Brak wykonania reakcji Sonoff Basic

arro

Problem rozwiązany. Dziękuję za pomoc w temacie. Wszystko działa jak trzeba teraz. Rozumiem już dlaczego Basic określny jest czasami jako niebezpieczny. W nieodpowiednich rękach fakt jest. Czujnik poziomu cieczy w podlinkowanych postach mnie rozwalił....
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

arro wrote: Sun Oct 26, 2025 4:59 pm Problem rozwiązany. Dziękuję za pomoc w temacie. Wszystko działa jak trzeba teraz. Rozumiem już dlaczego Basic określny jest czasami jako niebezpieczny. W nieodpowiednich rękach fakt jest. Czujnik poziomu cieczy w podlinkowanych postach mnie rozwalił....
Wyciągnięty poza obudowę czujnik wilgotności i temperatury też nie jest bezpieczny i mnie tak samo "rozwala, jak czujnik poziomu cieczy, czy cokolwiek innego podłączane pod to urządzenie, czego nie przewidział producent.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
arro

Zibi_007 wrote: Sun Oct 26, 2025 5:04 pm
arro wrote: Sun Oct 26, 2025 4:59 pm Problem rozwiązany. Dziękuję za pomoc w temacie. Wszystko działa jak trzeba teraz. Rozumiem już dlaczego Basic określny jest czasami jako niebezpieczny. W nieodpowiednich rękach fakt jest. Czujnik poziomu cieczy w podlinkowanych postach mnie rozwalił....
Wyciągnięty poza obudowę czujnik wilgotności i temperatury też nie jest bezpieczny i mnie tak samo "rozwala, jak czujnik poziomu cieczy, czy cokolwiek innego podłączane pod to urządzenie, czego nie przewidział producent.
Tak Zgoda. Jak pisałem wykorzystywałem je dotychczas jako czujniki temperatury i wilgotności. Skusiłem się do zakupu bo nie mogłem nic znaleźć na rynku poza cholernie drogim zamelem. Trochę zaciekawiła mnie Twoja stopka. Mam dużo urządzeń na Zigbee na HA. Może powalczę z tym tematem i bramką do supli, by ogarnąć funkcjonalności jakie chcę uzyskać.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

arro wrote: Sun Oct 26, 2025 5:21 pm
Zibi_007 wrote: Sun Oct 26, 2025 5:04 pm
Tak Zgoda. Jak pisałem wykorzystywałem je dotychczas jako czujniki temperatury i wilgotności. Skusiłem się do zakupu bo nie mogłem nic znaleźć na rynku poza cholernie drogim zamelem. Trochę zaciekawiła mnie Twoja stopka. Mam dużo urządzeń na Zigbee na HA. Może powalczę z tym tematem i bramką do supli, by ogarnąć funkcjonalności jakie chcę uzyskać.
Tu nie ma co walczyć. Wgrywasz soft bramki na dowolne ESP32C6 za kilka-kilkanaćie złotych, parujesz z urządzeniem Zigbee i masz je w Supli. Jeśli nawet jakieś się nie doda, to poprosisz kolegę @vajera i za chwilę będzie.

PS.1. To nie ważne, jak wykorzystujesz tego Sonoffa. Cały czas masz go podłączonego pod 230V, które może pojawić się na czujniku. Złapiesz go i nieszczęście gotowe.

PS.2. Zamel nie jest "cholernie drogi" jak łaskawy byłeś to ująć. Kosztuje tyle, ile powinien. Kupując go dodatkowo wspierasz projekt Supli. Jeśli jednak jest dla Ciebie za drogi, to wykorzystaj tańsze rządzenia Zigbee albo zmajstruj coś samemu. To wbrew pozorem wcale nie jest trudne.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Pomoc”