Cześć, Mam problem z wykonaniem reakcji przez moduł wykonawczy. Do Basic-a podłączony jest czujnik temperatury i wilgotności.
Wprowadziłem reakcję "gdy temperatura wzrośnie >= na czujniku temperatury, włącz zasilanie na module zasilania". Niestety moduł tego nie wykonuje. Jest cały czas OFF. Czy tą reakcję trzeba gdzieś włączyć jako automatyzację, czy też powinna ruszyć od razu? Sprawdzałem na dwóch sztukach i to nie idzie. Gdzieś robię błąd w ustawieniu tego. Po przełączeniu Basica w tryb termostat działa prawidłowo, ale tracę wtedy czujnik wilgotności, bo mogę w tym trybie podpiąć tylko jeden czujnik, a mi na nim zależy bo zamontowany będzie w szklarni i ten parametr będzie mi potrzebny. To moja pierwsza jakaś automatyzacja na SUPLI mimo, że mam urządzenia od dłuższego czasu. Dotychczas korzystałem z nich jako czujników oraz działania wg harmonogramów (gniazda). Tu po 2 dniach kombinacji poległem już... Na zrzutach info o konfiguracji czujnika i reakcji. Będę wdzięczny za pomoc.
Brak wykonania reakcji Sonoff Basic
-
arro
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
1. Nie znajdziesz tu chętnych do pomocy przy przerabianym basicu ponieważ jest niebezpieczny
2. Nie widać całych zrzutów reakcji wiec nie wiadomo co ustawiasz
YoMan
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Masz tam 24 stopnie, reakcja wykona się dopiero jak temperatura spadnie poniżej 20 i potem przekroczy 20
-
arro
1. Gdzieś już słyszałem, że one są niebezpieczne, ale jakoś nie znalazłem konkretnej informacji na ten temat. Mógłbyś jakiś link wrzucić bym się douczył... Planuję w lato grzebać przy nawodnieniu w oparciu o Sonoff i przekaźniki 4CH z wgraną suplą. Może to błąd! Zanim pójdę w koszta bo mam 12sekcji do ogarnięcia.... A boże spraw dotyczy tylko Basic?YoMan wrote: Sun Oct 26, 2025 10:34 am 1. Nie znajdziesz tu chętnych do pomocy przy przerabianym basicu ponieważ jest niebezpieczny
2. Możesz napisać czego brakuję? Zrzuciłem wszystko co ustawiałem. Chce by włączył mi wentylator jak temperatura będzie >20 w szklarni. Niby procet a jednak nie....
W każdym razie dzięki.
-
arro
Trochę tego nie rozumiem. Mam tam rzeczywiście 24stopnie. Wg mojego toku rozumowania poprosiłem sterownik o: Jeśli temperatura wzrośnie >20 stopni to masz włączyć zasilanie na wentylator. No i ta temperatura jest 24stoponie, więc powinien wykonać działania. Jeśli temperatura spadnie < 20 stopni nie podawaj zasilania (nie wykonuj akcji). Naprostuj pls mnie[email protected] wrote: Sun Oct 26, 2025 10:40 am Masz tam 24 stopnie, reakcja wykona się dopiero jak temperatura spadnie poniżej 20 i potem przekroczy 20
viewtopic.php?t=16787arro wrote: Sun Oct 26, 2025 10:50 am1. Gdzieś już słyszałem, że one są niebezpieczne, ale jakoś nie znalazłem konkretnej informacji na ten temat. Mógłbyś jakiś link wrzucić bym się douczył... Planuję w lato grzebać przy nawodnieniu w oparciu o Sonoff i przekaźniki 4CH z wgraną suplą. Może to błąd! Zanim pójdę w koszta bo mam 12sekcji do ogarnięcia.... A boże spraw dotyczy tylko Basic?YoMan wrote: Sun Oct 26, 2025 10:34 am 1. Nie znajdziesz tu chętnych do pomocy przy przerabianym basicu ponieważ jest niebezpieczny
2. Możesz napisać czego brakuję? Zrzuciłem wszystko co ustawiałem. Chce by włączył mi wentylator jak temperatura będzie >20 w szklarni. Niby procet a jednak nie....
W każdym razie dzięki.
Tak to błąd, nie idź tą drogą...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036I jeszcze tutaj viewtopic.php?p=43354#p43354arro wrote: Sun Oct 26, 2025 10:50 am1. Gdzieś już słyszałem, że one są niebezpieczne, ale jakoś nie znalazłem konkretnej informacji na ten temat. Mógłbyś jakiś link wrzucić bym się douczył... Planuję w lato grzebać przy nawodnieniu w oparciu o Sonoff i przekaźniki 4CH z wgraną suplą. Może to błąd! Zanim pójdę w koszta bo mam 12sekcji do ogarnięcia.... A boże spraw dotyczy tylko Basic?YoMan wrote: Sun Oct 26, 2025 10:34 am 1. Nie znajdziesz tu chętnych do pomocy przy przerabianym basicu ponieważ jest niebezpieczny
W każdym razie dzięki.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Tak jak napisałem, reakcja się wykona kiedy temperatura zmieni wartość z mniejszej niż 20 na większą niż 20, teraz masz 24 więc to nie jest spełnione, bo zmienia się z 23.9 -> 24. Sam napisałeś, że teraz jest, więc nie przeszła przez 20 stopniearro wrote: Sun Oct 26, 2025 11:01 amTrochę tego nie rozumiem. Mam tam rzeczywiście 24stopnie. Wg mojego toku rozumowania poprosiłem sterownik o: Jeśli temperatura wzrośnie >20 stopni to masz włączyć zasilanie na wentylator. No i ta temperatura jest 24stoponie, więc powinien wykonać działania. Jeśli temperatura spadnie < 20 stopni nie podawaj zasilania (nie wykonuj akcji). Naprostuj pls mnie[email protected] wrote: Sun Oct 26, 2025 10:40 am Masz tam 24 stopnie, reakcja wykona się dopiero jak temperatura spadnie poniżej 20 i potem przekroczy 20![]()
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Reakcje nie działają na "zastaną" temperature (od tego jest termostat). Reakcje działają na "przejście" przez granicę, zmianę ze stanu fałszywego na prawdziwy. U ciebie jest powyzej 20 więc czeka, aż nastąpi sytuacja przejscia temperatury z mniejszej od 20 do większej od 20.arro wrote: Sun Oct 26, 2025 11:01 amTrochę tego nie rozumiem. Mam tam rzeczywiście 24stopnie. Wg mojego toku rozumowania poprosiłem sterownik o: Jeśli temperatura wzrośnie >20 stopni to masz włączyć zasilanie na wentylator. No i ta temperatura jest 24stoponie, więc powinien wykonać działania. Jeśli temperatura spadnie < 20 stopni nie podawaj zasilania (nie wykonuj akcji). Naprostuj pls mnie[email protected] wrote: Sun Oct 26, 2025 10:40 am Masz tam 24 stopnie, reakcja wykona się dopiero jak temperatura spadnie poniżej 20 i potem przekroczy 20![]()
Generalnie nie kupujemy urządzeń 230v przerabianych przez kogoś. Wiesz jak to zrobił? Czy jest izolacja właściwa? Uziemienie? Czy się nie pojawi przebicie na czujniku 230v i kogoś porazi? Jeżeli masz wiedzę i robisz sam lub sprawdziłes kogoś osobiście to możesz używać mając pełna świadomość ryzyka. Jeśli nie, to wszyscy ci tutaj odradzą.
Do podlewania na pewno nie 4ch bo jest na 230vac a cewki zwykle na 24vac. Prędzej już 4ch proR3 natomiast jak na być dobrze to https://allegro.pl/oferta/inteligentny- ... f3476cbc5#
YoMan