ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mSBW-02 :)

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Że można zaakceptować to wiem , i to pozwał wejść na stronę konfiguracyjną.

Tu bardziej chodziło mi o odpowiedź w kontekście przyszłych nabywców modułu mSBW02 żeby się nie wystraszyli że coś nie tak .

A tak to wiadomo że tak ma być 😁
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LukiSpajder wrote: Sun Nov 16, 2025 6:43 pm Że można zaakceptować to wiem , i to pozwał wejść na stronę konfiguracyjną.

Tu bardziej chodziło mi o odpowiedź w kontekście przyszłych nabywców modułu mSBW02 żeby się nie wystraszyli że coś nie tak .

Ogólnie lokalne www to "tryb awaryjny". Normalnie użytkownik powinien sobie dodać urządzenie przez apkę i tyle.
Przynajmniej taki jest kierunek
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
LukiSpajder

klew wrote: Sun Nov 16, 2025 7:00 pm
LukiSpajder wrote: Sun Nov 16, 2025 6:43 pm Że można zaakceptować to wiem , i to pozwał wejść na stronę konfiguracyjną.

Ogólnie lokalne www to "tryb awaryjny". Normalnie użytkownik powinien sobie dodać urządzenie przez apkę i tyle.
Przynajmniej taki jest kierunek
I tu masz rację , tam tylko będą zaglądać „kombinatorzy” (testerzy )😁😉

Jedynie w Cloud nie można zmienić czasu zadziałania przycisków , ale to jak się nic nie dzieje to pewnie zwykły użytkownik nie zmieni nigdy .
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LukiSpajder wrote: Sun Nov 16, 2025 7:11 pm
Jedynie w Cloud nie można zmienić czasu zadziałania przycisków , ale to jak się nic nie dzieje to pewnie zwykły użytkownik nie zmieni nigdy .
Tak. Dlatego pisałem, że to jest kierunek. Jeszcze kilka braków jest.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
opo521b

Ja również rozpoczełem testy w weekend, moduł skonfigórowany i podłączony do bramy i furtki.
Wejścia to dwa czujniki bramy, jeden przewidziany na furtkę (ale z tego wszystkiego zapomniałem zamówić kontrakton) i odstatnie wejście to wyzwalacz akcji do obsługi bramy i furtki.

Pierwszy raz robiłem aktualizację poprzez CLOUD, przebiegła jak najbardziej poprawnie.
Dodawanie urządzenia do chmury to faktycznie nowość, i fajnie że teraz urządzenie startuje w normalnym trybie, montując na budowie kilkanaście różnych urządzeń można po ,,białym montażu" na spokojnie sobie konfigurować jedne po drugim.
Stabilność tak jak w przypadku Zamela, bardzo dobra.

Reszta wyjdzie w trakcie użytkowania.
Pozdrawiam
LukiSpajder

Witam pojawił się u Mnie taki problem :

Z sygnału podawanego z przycisków na układ mSBW02. Miałem układ DIY, który realizował to samo, otwieranie-zamykanie bramy, otwieranie furtki, pokazywanie ich stanu. Działał on poprawnie od trzech lat. Po przeszczepie na układ testowy, mam problem z zatrzymywaniem się bramy, kiedy zaczyna ruszać skrzydło nr 2, pojawia się sygnał na wejściu I1, I3.
W sobotę wziąłem się za to i zaczołem sprawdzać czemu tak jest, sygnał sterujący z przycisków to GND.

Układ został zasilony napięciem 12V DC, mierząc napięcie między plusem a wejściem I1, I3 bez podłączonego kabla wynosi 5,27V. Po podłączeniu kabla od przysisku wynosi 5,58V.

Namierzyłem problem, jeśli rusza drugie skrzydło napięcie wzrasta do około 6,5V wyzwalając wejście plusem tak to interpretuje układ , co powoduje zatrzymaie bram. Z tego wychodzi, że przy zasilanie 12V można wyzwolić wejście plusem napięciu przy 6,2V, czy nie powinno to być przynajmniej przy 9V. Czyli wychodzi, że różnica wykrycia między podaniem sygnału plus a minus jest bardzo mała, około 2V.
Przy mojej infrastrukturze kablowej tj. 20m kabla od skrzynki bramy poprzez skrzynkę pośrednią rozdzielającą sygnały domofonu i fotokomórek strony lewej aż do przycisku w garażu, plus kolejne 10m do domofonu, daje nam 30 metrów kabla sygnałowego. Zakłócenia spowodowane wzrostem napięcia o 1V mogą się pojawić ale nie powinno to zakłócać działania wejść układu.
Zauważyłem że jeden z testerów zamieścił zdjęcia układu, widać w nim TLP290, to by tłumaczyło zachowania wejść w tym przypadku.
Czy można go wytłumić w jakiś sposów, aby reagował przy górnym i dolnym napięciu zasilaniu układu, tak aby skutecznie rozróżniać sygnał podawany przez minus i plus.
Czy można zwiększyć zakres bezwładności układu, może da się to zrobić programowo.

W skrajnych przypadkach układ jest podatny na błędny odczyt stanu wejść po przez podanie na nie plus lub minus (GND)

Nie jestem specjalistą w tym temacie , że tak się dzieje to jest pewne ale co do wytłumaczenia tego to moje przypuszczenia . Skoro inni testerzy nie zauważyli tego zjawiska to może pojawić się w skrajnych przypadkach .

Jak pogoda pozwoli to spróbuję zamontować diody na na wejściu układu w kierunku przewidzenia do GND to powinno wyciąć reakcji mSBW02 na na podanie plusa

Pisałem do @‪Mirosław F. przekazał temat do konstruktorowi tak więc informacje będą ze źródło . ‬
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Kolega pracuje nad rozwiązaniem problemu. Jak tylko do czegoś dojdzie to niezwłocznie odpowiem.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Juszczenko45

Ja jak narzaie jestem zadowolony z tego sterownika. Od kilku dni działa wszystko bez zarzutów. Oczywiście że aktualizacja oprogramowania przeszła bez problemu.
DamD
Has thanked: 2 times

Urządzenie działa jak należy. Testujemy dalej.
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
Zenon
Has thanked: 2 times

Witam!
Aktualizacja oczywiście zrobiona. Urządzenie pracuje bez przerwy. Nie przeszkadza długi przewód. Temperatury na minusie też nie wpłynęły na stabilność pracy. Miałem kilka resetów sieci i zaników napięcia ale zawsze pokazywało prawidłowy stan bramy i furtki. Jestem więcej niż zadowolony. Polecam wszystkim.
Siedzę dzisiaj na spokojnym jak dotąd nocnym dyżurze i nadrabiam forumowe zaległości. Spory wysyp nowych testów i jakaś niespodzianka w poniedziałek. Już się nie mogę doczekać.
Pozdrawiam
Zenon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”