Przepraszam, ja tu “tylko przechodziłem przypadkiem z tragarzami” i podsłuchałem Panów rozmowę…Mmof wrote: Fri Nov 07, 2025 3:40 pm @RomanG dokładnie patrząc na pracę i charakterystykę pracy CO które jest wykonane prawidłowo to ta nie cała minuta jak pompa pracuję na zamkniętych obwodach nie ma prawa się nic wydarzyć. Ja obecnie mam 6 pomp w całym układzie CO razem z CWU i część pracuje na PWM automatycznie dobierają sobie moc z jaką pracują. A tak na marginesie gdyby tutaj było by coś nie zgodnie ze sztuką to Zamel na 100% opóźnienie włączania Pompy by dodał do Listwy![]()
…chciałbym wtrącić tylko, że praca pompy przy zamkniętych obiegach powodować może (zwłaszcza w pompach obiegowych starszego typu) niepotrzebny opór i turbulencje przepływu w układzie. Nawet jeśli na pierwszy rzut oka jest to niezauważalne, pompa taka pracuje na “zwarciu hydraulicznym”. Nowoczesne pompy sterowane elektronicznie, takie których szczęśliwym posiadaczem jest kolega Marcin, radzą sobie z tym ograniczając swoją moc, jednak w starszych pompach, na dłuższą metę, dochodzi do przegrzewania silnika i skracania żywotności łożysk i wirnika. Powstaje tu też znienawidzone w Podstawach Konstrukcji Maszyn, niekorzystne zjawisko kawitacji. Wszystko to znacząco wpływa na żywotność takiej pompy nawet jeśli jest to niezauważalne, zwlaszcza z powodu braku porównawczego układu, w takich samych warunkach, ale jednak z opóźnieniem startu pompy. Praktycznie porównanie takie możliwe jest tylko w warunkach laboratoryjnych, w testach długodystansowych. W praktyce w takim przypadku powinno stosować się by-pass z zaworem różnicowym jednak chyba nikt w to nie idzie, bo przedraża to sprawę, komplikuje układ i ciężko wytłumaczyć klientowi na chłopski rozum zasadność takiego wydatku. Dziękuję. Do widzenia.
W.R.