Hej, próbuje uruchomić licznik 3 fazowy na pzem004 v03 i esp8266 lub esp32 i ciągle mam problem. Czy przy płytkach pzem004 mam połączyć razem linie rx i to podpiąć do esp ustawionego jako tx? A może przy kolektorze przy pzem004 należy połączyć linie tx i to połączyć do esp ustawionego jak RX?
Może ktoś schemat który jest sprawdzony z softem GG?
Licznik prądu 3 fazy na pzem004- potrzebna pomoc
O pierwszej w nocy takie pytanie!
... po odłączeniu faktycznie "wisi" - jak przed odłączeniem.
Po resecie pokazuje "0"
Ale tak było (niestety) zawsze na sofcie z generatora.
Zapomniałem o tym, że próbowaliśmy walczyć (lukasz06 wrote: Mon Nov 17, 2025 7:15 am Pytałem ,bo kiedyś z tym walczyłem ale nie znalazłem rozwiązania, myślałem że coś się zmieniło,, podro.
Na wykresie układ mierzy "sam siebie", a tylko sporadycznie coś podłączę pod którąś z faz.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie PZEM na esp32 powinien działać bez problemu.dawidd wrote: Mon Nov 17, 2025 10:40 am A czy są jakieś przeciw wskazania żeby używać esp32 do licznika? Na esp 8266 udało mi się zrobić tak że 2 fazy pokazywało prawidłowo, trzecia niestety cały czas 0. Natomiast na esp32 nic nie chce mi ruszyć
Ale nie mam pewności czy implementacja w Supli to dobrze ogarnia, ani czy GG to dobrze ogarnia.
Najlepsze suple dla Twojego domu