Aplikacja Supła - własne GUI templates dla urządzenia/lokalizacji?

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
lesle

Zastanawiam się czy wykorzystując webView nie możnaby otworzyć użytkownikom okna do własnych projektów GUI per urządzenie/lokalizacja w aplikacji natywnej na telefon

Strona wizualna aplikacji SUPLA na telefon jest uniwersalna w związku z tym wydaje się przejrzysta i zrozumiała...
Jednak czasami dla szczególnych rozwiązań pewnych funkcjonalności brak np. zrobienie prostego Dodaj wartość Odejmij wartość wymusza kombinowanie.
np. opierając się na VirtualRelay tyle że o ile zmienimy opis i ikonę to już akcje mamy Włacz Wyłacz .
W moim przypadku lokalizacje czasami znaczą urządzenie jako że aplikacja android nie pokazuje urządzeń tak wprost...

Zastanawiam się czy wykorzystując webView nie możnaby otworzyć użytkownikom okna do własnych projektów GUI per urządzenie/lokalizacja w aplikacji natywnej.
Nie wiem jak w iphonach nigdy się nie zdobyłem na bratanie z nimi :))

Ten koncept oczywiście akurat bez bridge zastosowałem między innymi w swoim projekcie apki na Android TV
Przy czym tutaj akurat webView wprost pokazuje moje ale i nie moje aplikacje
viewtopic.php?t=17645#p215609

Jak mogłoby to wyglądać?
Aplikacja natywna potrafi jeśli tego chce użytkownik dla wskazanej lokalizacji/urządzenia pobrać template strony powiedzmy HTML + CSS + Javascript?
Można ustawić jakiś JavaScript -> Native APP bridge -> określić że pozwala na odczytywanie danych , wywoływanie akcji... bridge działa w dwie strony
Template można by się dzielić jak np. ikonami...
Dzięki temu wydaje w łatwy sposób można personalizować widoki i np. taki termostat

Bridge API co do funkcji powinno być wedle mnie definiowane ze względu na kanały. W zakresie samej Supła nic by się nie zmieniło nadal VirtualRelay byłby pewnie używany do zmiany wartości nastaw . Ale wizualizacja byłaby już można powiedzieć dowolna.

Dodatkowo pozwala to na własne interpretowanie wizualne wysyłanych do supła danych.
lesle

Ps. Taka możliwość wywindowała kiedyś popularność niejakiego Winamp.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lesle wrote: Sat Oct 18, 2025 9:43 pm Ps. Taka możliwość wywindowała kiedyś popularność niejakiego Winamp.
Patrząc na to co się z nim działo w ostatnich kilkunastu latach, to chyba nie jest dobry przykład ;)
To już może lepiej przywołać Kodi?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lesle

:D
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Kiedyś miałem podobny pomysł, aby urządzenie definiowało szablon tego co widać w detalach.

Wrzucenie tam HTML to też jakaś opcja. Z tym że wydaje mi się, że HTML by wymagał specjalnych dostosowań, aby to jakoś działało. Bo ten webview normalnie traktuje zawartość jak stronę pobraną z serwera i próbuje po http się komunikować. A urządzenie nie jest dostępne bezpośrednio w sieci dla telefonu, ani nie łączy się z serwerem używając http.
No i jak zawsze pozostaje kwestia wyglądu i obsługi: różnych rozmiarów ekranu, trybu jasnego i ciemnego, a niedługo może także trybu poziomego.
Kolejny temat to kwestia tłumaczeń.
No i na koniec jest jeszcze cloud, który też te urządzenia obsługuje i jeśli coś w apce na mieć kilka opcji, to pewnie w Cloud do bardziej zaawansowanych ustawień przydałoby się dodać jeszcze więcej.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lesle

klew wrote: Sun Oct 19, 2025 6:21 am Wrzucenie tam HTML to też jakaś opcja. Z tym że wydaje mi się, że HTML by wymagał specjalnych dostosowań, aby to jakoś działało.
Na tyle ile się tym bawiłem: webView odpala HTML'a + Javascript + css ->
Javascript przyjmuje "message" z NATYWNEJ apki jak i może również wywoływać ŻĄDANIA do natywnej częśći.
Metod jak pamiętam jest kilka -> nie wychodzimy z komunikacją poza aplikację zakłądajać ze template pobierany lokalnie.......
Uzyskujemy więc API komunikacyjne po którym możemy np. notyfikować część WEB'ową, że kanał zmienił wartość.. i w drugą stronę wysyłać do Natywnej częśći Komendy...
( taką dość apkę z takim API zrobiłem w C# - zasada identyczna , komunikacja bidirectional. wywoływanie np. wyszukiwania danych w bazie danych aplikacją natywną , prezentacja w HTML , zlecanie wydruku do PDF z JAVASCRIPT które w natywnej apce wołało cały moduł wydruków i było zwrotnie informowane po postępie, zakończeniu )

Tryb ciemny , ekrany -> HTML od zawsze się z tym mierzy więc Twórca takiego Template albo o to zadba albo ;) będzie wyglądało jak będzie wyglądało.. -> CSS.
Tłumaczenia -> jak wyzej ;)

Co do CLOUD nie zakładam że poza ewentualnym wskazywaniem właśnie takiego szablonu/szablonów dla apki natywnej wiele się zmienia..
-> kanały są pokazywane jak były
-> wartośći kanałów również (jeśłi w apce dokonujemy jakiegoś przemapowania no to niestety w CLOUD tego nie zobaczyny tu mamy RAW DATA)...
-> nie ma nowych akcji..

Przede wszystkim zaś zakładam ze to taki future dla chętnych i co się znają...ale ropraszajacy trochę rozwój UX na SPOŁECZNOŚĆ
i przy obecnym zasobie danych naprawdę dający spory potencjał.
PS> całą moja apka do PIECA ->download/file.php?id=40527
to czysty HTML + JAVASCRIPT połączone z MQTT -> można odpalic z folderu na dysku komputera i działa -> zamieniając MQTT na np. takie API Message'owe z Natywnej apki byłbym w stanie odpalić mój termostat na SUPLI mając 3 kanały termometrów, pewnie virtual relay jako + - dla ustawień temperatury i 2 dodatkowe dla WŁĄCZ WYŁĄCZ grzanie WODY i DOMU jmam prawie wszystko.. WIzualizacja działa.

Jedyna kwestia to bezpieczeństwo...
Pozwalajać na JAVASCIPT narażamy się na to, że twórca Template podstawi nam konia trojańskiego, który poza pokazywaniem nam danych
będzie je słał na zewnątrz.... i pozwalał z zewnątrz posterować akcjami....

i tu przyznam szczerze na dziś az tak nie zgłębiałem tematu...bo we własnych aplikacjach się o takie kwestie nie obaiwam ;)
klew

Co rozumiesz przez "aplikacja natywna"?

Mi chodzi o to, że w Supli apka na telefonie ma połączenia wyłącznie z serwerem i cloudem. Nie ma połączenia z urządzeniem, więc do niego nic nie wysyła bezpośrednio. Całość komunikacji leci przez serwer Supli po określonym protokole.
Aby takie połączenie nawiązać bezpośrednio, to musiałyby być w tej samej sieci (LAN?). Oczywiście można robić jakieś tunele do komunikacji przez serwery.
lesle

klew wrote: Sun Oct 19, 2025 8:05 am Co rozumiesz przez "aplikacja natywna"?

Mi chodzi o to, że w Supli apka na telefonie ma połączenia wyłącznie z serwerem i cloudem. Nie ma połączenia z urządzeniem, więc do niego nic nie wysyła bezpośrednio. Całość komunikacji leci przez serwer Supli po określonym protokole.
JASNE... i właśnie o to chodzi... nasz TEMPLATE nie ma i nie będzie wiedział co to SUPLA.. ;) nie bedzie znał tokenó użytkownika nic.....
ANDROID APP -> odpalona na telefonie staje się niejako takim SERWEREM dla uruchomionego/zanurzonego w SOBIE -> WEBVIEW.
ANDROID APP gada jak dzis z serweramia SUPLA...
WEBVIEW odpala HTML+ JAVASCRIPT i potrafi rozmawiać z APLIKACJĄ w ramch której działa ->
https://developer.android.com/privacy-a ... ve-bridges

Mamy zatem układ SUPLA SERVWER < - > ANDROID APP <-> WEBVIEW
lesle

No i finlanie mamy np taki EFEKT (kolorki zostawmy nie było czasu ;))):
Guziczki oczywiście interaktywne odpowiadające funkcjom z SUPLI np. WŁĄCZ WYŁĄCZ
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

To by chyba też było problematyczne, bo z jednej strony to urządzenie końcowe definiuje szablon, który ma pracować tylko na apce w telefonie, która ma dane w jakimś swoim wewnętrznym formacie.
Aby takie coś mogło działać, to trzeba by jakoś model danych w apce ustalić i zrobić z niego zewnętrzny interfejs.
No i ja myślałem że rozmawiamy o detalach jakiegoś kanału, a nie o liście kanałów.
Ta lista będzie przerabiana i będzie tam opcja innych layoutów (kafelki).

Return to “Pomysły i koncepcje”