Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

lukasz06 wrote: Fri Nov 14, 2025 7:33 pm Twoja głowica programowo jest chyba taka sama jak moja.
Faktycznie to to samo chyba wyświetlacz ten sam tylko ja mam na bocznej ściance a tu na przodzie ale nawet tak samo się melduje w bramce .
Czyli to to samo tylko w innej obudowie 😁
To temat już jest rozgrzebany , a to też się tak zachowuje jak u Mnie przy przełączeniu na te programy ?
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

LukiSpajder wrote: Fri Nov 14, 2025 7:57 pm
lukasz06 wrote: Fri Nov 14, 2025 7:33 pm Twoja głowica programowo jest chyba taka sama jak moja.
Faktycznie to to samo chyba wyświetlacz ten sam tylko ja mam na bocznej ściance a tu na przodzie ale nawet tak samo się melduje w bramce .
Czyli to to samo tylko w innej obudowie 😁
To temat już jest rozgrzebany , a to też się tak zachowuje jak u Mnie przy przełączeniu na te programy ?
Tak, ona jdziała jakoś dziwnie. Komunikacja bramka-głowica i głowica-bramka działa dobrze jesli, jesteśmy w trybie ręcznym.
Zauważyłem, że jeśli ustawimy temperaturę na jedną z tych originalnych zapisanych w głowicy to ona od razu wychodzi z trybu ręcznego i przechodzi w tryb programu, ale nie suplowego tylko tego zapisanego w jej pamięci. Czyli Komfort, Eco, Przeciwmrozowy, Pełne otwarcie, Off, Niestandardowe. Jest to taki stan przejściowy, na głowicy nie świeci się ikona trybu ręcznego, ani auto.
Możemy nią jednak nadal sterować zarówno z aplikacji, jak i przycisku fizycznego (u mnie jest +,-) wtedy ikonka pokaże się ta spowrotem.
Więc w sumie to chyba nie problem.
Kalibracja tempertury działa z flagą.
Flaga TRV AUTO mode => Supla schedule/manual razem z załączoną flagą TRV AUTO mode => Supla schedule nie działa poprawnie, bo między Suplowym programem auto i trybem ręcznym są jeszcze po drodze tryb Komfort, Eco i Wyłącz-Off
Tryb Off, to już wogóle nie wspłógra z Suplą, włączając go w aplikacji na głowicy włącza tryb ON i głowica grzeje.
Na głowicy Off , a w aplikacji 5 stopni
Za to z trybu przeciwmrozowego głowicy, przechodzi w tryb programu Suplowego :)
Takie moje obserwacje
Także wymaga ona dalszych testów
Potencjał jest, trzeba parę poprawek nanieść i będzie git ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Chciałbym trochę w imię nauki zgłębić możliwości brabmki Z2S. Mam więc pytanie do osób lepiej obeznanych w temacie...
Oczywiście kilka dni czytam różne wątki ale końca nie widać :)
Wgrałem bramkę na C6-WROOM-1-N8. Działa, ładnie to wygląda. I to jest wszystko co zrobione jest fizycznie.
Powiedzmy że teraz dokupię jakąś głowicę z siłownikiem na kaloryfer oczywiście taką już dodana do bramki. Ok.
Pytanie... Czy jest? jeśli tak to gdzie i jaki regulator pokojowy z termometrem by można było go sparować z bramką i regulować nim ręcznie nastawę temperatury zadanej. Tak żeby stanowiło to komplet Siłownik-bramka-regulator z termometrem.
Znalazłem na forum taki temat viewtopic.php?t=17605 o Engo Control Box ECB62ZB
Czy regulatory pokojowe E25-BATB da się bezpośrednio sparować z bramką z pominięciem ECB62ZB.
Z góry dzięki za pomoc w ogarnięciu tematu.
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Sat Nov 15, 2025 2:32 pm Chciałbym trochę w imię nauki zgłębić możliwości brabmki Z2S. Mam więc pytanie do osób lepiej obeznanych w temacie...
Oczywiście kilka dni czytam różne wątki ale końca nie widać :)
Wgrałem bramkę na C6-WROOM-1-N8. Działa, ładnie to wygląda. I to jest wszystko co zrobione jest fizycznie.
Powiedzmy że teraz dokupię jakąś głowicę z siłownikiem na kaloryfer oczywiście taką już dodana do bramki. Ok.
Pytanie... Czy jest? jeśli tak to gdzie i jaki regulator pokojowy z termometrem by można było go sparować z bramką i regulować nim ręcznie nastawę temperatury zadanej. Tak żeby stanowiło to komplet Siłownik-bramka-regulator z termometrem.
Znalazłem na forum taki temat viewtopic.php?t=17605 o Engo Control Box ECB62ZB
Czy regulatory pokojowe E25-BATB da się bezpośrednio sparować z bramką z pominięciem ECB62ZB.
Z góry dzięki za pomoc w ogarnięciu tematu.
Akurat ten Engo to ślepa uliczka, bo używa Zigbee do przesyłania danych, ale zawory paruje własnym protokołem. Natomiast w bazie są sterowniki do podłogówki (5 i 8 kanałowe), sporo głowic TRV, kilka termostatów ściennych oraz spora ilość czujników temperatury i otwarcia.

Mając te wszystkie klocki spokojnie możesz zbudować zestaw, o którym piszesz - poniżej zdjęcia z mojej instalacji domowej:

A)termostat ścienny:
20251115_185515.jpg
sterujący piecem gazowym:
20251115_185527.jpg
B) glowice TRV:

20251115_185550.jpg

C) czujnik temperatury i wilgotności:

20251115_185557.jpg

Bramka ma tzw. elementy logiczne (AND, OR, XOR...) oraz tzw. zdalne termometry i przekaźniki, więc nawet jeżeli nie ogarniesz wszystkiego zasięgiem jednej bramki, to możesz je skomunikować w obrębie lokalnej sieci WiFi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
trozwadowski89

walanar1 wrote: Wed Nov 12, 2025 9:53 pm
vajera wrote: Tue Nov 11, 2025 7:26 pm
Zibi_007 wrote: Tue Nov 11, 2025 1:21 pm

Po prostu doszedł nowy identyfikator Unknown model _TZE200_4utwozi2::TS0601

Trzeb dodać, bo dalej to jest stare, poczciwe ME167 (TRV06) https://github.com/koenkk/zigbee2mqtt/issues/29085
Niby tak, ale patrząc po tym:

https://github.com/Koenkk/zigbee-herdsm ... sues/10609,

to DP dla kalibracji temperatury = 105(0x69), podczas gdy w oryginalnej definicji ME167 mamy 47(0x2F)?

W logach nie znalazłem niestety żadnego z tych DP, więc potrzebny będzie test:

- dodam ten model jako ME167 (0.9.143-11/11/2025),
- sparuj głowicę, ale nie ustawiaj dla niej termometru zewnętrznego,
- GUI -> TCC -> wybierz to urządzenie,
- w datapoint id wpisz najpierw 47,
- datapoint type Value,
- w polu value wpisz np. 5,
- daj DataRequest,
- zobacz, co dostałeś w pyaload result i czy temperatura na głowicy jest +5.

Powtórz test dla DP 105.
Witam nie mogę połączyć się z
Peer Manufacturer is "_TZE200_hvaxb2tc"
Peer Model is "TS0601"
zzrr

vajera wrote: Sat Nov 15, 2025 6:10 pm ...Natomiast w bazie są sterowniki do podłogówki (5 i 8 kanałowe), sporo głowic TRV, kilka termostatów ściennych oraz spora ilość czujników temperatury i otwarcia.
...Mając te wszystkie klocki spokojnie możesz zbudować zestaw, o którym piszesz - poniżej zdjęcia z mojej instalacji domowej:...
Nie jestem pewny czy rozumiem...
Powiedzmy że w trzech pokojach zakładam jakieś siłowniki ZigBee oczywiście takie które już z bramką współpracują i załóżmy że wszystko jest w zasięgu bramki.
Parujemy je z bramką a one na cloudzie rejestrują się jako termostaty SUPLI. Mam je w aplikacji, ręcznie mogę ustawiać temperaturę zadaną na samej głowicy nawet jak termometr jest zewnętrzny i sparowany z bramką. Ok. to też dobra opcja.
I teraz... Czy np ten AVATTO na zdjęciu po sparowaniu z bramką można ustawić jako typowy regulator dla konkretnego kanału termostatu SUPLI? Żeby można było w nim ustawiać temperaturę? Idzie to zrobić przy użyciu tej bramki i jakichś właśnie regulatorów sparowanych z bramką? Żeby temperaturę ustawiać nie na głowicy/siłowniku tylko właśnie w takim regulatorze. @vajera jeśli byś miał jeszcze chwilkę żeby wytłumaczyć. Ja naprawdę się starałem sam odszukać odpowiedzi na swoje pytanie ale temat tak się rozrósł że nie ma szans :) Dzięki z góry.
Dodam że to pytanie czysto takie teoretyczne jeśli chodzi o takie rozwiązanie bo zdaje sobie też sprawę że dokładanie takiej regulacji skoro jest w głowicy to być może niepotrzebny koszt. Ale jeśli ten koszt nie był by jakiś duży... a taka możliwość by istniała to dlaczego by nie wiedzieć i nie wybrać co wygodniejsze.
Kuba.DeX

vajera wrote: Sat Nov 15, 2025 6:10 pm

20251115_185557.jpg
Sprawdzałeś czy jest możliwość zmiany "temperatur komfortu" przez bramkę? To te ikonki z ogniem i sniegiem. Myślę o wykorzystaniu tego jako termostatu do pieca z sygnalizacją załączenia (tak jak obecnie w Euroster 2006TX, zapala sie 🔥 jak grzeje)
vajera

Kuba.DeX wrote: Sun Nov 16, 2025 7:17 am
vajera wrote: Sat Nov 15, 2025 6:10 pm

20251115_185557.jpg
Sprawdzałeś czy jest możliwość zmiany "temperatur komfortu" przez bramkę? To te ikonki z ogniem i sniegiem. Myślę o wykorzystaniu tego jako termostatu do pieca z sygnalizacją załączenia (tak jak obecnie w Euroster 2006TX, zapala sie 🔥 jak grzeje)
Jest to na 100% możliwe. Ciekawy pomysł - nie wpadłbym na to 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

zzrr wrote: Sat Nov 15, 2025 11:52 pm Nie jestem pewny czy rozumiem...
Powiedzmy że w trzech pokojach zakładam jakieś siłowniki ZigBee oczywiście takie które już z bramką współpracują i załóżmy że wszystko jest w zasięgu bramki.
Parujemy je z bramką a one na cloudzie rejestrują się jako termostaty SUPLI. Mam je w aplikacji, ręcznie mogę ustawiać temperaturę zadaną na samej głowicy nawet jak termometr jest zewnętrzny i sparowany z bramką. Ok. to też dobra opcja.
Możesz nawet ustawić takiej głowicy termometr zewnętrzny sparowany z inną bramką, korzystając z rozwiązania w formie termometru zdalnego. Do takiego zdalnego termometru możesz przypiąć nawet 8 termometrów i wybrać funkcję obliczania temperatury (min, avg, max).
Podobna sytuacja dotyczy czujników otwarcia, np. okna.
I teraz... Czy np ten AVATTO na zdjęciu po sparowaniu z bramką można ustawić jako typowy regulator dla konkretnego kanału termostatu SUPLI? Żeby można było w nim ustawiać temperaturę? Idzie to zrobić przy użyciu tej bramki i jakichś właśnie regulatorów sparowanych z bramką? Żeby temperaturę ustawiać nie na głowicy/siłowniku tylko właśnie w takim regulatorze. @vajera jeśli byś miał jeszcze chwilkę żeby wytłumaczyć. Ja naprawdę się starałem sam odszukać odpowiedzi na swoje pytanie ale temat tak się rozrósł że nie ma szans :) Dzięki z góry.
Dodam że to pytanie czysto takie teoretyczne jeśli chodzi o takie rozwiązanie bo zdaje sobie też sprawę że dokładanie takiej regulacji skoro jest w głowicy to być może niepotrzebny koszt. Ale jeśli ten koszt nie był by jakiś duży... a taka możliwość by istniała to dlaczego by nie wiedzieć i nie wybrać co wygodniejsze.
Ten Avatto jest samodzielnym termostatem z własnym czujnikiem temperatury. U mnie w domu steruje pracą pieca a jednocześnie spięty jest poprzez zdalny termometr z różnymi źródłami temperatury w pokojach. W przypadku braku odczytów ze wszystkich zewnętrznych źródeł kieruje się własnym termometrem.
Oczywiście możliwe jest takie rozwiązanie, gdzie informacje z termostatu ściennego są kopiowane na termostat grzejnikowy i w drugą stronę na zasadzie 1:1 - wymaga to dodania odpowiednich funkcji w kodzie. W kwestii kosztu - do każdej głowicy musisz wtedy doliczyć koszt termostatu, aczkolwiek skoro ma on wbudowany termometr, to przy odpowiednim umiejscowieniu go można zrezygnować z dodatkowego termometru zewnętrznego.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Sun Nov 16, 2025 11:17 am ...Oczywiście możliwe jest takie rozwiązanie, gdzie informacje z termostatu ściennego są kopiowane na termostat grzejnikowy i w drugą stronę na zasadzie 1:1 - wymaga to dodania odpowiednich funkcji w kodzie. ...
Czyli podsumowując... na tą chwilę na gotowym sofcie bez zmian w kodzie bramki to regulacja temperatury tylko na głowicy?
To jeśli tak to proponuję by kiedyś .... bo soft widzę cały czas się rozwija wybrać jakiś niedrogi termostat który by mógł robić po sparowaniu z bramką jako po prostu panel sterujący do konkretnej głowicy. Wtedy głowice można by było również używać bezpośrednio na rozdzielaczach CO. Gwint na belce rozdzielającej dla siłownika i przy kaloryferach jest taki sam.
W każdym razie zainstalowałem bramkę trochę z ciekawości, trochę żeby w końcu koledze zaproponować jakieś rozwiązanie. Niestety takie które sam posiadam DIY w przypadku kolegi się nie nadaje. Potrzebne właśnie głowice kaloryferowe. I widzę że ta bramka to mega fajna sprawa i zaproponuje koledze to rozwiązanie. Dzięki @vajera za podpowiedzi. Wcześniej jakoś nie miałem potrzeby się tematem zainteresować. Ta bramka to świetna robota👍

Return to “Bramka ZigBee”