ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mSBW-02 :)

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LukiSpajder wrote: Wed Nov 12, 2025 6:07 pm Jeśli mam podpięty kontraktron furtki to zaraz po podaniu zasilania i połączeniu z Cloud pokazuje że otwarta . Otworzę ją i zamknę wtedy pokazuje prawidłowo . Czy moduł tak jakby kalibruje wejście . Po wyłączeniu i włączeniu napięcia ?
Powinna za każdym razem pokazywać poprawny stan.
Jesteś pewien, że kontaktron dobrze działa?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

veeroos wrote: Wed Nov 12, 2025 1:48 pm A ja mam takie luźne pytanie, taki offtopic, czy na jesień lub wczesna Zimę firma Zamel lub inna z firm zrzeszonych planuje testować jakieś cieplutkie "Suplowe" polary? 😛 Znaczy w sensie chce udostępnić na testy 😛
Były przecieki, że premiera planowana jest na 25.11 (DPM).
Projekty wyglądają obiecująco. Mnie ten z kapturem bardziej się podoba ;-)
Zobaczymy jak z ceną, bo nie sądzę, aby wybierano wcześniej testerów :lol:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Zibi_007 wrote: Wed Nov 12, 2025 6:59 pm DPM
DPM - Dobra Polska Marka z spod Obornik Wlkp?
:oops:
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

klew wrote: Wed Nov 12, 2025 6:44 pm
LukiSpajder wrote: Wed Nov 12, 2025 6:07 pm Jeśli mam podpięty kontraktron furtki to zaraz po podaniu zasilania i połączeniu z Cloud pokazuje że otwarta . Otworzę ją i zamknę wtedy pokazuje prawidłowo . Czy moduł tak jakby kalibruje wejście . Po wyłączeniu i włączeniu napięcia ?
Powinna za każdym razem pokazywać poprawny stan.
Jesteś pewien, że kontaktron dobrze działa?
Jeśli chodzi o kontaktrony to działają dobrze ja tu miałem przeszczep z układu DIY tyle że tam nie wiem jak miałem postawiane pullup czy fizycznie , programowa jakoś to działało poprawnie ale wiadomo to układ stworzony pod konkretne sygnały . Tu mamy moduł który wykrywa sam jaki rodzaj sygnału został wysłany .

Tak reagują obydwa wejścia kontaktrony czyli brama i furtka po wyłączeniu i wyłączeniu zasilania . Potem jeśli raz już zmieni stan kontaktron wskazuje poprawnie . Sygnał z kontaktronu to „-”.

Dlatego pytam czy to poprawne zachowanie bo może coś u Mnie nie tak .
Ale w sumie to się szybko zweryfikuje , potwierdzi mając układ na stole . Chociaż dziś próbowałem ogarniać te przyciski ale niestety po pracy to dużo czasu nie ma tak więc będę musiał z tym poczekać do soboty.
Ja trochę mam to rozbudowane ( tak mi się wydaje ) sygnał do otwarcia furtki ( przycisk w module I1) idzie z trzech punków :
przycisk w garażu , z domofonu przez optoizolator , i przekaźnika sterowanego pilotem na pochwycie furtki (433Mhz) .
Brama tylko przycisk w garażu

Narazie testuję to co mam aktywne 😁
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Zibi_007 wrote: Wed Nov 12, 2025 6:59 pm
Właśnie chociaż by wrzucili do sklepu to by się kupiło 😉.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
opo521b

Cz mamy dostępny chociażby draft instrukcji obsługi?
Po zmianie sposobu dodawania urządzenia do chmury, dobrze by było porównać co jest zawarte w instrukcji a co w rzeczywistości.
Tak żeby nowi użytkownicy Supli mieli w przyszłości prościej.
Pozdrawiam
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

opo521b wrote: Thu Nov 13, 2025 6:54 am Cz mamy dostępny chociażby draft instrukcji obsługi?
Po zmianie sposobu dodawania urządzenia do chmury, dobrze by było porównać co jest zawarte w instrukcji a co w rzeczywistości.
Tak żeby nowi użytkownicy Supli mieli w przyszłości prościej.
Pozdrawiam
Nie mam instrukcji jeszcze z nowym sposobem dodawania. Jest errata i jej treść znajdzie się w instrukcji mSBW-02.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LukiSpajder wrote: Wed Nov 12, 2025 8:00 pm
Błąd ze stanem IN po resecie zasilania został namierzony i szykuję poprawkę. Na szczęście to błąd w sofcie :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

klew wrote: Thu Nov 13, 2025 12:43 pm
LukiSpajder wrote: Wed Nov 12, 2025 8:00 pm
Błąd ze stanem IN po resecie zasilania został namierzony i szykuję poprawkę. Na szczęście to błąd w sofcie :)
Jak by nie było to mnie ucieszyłeś tym błędem że potwierdzasz ,bo to oznacza że u Mnie wszystko OK 😉😁
Zenon
Has thanked: 2 times

Witam!

Ufff! I u mnie już wszystko zainstalowane.
Moduł odebrałem od teściowej więc udało mi się uniknąć konfrontacji z kurierem mającym za nic paczki klientów i skargi które na niego się składa. Czytając Wasze recenzje widzę że nie jestem sam. Najważniejsze że tym razem paczkę miałem całą.
Zaskoczyła mnie wielkość modułu i na początku nie mogłem uwierzyć że to ma zastąpić dwa moje moduły z których każdy jest kilkukrotnie większy.
Przekonany o tym że skoro wszyscy przede mną sami sobie podłączyli też postanowiłem sobie samemu zainstalować.
I poległem. To znaczy podłączyłem pod bramę i na tym stanęło bo moduł nie chciał dodać mi się do aplikacji. Rozpoczynał proces dodawania przy module rozgłaszającym sieć i na tym się kończyło.
Na szczęście zawsze można liczyć na Was i tym razem się nie zawiodłem. Jeden z kolegów najpierw próbował mi pomóc telefonicznie a jak nie wyszło to przyjechał i pomógł podłączyć oraz skonfigurować.
Ostatecznie mam podłączone pod mSBW-02 bramę garażową i wyjazdową. Istniała obawa że na zwykłym kablu domofonowym przy 20m odległości będą jakieś problemy ale wszystko działa :) Nawet kontaktrony! Moduł jest w budynku (przy bramie garażowej) więc z zasięgiem nie ma problemu. Wszystko działa jak chciałem i po całym dniu otwierania i zamykania mogę napisać że nie ma porównania do tego co miałem wcześniej. Dla mnie też ważna była integracja Google Home i tutaj się również wszystko dobrze sprawuje. No więc od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem w pełni działającego mSBW-02 :) W bramie wyjazdowej podłączone do centralki Safe a w garażowej nie wiem co jest bo wszystko zostało zabudowane i zostały tylko przewody ;)
Został mi jeszcze jeden wolny czujnik (przycisk AT) i pewnie sobie coś kiedyś pod niego podłączę.
Dziękuję za wybór do testów. Będę informował jak to wszystko u mnie działa i czy nie dzieje się nic złego.
I specjalne dziękuję dla @Zibi_007 za pomoc w podłączeniu. Mam nadzieję że dobrze świeciłem :lol:

Pozdrawiam
Zenon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”