Poziom wody w zbiorniku na deszczówkę

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

falder wrote: Thu Oct 23, 2025 5:16 pm Cześć Veeroos

Dziękuję Ci bardzo. Wszystkie elementy mam zakupione.
Jest jakaś instrukcja jak zflashować esp32 32 - jak podłączyć itd? Co trzeba wybrać w GUI Generic- jakie czujniki czy moduły żeby działały z czujnikiem głębokości?

Jest jakiś schemat elektryczny podłączenia tego czujnika z ESP 32 i zasilania i przetwornicy? Byłbym wdzięczny nawet za narysowany na serwetce

Jeszcze pytanko czy zasilacz 24v DC 1A jest OK czy za duży czy za mały?

Dzięki wielkie i pozdrawiam.
Gui Generic na esp32 s3/c3/s6 nie zadziała, veeroos podal ci jego kod do wgrania. Możesz ewentualnie przetestować też mój
viewtopic.php?p=216172#p216172
YoMan
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

falder wrote: Thu Oct 23, 2025 5:16 pm Cześć Veeroos

Dziękuję Ci bardzo. Wszystkie elementy mam zakupione.
Jest jakaś instrukcja jak zflashować esp32 32 - jak podłączyć itd? Co trzeba wybrać w GUI Generic- jakie czujniki czy moduły żeby działały z czujnikiem głębokości?

Jest jakiś schemat elektryczny podłączenia tego czujnika z ESP 32 i zasilania i przetwornicy? Byłbym wdzięczny nawet za narysowany na serwetce

Jeszcze pytanko czy zasilacz 24v DC 1A jest OK czy za duży czy za mały?

Dzięki wielkie i pozdrawiam.
Hej. W wątku o sterowniku zbiornika jest link do oprogramowania,
Podam go w sumie jeszcze raz żebyś nie szukał https://github.com/v33r005/Czujnik-pozi ... /tree/main
W GUI generic nie będzie Ci to chodzilo. Pamiętaj do mojego programu musisz mieć ESP32 S3. W pliku readme masz rozpis co pod jakie piny łączysz. 1A na sam czujnik poziomu spokojnie powinien starczyć, tak samo jak podłączysz przetwornicę żeby zasilić ESP32 S3 też powinno pociągnąć, ale jak już chcesz dodać jakieś inne czujniki i przekaźniki do załączania pompy i zaworu to może być troszkę za mało.
Hmmm czym flashowac, ja używam Flash Download Tools od espressif. Podczas uruchamiania programu musisz wybrać poprawny procesor później w oknie wybierasz plik z softem i jako adres startowy wpisujesz dla mojego softu 0x0. Jakbyś sobie z czymś nie radził to pisz śmiało postaram się pomóc
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
falder

Czesc Veeroos.

Sciagnalem zip'a: Czujnik-poziomu-zbiornika-main.zip: z bin z linku ktory mi przeslales.

Niestety nie mam pojecia jak flashowac tego ESP 32 S3 N16R8 Flash Download Managerem - jestem laikiem.

Jest jakas instukcja krok po kroku co i jak a najlepiej filmik?

Dzieki i prosze o wyrozumialosc.
falder

falder wrote: Sun Oct 26, 2025 6:33 pm Czesc Veeroos.

Sciagnalem zip'a: Czujnik-poziomu-zbiornika-main.zip: z bin z linku ktory mi przeslales.

Niestety nie mam pojecia jak flashowac tego ESP 32 S3 N16R8 Flash Download Managerem - jestem laikiem.

UDALO sie.

Teraz musze wszystko jakos poskladac do testow.
Moge Ci prosic o schemat podlaczenia wszystkich urzadzen, i zasilan?

Dziekuje Ci bardzo
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Na stronie podanej przez Roberta (@veeroos) masz wszystko fajnie podane.
Żebyś nie musiał szukać, to wkleję tutaj :) ;

ESP32 S3 PINOUTS:
Config PIN: 0,
Config LED PIN: 2,
Analog Input PIN: 10,
PUMP PIN: 12,
Valve PIN: 13,
Minimum sensor: 4,
maximum sensor: 3,
Pump Button: 14,
Valve Button: 15,
Pump LED: 5,
Valve LED: 6,
DS18B20: 7,

Tu viewtopic.php?t=17345 jest cały wątek poświęcony temu tematowi.
Last edited by RomanG on Sun Oct 26, 2025 8:08 pm, edited 1 time in total.
veeroos

falder wrote: Sun Oct 26, 2025 7:07 pm
falder wrote: Sun Oct 26, 2025 6:33 pm Czesc Veeroos.

UDALO sie.

Teraz musze wszystko jakos poskladac do testow.
Moge Ci prosic o schemat podlaczenia wszystkich urzadzen, i zasilan?

Dziekuje Ci bardzo
hej. cała pinologia jest na moim GH. Jak masz podłączyć to musiałbyś przewertować parę pierwszych postów mojego wpisu o tym sterowniku. Ale tak najważniejsze to jeśli masz czujnik poziomu 4-20mA to masz w nim 2 przewody. czerwony podłączasz do +24V, czarny przez rezystor 150 OHM do minusa. minus z zasilacza 24V podłączasz z GND ESP32. Miejsce gdzie się łączy czarny przewód czujnika z rezystorem łączysz do GPIO10 ESP32. W sumie do pokazywania poziomu to będzie wszystko. Płytkę ESP32 zasilasz albo przez USB, albo przez zasilacz 5V tam gdzie jest to opisane, ewentualnie jak masz przetwornicę z 24V na 5V to masz tylko jeden zasilacz i poprzez przetwornicę zasilasz ESP
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

falder

Chyba dalem troche ciala.

Niepotrzebnie kupilem czujnik glebosci w zakresie 0-4m skoro mam zbiornik glebokosci 1.5m. Czy bedzie to powodowalo problemy czy da sie to jakos sensownie skalibrowac? Czy konieczne wymiana na 0-2 m?
veeroos

falder wrote: Mon Oct 27, 2025 11:35 am Chyba dalem troche ciala.

Niepotrzebnie kupilem czujnik glebosci w zakresie 0-4m skoro mam zbiornik glebokosci 1.5m. Czy bedzie to powodowalo problemy czy da sie to jakos sensownie skalibrowac? Czy konieczne wymiana na 0-2 m?
Powinno być OK, ale pomiary mogą troszkę skakać.

falder

Panowie dziekuję bardzo za waszą pomoc.

Wszystko podłączone i działa, niestety jeszcze nie na docelowym miejscu tylko testowo w domu. Ale jak się pogoda zrobi od razu będe to montował.

Zmienilem czujnik na taki 0-2m ale dalej mam wrazenie ze pomiary skacza o kilka punktów procentowych.

Wiecie moze czy jest szansa uśrednienia wynikow?

Jeszcze inne pytanie.
Chcialbym zrobic automatyke pompy zanurzeniowiej - tzn bardziej instrkcje warunkowa zeby nie chodzila na sucho (wiem ze ma plywak ale polegajac na plywaku nie odpompuje 40 cm wysokosci wody w zbiorniku takze sporo).
Pompe do zbiornika ma sonoff mini ktory uruchamia pompe z supli.
Czy daloby sie zrobic ze pompa zanurzeniowa sie wylaczy i nie uruchomi jak poziom wody w zbiorniku bedzie ponizej 5% z tego czujnika i wyswieli sie alert?

Jeszcze raz bardzo dziekuje.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

falder wrote: Mon Dec 01, 2025 2:41 pm Panowie dziekuję bardzo za waszą pomoc.

Wszystko podłączone i działa, niestety jeszcze nie na docelowym miejscu tylko testowo w domu. Ale jak się pogoda zrobi od razu będe to montował.

Zmienilem czujnik na taki 0-2m ale dalej mam wrazenie ze pomiary skacza o kilka punktów procentowych.

Wiecie moze czy jest szansa uśrednienia wynikow?

Jeszcze inne pytanie.
Chcialbym zrobic automatyke pompy zanurzeniowiej - tzn bardziej instrkcje warunkowa zeby nie chodzila na sucho (wiem ze ma plywak ale polegajac na plywaku nie odpompuje 40 cm wysokosci wody w zbiorniku takze sporo).
Pompe do zbiornika ma sonoff mini ktory uruchamia pompe z supli.
Czy daloby sie zrobic ze pompa zanurzeniowa sie wylaczy i nie uruchomi jak poziom wody w zbiorniku bedzie ponizej 5% z tego czujnika i wyswieli sie alert?

Jeszcze raz bardzo dziekuje.
W podanym przeze mnie linku do projektu Roberta jest dokładny opis ustawienia wszystkich parametrów sterowania pompy (i nie tylko). Na stronie konfiguracyjnej urządzenia ustaw parametr "Minimalny poziom pracy pompy" i będzie działać według Twojego założenia.

Return to “Pomoc”