Chińskie ESP-01 i płytka z 4 przekaźnikami

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

RomanG wrote: Fri Oct 31, 2025 10:52 pm ... czytam, czytam, czytam, (zaintrygowaliście mnie) więc; ;) ... i nie zamierzałem się odzywać, bo nic do powiedzenia nie mam, ... ale wylazłem na strych :lol: , gdzie w pudle stary C64 ( tak to się chyba nazywało) leży. Moi chłopcy na nim zaczynali "informatyzację" :D .
Podłączyłbym go może do telewizora, ale chyba mi się już nie bardzo chce. ;) Chyba jakiś adapter byłby potrzebny.
Może kiedyś mnie natchnie. ;)
Dobrej nocki życzę! :)
To była moc... :P chyba najstarszy komputer z wymienionych w tym temacie.
Tomek012

Widzę, jakieś normalne forum a nie z [... cenzura ...] jak na innych, szczególnie jednym z większych gdzie użytkownicy z moderacją na czele mają diody prostownicze [... cenzura ...].
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, czas zmienić przeglądarkę bo google nie wypluwała tych wyników natomiast duck duck go bez problemu na pierwszej stronie pokazał wyniki z forum supli.
Aktualnie korzystam z windows 10, ledwo co nauczyłem się korzystania po przesiadce z siódemki i nie planuje iść na 11. A to było moje pierwsze programowanie w życiu. I jak na pierwszy raz to 8 godzin googlowania, chciałem te esp już przelutować aby jedna sztuka obsługiwała 2 przekazniki ewentualnie wykorzystać 4 bez chińskiego mikrokontrolera ale jak widać mamy na świecie techników, którzy ogarną niemożliwe.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Tomek012 wrote: Mon Nov 03, 2025 6:36 am Widzę, jakieś normalne forum a nie z [... cenzura ...] jak na innych, szczególnie jednym z większych gdzie użytkownicy z moderacją na czele mają diody prostownicze [... cenzura ...].
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, czas zmienić przeglądarkę bo google nie wypluwała tych wyników natomiast duck duck go bez problemu na pierwszej stronie pokazał wyniki z forum supli.
Aktualnie korzystam z windows 10, ledwo co nauczyłem się korzystania po przesiadce z siódemki i nie planuje iść na 11. A to było moje pierwsze programowanie w życiu. I jak na pierwszy raz to 8 godzin googlowania, chciałem te esp już przelutować aby jedna sztuka obsługiwała 2 przekazniki ewentualnie wykorzystać 4 bez chińskiego mikrokontrolera ale jak widać mamy na świecie techników, którzy ogarną niemożliwe.
Fajnie, że się udało 😀
Tak trzymać!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Tomek012 wrote: Mon Nov 03, 2025 6:36 am Widzę, jakieś normalne forum a nie z [... cenzura ...] jak na innych, szczególnie jednym z większych gdzie użytkownicy z moderacją na czele mają diody prostownicze [... cenzura ...]. . ...
:lol: :lol: :lol: 👍
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Żeby nie było, pozwoliłem sobie zmoderować ten post ;P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

RomanG wrote: Fri Oct 31, 2025 10:52 pm ... czytam, czytam, czytam, (zaintrygowaliście mnie) więc; ;) ... i nie zamierzałem się odzywać, bo nic do powiedzenia nie mam, ... ale wylazłem na strych :lol: , gdzie w pudle stary C64 ( tak to się chyba nazywało) leży. Moi chłopcy na nim zaczynali "informatyzację" :D .
Podłączyłbym go może do telewizora, ale chyba mi się już nie bardzo chce. ;) Chyba jakiś adapter byłby potrzebny.
Może kiedyś mnie natchnie. ;)
Dobrej nocki życzę! :)
Też mam taki retro strych i nie tylko c64, stary komputerek podłączysz do dowolnego TV przez wejście antenowe, chyba nie ma takich bez tego nawet teraz :)
Tylko przeszukiwanie kanałów to musisz włączyć w tv analogowe - tam był pal.
Ja pamietam ze miałem c64 ale ani jednej kasety, dzisiejszy internet to jednak potęga, znalazłem w sieci jak z arduino nano chyba zrobić przejsciówke do laptopa który z odpowiednim softem robił za stację dyskietek z plików obrazów d64 i t64 dla tego c64, zadziałało
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Dzięki! :D
Już nie pamiętam, jak się to podłączało, ale dzięki za przypomnienie. ;)
Na razie (przynajmniej) nie będę tego podłączał, bo by mnie wnuki wyśmiały. :lol:
Chociaż, gdybym im włączył "River Raid", to być może zainteresowali by się. :D
Szkopuł w tym, czy magnetofon zadziała i czy znajdę gdzieś te taśmy. :lol:
kiler88
Been thanked: 1 time

Jak ja żałuję, że lata temu wydałem swoją A500, a miałem z dedykowanym monitorem.
Ale to pewnie nostalgia mocno, odpaliłbym na godzinkę i w kąt.
SuperFrog i Cannon Fodder najlepsze.
mmiikk

RomanG wrote: Wed Nov 05, 2025 12:37 pm Dzięki! :D
Już nie pamiętam, jak się to podłączało, ale dzięki za przypomnienie. ;)
Na razie (przynajmniej) nie będę tego podłączał, bo by mnie wnuki wyśmiały. :lol:
Chociaż, gdybym im włączył "River Raid", to być może zainteresowali by się. :D
Szkopuł w tym, czy magnetofon zadziała i czy znajdę gdzieś te taśmy. :lol:
No właśnie, to Arduino Nano to tylko jedno przykładowe rozwiązanie takich problemów — dzięki niemu nie potrzeba już ani magnetofonu, ani kaset.

Można też się wcale nie męczyć i po prostu kupić SD2IEC na OLX lub Allegro — retrohandel ma się dziś całkiem dobrze w sieci.
To mały interfejs podłączany do portu szeregowego (tak jak stacja 1541), który pozwala odczytywać pliki z karty SD.
Urządzenie udaje stację dyskietek — na kartę SD wrzucasz obrazy dyskietek pobrane z Internetu (.D64, .PRG itp.),
podłączasz do C64, wpisujesz:
LOAD"*",8,1
i… grasz!

Z czystego sentymentu, żeby pokazać dzieciakom, jak kiedyś wgrywało się gry, nagrałem przez Arduino dwie kasety z grami.
Ja swój Commodore 64 znosiłem ze strychu do salonu, gdy moje dzieci miały 4 i 7 lat — było przy tym sporo radości.
Taki River Raid czy Boulder Dash nadal robią robotę.
Miałem nawet stary, 14-calowy telewizorek CRT, taka porządna bańka, więc jak się to wszystko rozstawiło w kącie, to zapach lat 80. wrócił w pełnej krasie. Generalnie popłynąłem w to retro i teraz mam na strychu prawie pełna kolekcje popularnych 8 bitowców od zx spectrum po amstrad. Czeka na kolejny dogodny moment zeby zniesc do salonu i odświeżyć sentymenty
mmiikk

kiler88 wrote: Wed Nov 05, 2025 1:22 pm Jak ja żałuję, że lata temu wydałem swoją A500, a miałem z dedykowanym monitorem.
Ale to pewnie nostalgia mocno, odpaliłbym na godzinkę i w kąt.
SuperFrog i Cannon Fodder najlepsze.
Amiga 500 po latach działa całkiem sprawnie, dizsiaj jej ceny osiągają 400 - 500zł.
Gorzej z amigą 600, po tylu latach w 95% amig 600 padły kondensatory (600ka miała je po taniości i kiepskiej jakości) trzeba wymieniać zeby znów działała, dlatego sprawny egzemplarz 600 to koło 800zł na olx.

Return to “Pomoc”