Czujniki T/H/P/IL i IAS - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka Zigbee]
Moderator: vajera
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Mam zagwozdkę: czujniki ruchu Sonoffa SNZB-03. Na początku sobie działały bez problemów. Różne rzeczy klikałem i kombinowałem (bramkę kilka razy przeinstalowałem "na czysto") i mam efekt następujący, że czujniki na oryginalnej bramce działają bez zarzutu, natomiast do ZB<->SUPLA dodają się bezproblemowo ale potem nie dają znaku życia. Zmieniam timeout na 30s, ustawiam, żeby zaczynały w offline mode. Nie ma znaczenia. Ściągają info o baterii ale są na czerwono. Coś zepsułem? Czy jakaś zmiana w kodzie? Czujnik SNZB-03P działa bez zarzutu, sensor T/H, również, głowice raczej też ok. Tylko te dwa czujniczki ruchu szwankują a na początku na pewno działały bo się bawiłem światełkami (baterie wymieniłem na nowe na wszelki "W")
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Za krótki czas timeout ustawiłeś ten czas oznacza że jeśli nie zmieni stanu przejdzie w offline ustaw 0 albo dużo większy czas np 14400 sekund dla tego czujnika . Po ustawieniu flagiYoMan wrote: Mon Oct 20, 2025 11:03 pm Mam zagwozdkę: czujniki ruchu Sonoffa SNZB-03. Na początku sobie działały bez problemów. Różne rzeczy klikałem i kombinowałem (bramkę kilka razy przeinstalowałem "na czysto") i mam efekt następujący, że czujniki na oryginalnej bramce działają bez zarzutu, natomiast do ZB<->SUPLA dodają się bezproblemowo ale potem nie dają znaku życia. Zmieniam timeout na 30s, ustawiam, żeby zaczynały w offline mode. Nie ma znaczenia. Ściągają info o baterii ale są na czerwono. Coś zepsułem? Czy jakaś zmiana w kodzie? Czujnik SNZB-03P działa bez zarzutu, sensor T/H, również, głowice raczej też ok. Tylko te dwa czujniczki ruchu szwankują a na początku na pewno działały bo się bawiłem światełkami (baterie wymieniłem na nowe na wszelki "W")
Code: Select all
✧ sensor starts in offline state ✧. (NO REMOTE WAKEUP SUPPORTED)Tu masz tabelkę co można ustawić dla tego typu urządzeń co oznaczają ustawienia :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Zgadza sie, nie najlepsze ustawienie ale nie zmienia to faktu "niedziałania". Ten który ma timeout jest offline i nie da się go wzbudzić. Ten drugi bez timeoutu jest cały czas "on" i nie reaguje na wzbudzanie.LukiSpajder wrote: Tue Oct 21, 2025 2:28 am
Za krótki czas timeout ustawiłeś ten czas oznacza że jeśli nie zmieni stanu przejdzie w offline
YoMan
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Zrób następujący test - wgraj na C6 plik merged z wersją np. z kwietnia, sparuj jeden czujnik i zobacz czy działa?YoMan wrote: Tue Oct 21, 2025 5:42 amZgadza sie, nie najlepsze ustawienie ale nie zmienia to faktu "niedziałania". Ten który ma timeout jest offline i nie da się go wzbudzić. Ten drugi bez timeoutu jest cały czas "on" i nie reaguje na wzbudzanie.LukiSpajder wrote: Tue Oct 21, 2025 2:28 am
Za krótki czas timeout ustawiłeś ten czas oznacza że jeśli nie zmieni stanu przejdzie w offline
Alternatywnie włącz tryb parowania w bramce i ponownie sparuj jeden czujnik (nie usuwaj żadnych struktur z bramki) - zgraj logi z tego parowania a później logi z próby wzbudzenia czujnika (również przyciskiem/szpilką).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zaktualizowałem bramkę z wersji 0.9.98 do wersji 0.9.106 i czujniki otwarcia Aqara T1 DW-S03D pokazują teraz odwrotny status. Należałoby pozmieniać logikę - tyle że to trochę bez sensu. Było przecież wszystko dobrze.bokk wrote: Mon Oct 20, 2025 10:05 amNo niezupełnie:) Teraz wystarczy zmienić w cloud logikę i powiadomienia i oraz ikona odpowiadają właściwemu stanowi. Poprzednio po zmianie logiki musiałem podmieniać ikony zamknięte na otwarte i otwarte na zamknięte aby odzwierciedlały faktyczny stan oraz podobna sytuacja przy reakcjach do powiadomieńvajera wrote: Mon Oct 20, 2025 8:45 amCzyli bez zmian? Ja Ciebie chyba nie zrozumiałem - z tego poprzedniego posta wyczytałem, że też masz problem, więc zrobiłem korektę w kodzie. Teraz chyba dotarło do mnie, że działało prawidłowo a ja to "zepsułem", tak?bokk wrote: Mon Oct 20, 2025 8:07 am
po aktualizacji dla prawidłowych wskazań trzeba odwrócić logikę w cloud
Kolego @bokk, coś chyba namieszałeś.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Poprzednio po zmianie logiki ikony pokazywały przeciwny stan, a po usunięcie jakiegokolwiek kanału z bramki czujnik pokazywał stan otwarty nie pamiętając ostatniego stanuRobert Błaszczak wrote: Tue Oct 21, 2025 3:19 pmZaktualizowałem bramkę z wersji 0.9.98 do wersji 0.9.106 i czujniki otwarcia Aqara T1 DW-S03D pokazują teraz odwrotny status. Należałoby pozmieniać logikę - tyle że to trochę bez sensu. Było przecież wszystko dobrze.bokk wrote: Mon Oct 20, 2025 10:05 amNo niezupełnie:) Teraz wystarczy zmienić w cloud logikę i powiadomienia i oraz ikona odpowiadają właściwemu stanowi. Poprzednio po zmianie logiki musiałem podmieniać ikony zamknięte na otwarte i otwarte na zamknięte aby odzwierciedlały faktyczny stan oraz podobna sytuacja przy reakcjach do powiadomieńvajera wrote: Mon Oct 20, 2025 8:45 am
Czyli bez zmian? Ja Ciebie chyba nie zrozumiałem - z tego poprzedniego posta wyczytałem, że też masz problem, więc zrobiłem korektę w kodzie. Teraz chyba dotarło do mnie, że działało prawidłowo a ja to "zepsułem", tak?
Kolego @bokk, coś chyba namieszałeś.
-
Robert Błaszczak
Ale poprzednio nie trzeba było zmieniać logiki, bo było wszystko ok. Faktycznie, po usunięciu jakiegokolwiek kanału z bramki czujnik pokazywał stan otwarty, ale wystarczyło otworzyć i zamknąć okno/drzwi i było ok. Taki problem nie występował po restarcie bramki, braku Wi-Fi czy też po wykonaniu aktualizacji bramki. Pytanie, czy na "produkcyjnych" bramkach tak często usuwasz kanały?bokk wrote: Tue Oct 21, 2025 3:30 pm Poprzednio po zmianie logiki ikony pokazywały przeciwny stan, a po usunięcie jakiegokolwiek kanału z bramki czujnik pokazywał stan otwarty nie pamiętając ostatniego stanu
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
No faktycznie przy testach trzeba było pomachać drzwiami i oknami ale jak ma być problem z tym to może wróćmy do poprzedniej funkcjonalności.Robert Błaszczak wrote: Tue Oct 21, 2025 3:36 pmAle poprzednio nie trzeba było zmieniać logiki, bo było wszystko ok. Faktycznie, po usunięciu jakiegokolwiek kanału z bramki czujnik pokazywał stan otwarty, ale wystarczyło otworzyć i zamknąć okno/drzwi i było ok. Taki problem nie występował po restarcie bramki, braku Wi-Fi czy też po wykonaniu aktualizacji bramki. Pytanie, czy na "produkcyjnych" bramkach tak często usuwasz kanały?bokk wrote: Tue Oct 21, 2025 3:30 pm Poprzednio po zmianie logiki ikony pokazywały przeciwny stan, a po usunięcie jakiegokolwiek kanału z bramki czujnik pokazywał stan otwarty nie pamiętając ostatniego stanu
-
Robert Błaszczak
Szczególnie że gdy w aktualnej wersji bramki będziesz miał okno/drzwi otwarte, to po usunięciu innego kanału z bramki to okno/drzwi będzie pokazywane jako zamknięte. Więc stan będzie niewłaściwy, a i tak będziesz musiał pomachać drzwiami i oknami.bokk wrote: Tue Oct 21, 2025 3:43 pmNo faktycznie przy testach trzeba było pomachać drzwiami i oknami ale jak ma być problem z tym to może wróćmy do poprzedniej funkcjonalności.Robert Błaszczak wrote: Tue Oct 21, 2025 3:36 pmAle poprzednio nie trzeba było zmieniać logiki, bo było wszystko ok. Faktycznie, po usunięciu jakiegokolwiek kanału z bramki czujnik pokazywał stan otwarty, ale wystarczyło otworzyć i zamknąć okno/drzwi i było ok. Taki problem nie występował po restarcie bramki, braku Wi-Fi czy też po wykonaniu aktualizacji bramki. Pytanie, czy na "produkcyjnych" bramkach tak często usuwasz kanały?bokk wrote: Tue Oct 21, 2025 3:30 pm Poprzednio po zmianie logiki ikony pokazywały przeciwny stan, a po usunięcie jakiegokolwiek kanału z bramki czujnik pokazywał stan otwarty nie pamiętając ostatniego stanu
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak