7:45 pm Dzisiaj moje pociecha postanowiła samodzielnie wymienić baterie w głowicy (sezon grzewczy się zaczął). Niefortunnie do otwarcia pokrywy użył śrubokręta. No i nieszczęście gotowe. "Poleciał" przynajmniej jeden układ (na trzech padach). Efekt jest taki, że głowica normalnie się paruje, da się ją nastawić w Supli, ale silniczek nie kręci, a po zamknięciu klapki dosyć długo "piszczy". I teraz moje pytanie. Jest gdzieś dostępny schemat tej głowicy? Jak na złość oderwany układ gdzieś przepadł i nawet nie mam pojęcia co to było. Syn długo szukał, ale nie znalazł :( Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Schematu nie ma dostępnego ale ktoś już tak na forum załatwił głowice. Popróbuję napisać PW do Waldka (on głównie publikuje kontem serwis lars) może uda się jakoś tobie pomóc.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Zibi_007

robertklepacki94 wrote: Mon Oct 06, 2025 8:17 pm
Zibi_007 wrote: Mon Oct 06, 2025 7:45 pm Dzisiaj moje pociecha postanowiła samodzielnie wymienić baterie w głowicy (sezon grzewczy się zaczął). Niefortunnie do otwarcia pokrywy użył śrubokręta. No i nieszczęście gotowe. "Poleciał" przynajmniej jeden układ (na trzech padach). Efekt jest taki, że głowica normalnie się paruje, da się ją nastawić w Supli, ale silniczek nie kręci, a po zamknięciu klapki dosyć długo "piszczy". I teraz moje pytanie. Jest gdzieś dostępny schemat tej głowicy? Jak na złość oderwany układ gdzieś przepadł i nawet nie mam pojęcia co to było. Syn długo szukał, ale nie znalazł :( Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Schematu nie ma dostępnego ale ktoś już tak na forum załatwił głowice. Popróbuję napisać PW do Waldka (on głównie publikuje kontem serwis lars) może uda się jakoś tobie pomóc.
Właśnie pamiętam, że były tam nawet chyba zdjęcia z serwisu tej płyty. Ale nie potrafię tego w tej chwili (na telefonie) wyszukać.
Dzięki za chęć pomocy, spróbuję napisać, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie, nie chciałem nikogo specjalnie tym tematem zajmować. Stację mam, mikroskop też, jakbym wiedział co i gdzie tam było, to może bym dał radę to poskładać ;-) Szkoda tym bardziej, że akurat do tej głowicy się przywiązałem (pierwsze moje poważne testy tutaj :)).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

Zibi_007 wrote: Mon Oct 06, 2025 9:04 pm
Właśnie pamiętam, że były tam nawet chyba zdjęcia z serwisu tej płyty. Ale nie potrafię tego w tej chwili (na telefonie) wyszukać.
Dzięki za chęć pomocy, spróbuję napisać, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie, nie chciałem nikogo specjalnie tym tematem zajmować. Stację mam, mikroskop też, jakbym wiedział co i gdzie tam było, to może bym dał radę to poskładać ;-) Szkoda tym bardziej, że akurat do tej głowicy się przywiązałem (pierwsze moje poważne testy tutaj :)).
Wzięliśmy dzisiaj Twoją głowicę pod mikroskop. Diagnoza: urwany tranzystor sterujący pracą silniczka i poprzerywane ścieżki - uszkodzenia mechaniczne. Nie ma tam co łatać nawet. Pacjent nierokujący. W poniedzialek “w ramach gwarancji” wymienimy calą płytę główną. “Będzie Pan zadowolony.”
Zibi_007

[email protected] wrote: Fri Oct 10, 2025 6:31 pm
Zibi_007 wrote: Mon Oct 06, 2025 9:04 pm

Wzięliśmy dzisiaj Twoją głowicę pod mikroskop. Diagnoza: urwany tranzystor sterujący pracą silniczka i poprzerywane ścieżki - uszkodzenia mechaniczne. Nie ma tam co łatać nawet. Pacjent nierokujący. W poniedzialek “w ramach gwarancji” wymienimy calą płytę główną. “Będzie Pan zadowolony.”
Bardzo, bardzo dziękuję :)
Będę czekał z niecierpliwością na przesyłkę.
Pozdrawiam
Zibi_007

[email protected] wrote: Fri Oct 10, 2025 6:31 pm [...]
Głowica wróciła cała i zdrowa :) No i najważniejsze - działa!
Bardzo dziękuję za szybką reakcję, bezpłatną naprawę w ekspresowym tempie i miły kontakt w wiadomościach.
Auraton (Lars) po raz kolejny staje na wysokości zadania i pokazuje, że warto wspierać lokalnych (polskich) producentów. Brawo!
Pierwszą głowicę dostałem na testy (ta akurat uległa uszkodzeniu - mechanicznemu z winy użytkownika).
Trzy kolejne dokupiłem już we własnym zakresie. I nie żałuję. Ci, którzy czytają moje posty wiedzą, że mam jeszcze głowice na Zigbee (TRV, ME), więc mam porównanie. I jakbym miał komuś doradzać, to poleciłbym jednak Auratona (mimo wyższej ceny). Do nich zawsze jest wsparcie i pomoc serwisu (co doskonale pokazuje przykład powyżej). Z tymi chińskimi w razie awarii pozostają tylko elektrośmieci...

Return to “AURATON Radiator Controller”