W sumie to nie jest żaden problem samemu skompilować, ale rozumiem, że nie wszyscy mają taką możliwość.
Wychodząc zatem na przeciw tym prośbom w załączniku przesyłam gotowy wsad do dowolnego C6, który po uruchomieniu przeskanuje nam otoczenie w poszukiwaniu sieci Zigbee, po czym wyświetli podstawowe dla nich informacje. Jest to trochę zmodyfikowana wersja gotowego przykładu z Arduino IDE, którego autorem jest Jan Procházka.
Możemy zatem np. łatwo podejrzeć na jakim kanale nadają urządzenia w okolicy lub sprawdzić, czy nasze urządzenie końcowe będzie widziane przez ramkę (zasięg). Można też przeanalizować, jak wpłynie zmiana kanału Zigbee w bramce Z2S na zasięg (widoczność) urządzeń.
Soft wgrywamy tak, jak każdy plik "merged" od adresu 0x0000. Przetestowałem na wszystkich układach, które miałem pod ręką i na wszystkich działało. Uwaga! Na Xiao nie uruchamiałem zewnętrznej anteny (jeśli ktoś będzie chciał, to mogę skompilować też taką wersję).
No i teraz najważniejsze. Jak działa soft? Po prostu wyświetla po serialu następujące parametry znalezionych sieci:
Code: Select all
Nr | PAN ID | CH | Permit Joining | Router Capacity | End Device Capacity | Extended PAN IDJeśli zatem ma ktoś wolne jakieś ESP32-C6, to może się pobawić