Termostat

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Duch__ wrote: Sat Nov 01, 2025 12:06 pm Co to ma do rzeczy ile mam termostatów? Zadałem konkretne pytanie i oczekuję konkretnej odpowiedzi, a nie gdybania.

Mam na jednym ESP32 7 termostatów, każdy działa niezależnie, każdemu ustawiam indywidualną temperaturę zadaną, każdy ma swoją histerezę, każdy ma indywidualny przekaźnik.
Rozumiem, że żaden z tych przekaźników nie jest bezpośrednio podpięty do pieca? Masz oddzielny przekaźnik sterujący piecem?
Jeżeli tak, to musisz robić operację OR na stanie termostatów (tak jak napisał powyżej kolega @Bania) albo skopiować sobie kod mojej bramki logicznej OR i zrobić to na akcjach i eventach SD.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Duch__
Been thanked: 6 times

Tak żadne z przekaźników nie jest podłączony do pieca. Istnieje 8 przekaźnik który załącza piec jeśli OR jest spełnione od hvac_1 do hvac_7.
Samo dogrzewanie ogarnąłem to inaczej. Na czas 1 pętli loop obniżam temp aktualną o całą histerezę, po czym przywracam ją do poprzedniego stanu jak hvac wymagajacy dogrzania załączy grzanie. Trochę nieładnie ale działa.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Sat Nov 01, 2025 12:39 pm ...Rozumiem, że żaden z tych przekaźników nie jest bezpośrednio podpięty do pieca? ...
Aż się dziwię że też opierdziel nie dostałeś... że pytasz
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Sat Nov 01, 2025 1:51 pm
vajera wrote: Sat Nov 01, 2025 12:39 pm ...Rozumiem, że żaden z tych przekaźników nie jest bezpośrednio podpięty do pieca? ...
Aż się dziwię że też opierdziel nie dostałeś... że pytasz
Teb typ tak ma.... :lol:
Kolega @Duch jest na tym forum prawie od samego początku i w gruncie rzeczy to dobry człowiek, tylko bywa niecierpliwy i łatwo się irytuje 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Masz wiele możliwości, wszystko zależy co potrzebujesz...

Możesz dodać termostat główny do pieca. Nastawa 40 *C. Jeżeli temperatura 40 *C, to regulator PID "stoi w miejscu". Jeżeli jakiś termostat ma zapotrzebowanie na ciepło, to temperatura spadnie i wtedy regulator PID podniesie moc pieca, jeżeli temperatura zacznie rosnąć to regulator PID będzie obniżać moc (nie ma zapotrzebowania na ciepło). Dodatkowo można dodać zabezpieczenia: jeżeli temperatura powyżej 43 *C to ustaw moc na minimalną. Jeżeli temperatura jest powyżej 45 *C to wyłącz piec. Jeżeli temperatura spadnie poniżej 35 *C to uruchom piec (bierzmy pod uwagę że musi "wymieszać" wodę, piec ma bezwładność temperaturową, odbiorniki ciepła mają bezwładność temperaturową itd.)
https://github.com/anarhbania/Supla
Duch__

Tak, to prawda jestem niecierpliwy. Pomysły przychodzą mi nagle, natłok obowiązków służbowych i domowych nie pozwala mi siąść i zagłębić się w temat. Dzisiaj mam pomysł, proszę o poradę bo mam chwilę czasu, a następnym razem mogę siąść do tematu nawet i za dwa tygodnie. Dlatego tak wyszło. Przepraszam urażonych.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Duch__ wrote: Sat Nov 01, 2025 2:55 pm Tak, to prawda jestem niecierpliwy. Pomysły przychodzą mi nagle, natłok obowiązków służbowych i domowych nie pozwala mi siąść i zagłębić się w temat. Dzisiaj mam pomysł, proszę o poradę bo mam chwilę czasu, a następnym razem mogę siąść do tematu nawet i za dwa tygodnie. Dlatego tak wyszło. Przepraszam urażonych.
Przeprosiny przyjęte ;)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wydaje mi się że ten temat włączania gdy jest w obrębie histerezy już był kiedyś poruszany.
Kojarzę też że był na to sposób ;).
Jak tylko sobie przypomnę albo znajdę, to dam znać
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

A może zmienić w hvac_base.cpp HvacBase::HvacBase:

Code: Select all

//addAvailableAlgorithm(SUPLA_HVAC_ALGORITHM_ON_OFF_SETPOINT_MIDDLE);
addAvailableAlgorithm(SUPLA_HVAC_ALGORITHM_ON_OFF_SETPOINT_AT_MOST);

Code: Select all

switch (algorithm) {
    case SUPLA_HVAC_ALGORITHM_ON_OFF_SETPOINT_MIDDLE: {
      hysteresis >>= 1;
      hysteresisHeat = hysteresis;
      hysteresisOff = hysteresis;
      break;
    }
    case SUPLA_HVAC_ALGORITHM_ON_OFF_SETPOINT_AT_MOST: {
      if (forAux) {
        hysteresisHeat = 0;
      } else {
        hysteresisOff = 0;
      }
      break;
    }
  }
viewtopic.php?p=196068&hilit=SUPLA_HVAC ... ST#p196068
https://github.com/anarhbania/Supla
Duch__

Widzę że mój problem jest nadal niezrozumiały chyba.

Mam piec gazowy, oraz 7 kanałów hvac opartych na esp32. Każdy z termostatów pilnuje osobnej temperatury w pokojach. Załączenie dowolnego kanału powoduje wysterowanie przekaźnika od danego kanału i otwarcie zaworu opartego na Salus t30nc. Jeśli dowolny z tych kanałów zostanie wysterowany to załączany jest jeszcze dodatkowy przekaźnik włączający piec gazowy. Piec ma swój algorytm sterowania płomieniem i w niego nie chce wnikać. Wracając do tematu. Piece nie lubią być co chwilę włączane (taktowanie). Czasami bywa tak że parę minut po zakończeniu grzania jednego pomieszczenia, kolejne pomieszczenie wymaga grzania bo temperatura aktualna Ta spadła poniżej Temperatury zadanej Tz minus histereza. Umiem wykryć który kanał mi grzeje w danej chwili. Chcę jakąś flagą wymusić grzanie kolejnego termostatu w tej samej chwili jeśli jego Ta < Tz i nie czekać do osiągnięcia stanu Ta < Tz minus histereza.

Return to “Ogólna dyskusja”