To była moc...RomanG wrote: Fri Oct 31, 2025 10:52 pm ... czytam, czytam, czytam, (zaintrygowaliście mnie) więc;... i nie zamierzałem się odzywać, bo nic do powiedzenia nie mam, ... ale wylazłem na strych
, gdzie w pudle stary C64 ( tak to się chyba nazywało) leży. Moi chłopcy na nim zaczynali "informatyzację"
.
Podłączyłbym go może do telewizora, ale chyba mi się już nie bardzo chce.Chyba jakiś adapter byłby potrzebny.
Może kiedyś mnie natchnie.
Dobrej nocki życzę!![]()
Chińskie ESP-01 i płytka z 4 przekaźnikami
-
Tomek012
Widzę, jakieś normalne forum a nie z [... cenzura ...] jak na innych, szczególnie jednym z większych gdzie użytkownicy z moderacją na czele mają diody prostownicze [... cenzura ...].
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, czas zmienić przeglądarkę bo google nie wypluwała tych wyników natomiast duck duck go bez problemu na pierwszej stronie pokazał wyniki z forum supli.
Aktualnie korzystam z windows 10, ledwo co nauczyłem się korzystania po przesiadce z siódemki i nie planuje iść na 11. A to było moje pierwsze programowanie w życiu. I jak na pierwszy raz to 8 godzin googlowania, chciałem te esp już przelutować aby jedna sztuka obsługiwała 2 przekazniki ewentualnie wykorzystać 4 bez chińskiego mikrokontrolera ale jak widać mamy na świecie techników, którzy ogarną niemożliwe.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, czas zmienić przeglądarkę bo google nie wypluwała tych wyników natomiast duck duck go bez problemu na pierwszej stronie pokazał wyniki z forum supli.
Aktualnie korzystam z windows 10, ledwo co nauczyłem się korzystania po przesiadce z siódemki i nie planuje iść na 11. A to było moje pierwsze programowanie w życiu. I jak na pierwszy raz to 8 godzin googlowania, chciałem te esp już przelutować aby jedna sztuka obsługiwała 2 przekazniki ewentualnie wykorzystać 4 bez chińskiego mikrokontrolera ale jak widać mamy na świecie techników, którzy ogarną niemożliwe.
Fajnie, że się udałoTomek012 wrote: Mon Nov 03, 2025 6:36 am Widzę, jakieś normalne forum a nie z [... cenzura ...] jak na innych, szczególnie jednym z większych gdzie użytkownicy z moderacją na czele mają diody prostownicze [... cenzura ...].
Tak trzymać!
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Tomek012 wrote: Mon Nov 03, 2025 6:36 am Widzę, jakieś normalne forum a nie z [... cenzura ...] jak na innych, szczególnie jednym z większych gdzie użytkownicy z moderacją na czele mają diody prostownicze [... cenzura ...]. . ...
Też mam taki retro strych i nie tylko c64, stary komputerek podłączysz do dowolnego TV przez wejście antenowe, chyba nie ma takich bez tego nawet terazRomanG wrote: Fri Oct 31, 2025 10:52 pm ... czytam, czytam, czytam, (zaintrygowaliście mnie) więc;... i nie zamierzałem się odzywać, bo nic do powiedzenia nie mam, ... ale wylazłem na strych
, gdzie w pudle stary C64 ( tak to się chyba nazywało) leży. Moi chłopcy na nim zaczynali "informatyzację"
.
Podłączyłbym go może do telewizora, ale chyba mi się już nie bardzo chce.Chyba jakiś adapter byłby potrzebny.
Może kiedyś mnie natchnie.
Dobrej nocki życzę!![]()
Tylko przeszukiwanie kanałów to musisz włączyć w tv analogowe - tam był pal.
Ja pamietam ze miałem c64 ale ani jednej kasety, dzisiejszy internet to jednak potęga, znalazłem w sieci jak z arduino nano chyba zrobić przejsciówke do laptopa który z odpowiednim softem robił za stację dyskietek z plików obrazów d64 i t64 dla tego c64, zadziałało
Dzięki!
Już nie pamiętam, jak się to podłączało, ale dzięki za przypomnienie.
Na razie (przynajmniej) nie będę tego podłączał, bo by mnie wnuki wyśmiały.
Chociaż, gdybym im włączył "River Raid", to być może zainteresowali by się.
Szkopuł w tym, czy magnetofon zadziała i czy znajdę gdzieś te taśmy.
Już nie pamiętam, jak się to podłączało, ale dzięki za przypomnienie.
Na razie (przynajmniej) nie będę tego podłączał, bo by mnie wnuki wyśmiały.
Chociaż, gdybym im włączył "River Raid", to być może zainteresowali by się.
Szkopuł w tym, czy magnetofon zadziała i czy znajdę gdzieś te taśmy.
No właśnie, to Arduino Nano to tylko jedno przykładowe rozwiązanie takich problemów — dzięki niemu nie potrzeba już ani magnetofonu, ani kaset.RomanG wrote: Wed Nov 05, 2025 12:37 pm Dzięki!![]()
Już nie pamiętam, jak się to podłączało, ale dzięki za przypomnienie.![]()
Na razie (przynajmniej) nie będę tego podłączał, bo by mnie wnuki wyśmiały.![]()
Chociaż, gdybym im włączył "River Raid", to być może zainteresowali by się.![]()
Szkopuł w tym, czy magnetofon zadziała i czy znajdę gdzieś te taśmy.![]()
Można też się wcale nie męczyć i po prostu kupić SD2IEC na OLX lub Allegro — retrohandel ma się dziś całkiem dobrze w sieci.
To mały interfejs podłączany do portu szeregowego (tak jak stacja 1541), który pozwala odczytywać pliki z karty SD.
Urządzenie udaje stację dyskietek — na kartę SD wrzucasz obrazy dyskietek pobrane z Internetu (.D64, .PRG itp.),
podłączasz do C64, wpisujesz:
LOAD"*",8,1
i… grasz!
Z czystego sentymentu, żeby pokazać dzieciakom, jak kiedyś wgrywało się gry, nagrałem przez Arduino dwie kasety z grami.
Ja swój Commodore 64 znosiłem ze strychu do salonu, gdy moje dzieci miały 4 i 7 lat — było przy tym sporo radości.
Taki River Raid czy Boulder Dash nadal robią robotę.
Miałem nawet stary, 14-calowy telewizorek CRT, taka porządna bańka, więc jak się to wszystko rozstawiło w kącie, to zapach lat 80. wrócił w pełnej krasie. Generalnie popłynąłem w to retro i teraz mam na strychu prawie pełna kolekcje popularnych 8 bitowców od zx spectrum po amstrad. Czeka na kolejny dogodny moment zeby zniesc do salonu i odświeżyć sentymenty
Amiga 500 po latach działa całkiem sprawnie, dizsiaj jej ceny osiągają 400 - 500zł.kiler88 wrote: Wed Nov 05, 2025 1:22 pm Jak ja żałuję, że lata temu wydałem swoją A500, a miałem z dedykowanym monitorem.
Ale to pewnie nostalgia mocno, odpaliłbym na godzinkę i w kąt.
SuperFrog i Cannon Fodder najlepsze.
Gorzej z amigą 600, po tylu latach w 95% amig 600 padły kondensatory (600ka miała je po taniości i kiepskiej jakości) trzeba wymieniać zeby znów działała, dlatego sprawny egzemplarz 600 to koło 800zł na olx.