PODGRZEWAMY OFERTĘ Z NOWYM ZESTAWEM TERMOREGULACJI

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

adrian4477 wrote: Sun Oct 19, 2025 10:00 pm Udało się już trochę zmontować.
Listwa już na miejscu, oraz część GKW.

Co do GKW-02 rozumiem z czego wynika design, ale z ciekawości - @Mirosław F. – nie macie nadmiernych reklamacji na ten produkt? Dość łatwo jest go uszkodzić w mojej ocenie jeśli ktoś nie jest zbyt techniczny (np. przez upadek na ziemię samego PCB gdzie ESP wystaje poza obrys, omsknięcie się śrubokrętu przy „wciskaniu” WAGO i możliwe uszkodzenie innych elementów na płytce itd.).
Wiem, wiem, powinny instalować go osoby posiadające odpowiednie uprawnienia, ale wiadomo jak jest w praktyce ;)

Oba typy GKW dodają się bez problemu przez kreator w aplikacji , jedną sztukę próbowałem przez www- też bez problemów.
Jeden z GKW-02 trafił do łazienki, więc zobaczymy jak wpłynie na niego okresowo podwyższona wilgotność.
Białe termostaty ładnie pasują do białego osprzętu Simon10 :D
Wybaczcie za niezbyt piękne zdjęcia rozdzielacza, ale w kotłowni jeszcze nie wszystko jest na swoim miejscu i jest tam ciasno ;)
Nie, no fajnie to wygląda.
Nieźle budujesz napięcie dzieląc recenzję na odcinki ;-)
Dobrze się to czyta i ogląda.
Widać, ze wybrano dobrą osobę do testów.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Wojt.B

Czy listwa posiada opóźnienie załączenia urządzenia grzewczego i pompy?
adrian4477
Has thanked: 3 times

Wojt.B wrote: Thu Nov 06, 2025 3:35 pm Czy listwa posiada opóźnienie załączenia urządzenia grzewczego i pompy?
Niestety nie, dlatego w moim przypadku jedna pętla jest otwarta na stałe, bez siłownika.
Wojt.B

Dzięki za odpowiedź w takim razie szukam alternatywy.
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Wojt.B wrote: Thu Nov 06, 2025 6:32 pm Dzięki za odpowiedź w takim razie szukam alternatywy.
A tak się zapytam co się stanie pompie jeżeli będzie chodziła przez minutę na zamkniętych zaworach 🤔 bo jeżeli znasz budowę pomp CO to byś wiedział że nie stanie się nic. Co jak masz RTL i zamykają się wszystkie a pompa dalej tłoczy? Standardowe głowice termostatyczne nie są połączone z pompą więc też jej nic nie wyłącza a RTL jak się domknie to zmniejsza się przepływ nawet prawie do zera. Pompa jak jest odpowietrzona i pracuję w wodzie czy w glikolu mieć jej nie będzie. U mnie 14 lat chodziła na jednej pętli i do tej pory działa.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
Wojt.B

Mmof wrote: Fri Nov 07, 2025 4:53 am
Wojt.B wrote: Thu Nov 06, 2025 6:32 pm Dzięki za odpowiedź w takim razie szukam alternatywy.
A tak się zapytam co się stanie pompie jeżeli będzie chodziła przez minutę na zamkniętych zaworach 🤔 bo jeżeli znasz budowę pomp CO to byś wiedział że nie stanie się nic. Co jak masz RTL i zamykają się wszystkie a pompa dalej tłoczy? Standardowe głowice termostatyczne nie są połączone z pompą więc też jej nic nie wyłącza a RTL jak się domknie to zmniejsza się przepływ nawet prawie do zera. Pompa jak jest odpowietrzona i pracuję w wodzie czy w glikolu mieć jej nie będzie. U mnie 14 lat chodziła na jednej pętli i do tej pory działa.
Nie znam budowy pomp. Dziękuję za wyjaśnienia
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Mmof wrote: Fri Nov 07, 2025 4:53 am A tak się zapytam co się stanie pompie jeżeli będzie chodziła przez minutę na zamkniętych zaworach 🤔 bo jeżeli znasz budowę pomp CO to byś wiedział że nie stanie się nic. Co jak masz RTL i zamykają się wszystkie a pompa dalej tłoczy? Standardowe głowice termostatyczne nie są połączone z pompą więc też jej nic nie wyłącza a RTL jak się domknie to zmniejsza się przepływ nawet prawie do zera. Pompa jak jest odpowietrzona i pracuję w wodzie czy w glikolu mieć jej nie będzie. U mnie 14 lat chodziła na jednej pętli i do tej pory działa.
Masz na to jakieś naukowe poparcie? :lol:
Zapytałem prowokacyjnie, ale moje obserwacje całkowicie potwierdzają Twoją teorię! ;)
Od dobrych kilkunastu (....dziesięciu) lat eksploatuję pompy CO z elektroniczną regulacją (z wyświetlaczem). Jedną już nawet wymieniłem po burzy - z powodu przepięcia. :( Wyświetlacz (a raczej wskaźnik) "pokazuje" między innymi aktualną moc, z jaką pracuje pompa, a więc i zużywany prąd.
Co dzieje się po zamknięciu zaworów odcinających pompę? Moc spada (także prąd)!
Jeżeli instalacja CO jest prawidłowo zaprojektowana, wykonana i eksploatowana, to takie zamknięcie zaworów nie powinno w jakikolwiek sposób pogorszyć warunków jej pracy. Przynajmniej w krótkim czasie. Zastanawia mnie dążenie użytkowników do wcześniejszego wyłączania pomp CO przed zamknięciem zaworów. Być może jakieś specyficzne wykonania tych pomp mogą wymuszać taką funkcjonalność, ale standardowe (najpopularniejsze) - według mnie - nie wymagają tego. Zaznaczam - nie jestem "fachowcem od teorii przepływów", a jedynie organoleptycznie potwierdzam powyższe. :lol:
Inaczej już może wyglądać długotrwałe zamknięcie zaworów odcinających pompę CO, gdyż pozbawia się ją chłodzenia (wirnik, łożyska-panewki, elektronika), ale tu chodzi już o godziny, co - przy normalnym sterowaniu - u nas nie ma miejsca.

Poruszając kwestię sterowania instalacją CO chciałem zapytać (też kontrowersyjnie :lol: ), co może dawać zamykanie zaworów poszczególnych obwodów instalacji CO w zależności od wietrzenia pomieszczenia (czujnik otwarcia okna) w standardowym domu mieszkalnym?
Wietrzenie (już w szkole podstawowej mnie o tym uczono :) ) powinno być krótkie i intensywne, żeby wymienić odpowiednią ilość powietrza w jak najkrótszym czasie. Z reguły kilka minut powinno wystarczyć. Ze względu na bezwładność źródeł ciepła takie wietrzenie należałoby wcześniej zaplanować i odpowiednio wcześniej wyłączyć ogrzewanie, co i tak w wielu przypadkach (podłogówka) nie byłoby uzasadnione.
W zasadzie, to jedynie domy z rekuperacją uzasadniają ingerowanie czujników otwarcia okien w sterowanie ogrzewaniem. Czy implementacja przez producentów takiego "zamknięcia zaworu od otwarcia okna", to czysty marketing?
Chyba, że chodzi o "zapominalskich"! :lol: ...no i dołożenie tej funkcjonalności niewiele kosztuje.
To takie luźne dywagacje starego zgreda! :lol: Chętnie poczytam o innym podejściu do sprawy, ale zastrzegam, że - z braku czasu - mogę nie odpowiedzieć. :(
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

RomanG wrote: Fri Nov 07, 2025 10:36 am Poruszając kwestię sterowania instalacją CO chciałem zapytać (też kontrowersyjnie :lol: ), co może dawać zamykanie zaworów poszczególnych obwodów instalacji CO w zależności od wietrzenia pomieszczenia (czujnik otwarcia okna) w standardowym domu mieszkalnym?
Wietrzenie (już w szkole podstawowej mnie o tym uczono :) ) powinno być krótkie i intensywne, żeby wymienić odpowiednią ilość powietrza w jak najkrótszym czasie. Z reguły kilka minut powinno wystarczyć. Ze względu na bezwładność źródeł ciepła takie wietrzenie należałoby wcześniej zaplanować i odpowiednio wcześniej wyłączyć ogrzewanie, co i tak w wielu przypadkach (podłogówka) nie byłoby uzasadnione.
W zasadzie, to jedynie domy z rekuperacją uzasadniają ingerowanie czujników otwarcia okien w sterowanie ogrzewaniem. Czy implementacja przez producentów takiego "zamknięcia zaworu od otwarcia okna", to czysty marketing?
Rekuperacja tu niewiele zmienia. Tzn. w domach z rekuperacją z reguły okien się nie otwiera, bo wietrzyć nie trzeba.
Taka funkcja ma zastosowanie na:
1. Zapominalskich/dzieci - otwiera okno i wychodzi z pokoju, wraca kilka godzin później.
2. Przy grzaniu nawiewowym (np. klimą - dość popularne ostatnio) - tu można praktycznie w kilka sekund wyłączyć grzanie i sam układ grzewczy praktycznie nie ma bezwładności, więc nawet na kilka minut może to dać jakieś oszczędności.
3. Apartamenty na wynajem - ludzie nie oszczędzają - otwierają okna bo im za ciepło, itp.
4. Biura - j/w

Także w domach z reguły to nie jest temat "must have".
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

... no, to można by powiedzieć, że w zasadzie się zgadzamy! :lol:
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

@RomanG dokładnie patrząc na pracę i charakterystykę pracy CO które jest wykonane prawidłowo to ta nie cała minuta jak pompa pracuję na zamkniętych obwodach nie ma prawa się nic wydarzyć. Ja obecnie mam 6 pomp w całym układzie CO razem z CWU i część pracuje na PWM automatycznie dobierają sobie moc z jaką pracują. A tak na marginesie gdyby tutaj było by coś nie zgodnie ze sztuką to Zamel na 100% opóźnienie włączania Pompy by dodał do Listwy 😉
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton

Return to “Nowości”