Zgłoszenia nowych urządzeń [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

[/

Te powyżej nie są zdefinowane, więc musisz wpisać endpoint z ręki np. 1, klaster Tuya 0xE001, atrybut id 0xD030 i dajesz read atrribute.
To samo dla endpoint 2, 3 , 4.
[/quote]

To już mi pisałeś, a ja Ci odpowiedzialem 😉
viewtopic.php?p=215916#p215916
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Tue Oct 21, 2025 6:18 pm
bokk wrote: Tue Oct 21, 2025 9:25 am Proszę o dodanie MiBoxer 2in1 Controller
Unknown model _TZB210_ue01a0s2::TS0502B, no binding is possible
+BWNU 0.9.107-21/10/2025 - proszę o informację zwrotną.
Po dodaniu urządzenia do bramki pokazały się 3 kanały:
- DIMMER SWITCH (włącz/wyłącz) - można właczyć lub wyłączyć możliwość sterowania
- BRIGHTNESS (koło/suwak) do ustawień w zakresie 0-100%. odbywa się z lekkim opóźnieniem, po zmianie na minimum - 0% światło wciąż swieci bardzo słabo. przycisk zasilania przełącza stan 0-100% ale nie działa oddzielnie, musi być włączony DIMMER SWITCH
- COLOR TEMPERATURE (koło/suwak) do ustawień w zakresie 0-100%. Nie testowałem z uwagi na brak taśmy CCT (WW+CW)

Czy DIMMER SWITCH jest niezbędny, nie można tego ustawić przez włączniki w BRIGHTNESS i COLOR TEMPERATURE oraz czy BRIGHTNESS można skaliwrować aby 0% było jako wyłączony
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

bokk wrote: Wed Oct 22, 2025 4:03 am
- DIMMER SWITCH (włącz/wyłącz) - można właczyć lub wyłączyć możliwość sterowania
- BRIGHTNESS (koło/suwak) do ustawień w zakresie 0-100%. odbywa się z lekkim opóźnieniem, po zmianie na minimum - 0% światło wciąż swieci bardzo słabo. przycisk zasilania przełącza stan 0-100% ale nie działa oddzielnie, musi być włączony DIMMER SWITCH
- COLOR TEMPERATURE (koło/suwak) do ustawień w zakresie 0-100%. Nie testowałem z uwagi na brak taśmy CCT (WW+CW)

Czy DIMMER SWITCH jest niezbędny, nie można tego ustawić przez włączniki w BRIGHTNESS i COLOR TEMPERATURE oraz czy BRIGHTNESS można skaliwrować aby 0% było jako wyłączony
DIMMER_SWITCH i RGBW_SWITCH pojawiły się właśnie, jako próba rozwiązania problemu polecającego na tym, że w przypadku niektórych źródeł światła Zigbee ustawienie brightness na 0% nie wyłącza światła całkowicie. Natomiast przycisk On/Off w aplikacji Supla (w widoku dimmera/rgb) nie wysyła oddzielnego komunikatu - była o tym długa dyskusja bodajże w marcu jeszcze. Wrócę do tematu, bo jestem teraz bogatszy o różne doświadczenia i wiedzę, ale z drugiej strony nie chce znowu zepsuć jakiejś funkcjonalności 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Wed Oct 22, 2025 6:11 am DIMMER_SWITCH i RGBW_SWITCH pojawiły się właśnie, jako próba rozwiązania problemu polecającego na tym, że w przypadku niektórych źródeł światła Zigbee ustawienie brightness na 0% nie wyłącza światła całkowicie. Natomiast przycisk On/Off w aplikacji Supla (w widoku dimmera/rgb) nie wysyła oddzielnego komunikatu - była o tym długa dyskusja bodajże w marcu jeszcze. Wrócę do tematu, bo jestem teraz bogatszy o różne doświadczenia i wiedzę, ale z drugiej strony nie chce znowu zepsuć jakiejś funkcjonalności 😉
Urządzenie dostaje info, że to z przycisku on/off poszło.
Co prawda nie jest to przekazywane do setRGBWValueOnDevice -> tam już leci 0% lub przy "on" jakiś X % (ostatnio używany).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera

bokk wrote: Wed Oct 22, 2025 4:03 am

To jest również zgodne z samą filozofią Zigbee, które w przypadku źródeł światła rozgranicza kwestie ON/OFF i ustawiania jasności - urządzenia muszą zapewnić zarówno klaster ON/OFF, jak i LEVEL CONTROL.
Tak na marginesie - dlaczego ktoś ma ściemniać do zera np. żarówkę LED IKEA, skoro chce ją po prostu wyłączyć?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

klew wrote: Wed Oct 22, 2025 7:59 am
vajera wrote: Wed Oct 22, 2025 6:11 am DIMMER_SWITCH i RGBW_SWITCH pojawiły się właśnie, jako próba rozwiązania problemu polecającego na tym, że w przypadku niektórych źródeł światła Zigbee ustawienie brightness na 0% nie wyłącza światła całkowicie. Natomiast przycisk On/Off w aplikacji Supla (w widoku dimmera/rgb) nie wysyła oddzielnego komunikatu - była o tym długa dyskusja bodajże w marcu jeszcze. Wrócę do tematu, bo jestem teraz bogatszy o różne doświadczenia i wiedzę, ale z drugiej strony nie chce znowu zepsuć jakiejś funkcjonalności 😉
Urządzenie dostaje info, że to z przycisku on/off poszło.
Co prawda nie jest to przekazywane do setRGBWValueOnDevice -> tam już leci 0% lub przy "on" jakiś X % (ostatnio używany).
No właśnie miałem z tym jakiś problem, muszę odszukać tę dyskusję z marca ;) Natomiast rzecz w czymś innym - te komponenty Supla są ewidentnie dopasowane do LEDów, natomiast wśród urządzeń Zigbee jest sporo żarówek LED z funkcją ściemniania/kontroli temperatury. Dlatego wyraźnie oddzieliłem funkcję włączania/wyłączania od ściemniacza - nie musisz ściemniać żarówki do zera żeby ją wyłączyć, tym bardziej, że po włączeniu może pamiętać swój poprzedni stan.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
klew

vajera wrote: Wed Oct 22, 2025 8:12 am No właśnie miałem z tym jakiś problem, muszę odszukać tę dyskusję z marca ;) Natomiast rzecz w czymś innym - te komponenty Supla są ewidentnie dopasowane do LEDów, natomiast wśród urządzeń Zigbee jest sporo żarówek LED z funkcją ściemniania/kontroli temperatury. Dlatego wyraźnie oddzieliłem funkcję włączania/wyłączania od ściemniacza - nie musisz ściemniać żarówki do zera żeby ją wyłączyć, tym bardziej, że po włączeniu może pamiętać swój poprzedni stan.
LEDy w Supli działają identycznie. Tzn. nie mamy warm-cold (ale kiedyś dodamy :) ).
Natomiast normalnie masz regulację jasności oraz zwykły on/off. "On" włącza ostatnio ustawioną jasność.
vajera

klew wrote: Wed Oct 22, 2025 8:21 am
vajera wrote: Wed Oct 22, 2025 8:12 am No właśnie miałem z tym jakiś problem, muszę odszukać tę dyskusję z marca ;) Natomiast rzecz w czymś innym - te komponenty Supla są ewidentnie dopasowane do LEDów, natomiast wśród urządzeń Zigbee jest sporo żarówek LED z funkcją ściemniania/kontroli temperatury. Dlatego wyraźnie oddzieliłem funkcję włączania/wyłączania od ściemniacza - nie musisz ściemniać żarówki do zera żeby ją wyłączyć, tym bardziej, że po włączeniu może pamiętać swój poprzedni stan.
LEDy w Supli działają identycznie. Tzn. nie mamy warm-cold (ale kiedyś dodamy :) ).
Natomiast normalnie masz regulację jasności oraz zwykły on/off. "On" włącza ostatnio ustawioną jasność.
Zgadza się, tylko to w Supla to działa tak, że zapamiętujesz ostatnią jasność, zerujesz ją i przy okazji piny od LEDów a włączenie polega na odczytaniu zapamiętanej jasności i wysłaniu jej do pinów. Próbowałem ten mechanizm przenieść 1:1 do bramki, ale w świecie Zigbee nie jest już tak prosto - niektóre urządzenia nie reagują na ustawienie jasności, jeżeli nie dostaną najpierw ON, inne (tak jak to z ostatniego zgłoszenia kolegi @bokk) świecą dalej, jak dostaną zero...a jeszcze nie weszliśmy w temat RGB, bo tam to już jest zupełna dżungla ;)

Powiem tak, gdybym miał to robić teraz zupełnie od zera, to pewnie spróbowałbym inaczej - pytanie na ile to rozwiązanie z dodatkowym switchem ON/OFF przeszkadza?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

W niczym nie przeszkadza, nawet można by go włączyć i ukryć w cloud bo naciskając przycisk OFF na BRIGHTNESS zmienia ikonę z zielonej na czerwoną, schodzi i ustawieniami na 0% ale ledy wciąż świecą (tak gdzieś z jasnością 5%)

Usunąłem kanał DIMMER SWITCH z bramki i można za pomocą BRIGHTNESS włączyć i wyłączyć tylko jeszcze regulacja tego 0%
Last edited by bokk on Wed Oct 22, 2025 9:05 am, edited 1 time in total.
klew

vajera wrote: Wed Oct 22, 2025 8:43 am Powiem tak, gdybym miał to robić teraz zupełnie od zera, to pewnie spróbowałbym inaczej - pytanie na ile to rozwiązanie z dodatkowym switchem ON/OFF przeszkadza?
ON/OFF jest wbudowany w kanał RGBW/dimmer w Supli. Skoro tam jest, to dodając relay, dublujesz jakąś funkcję. Dublowanie zawsze prowadzi do kłopotów :P.

Dodatkowo te kanały RGBW są przystosowane na bardziej zaawansowane komendy z Clouda, które mam nadzieję, że niedługo dodamy.

Samą klasę RGBW możemy też dostosować odpowiednio, aby to było wygodniejsze w użyciu. Ale musiałbyś rozpisać na jakie sytuacje to ma być gotowe.

Return to “Bramka ZigBee”