Zawory termostatyczne do grzejników i GG

dawidd
Been thanked: 1 time

Hej, nie jestem ostatnio na bieżąco z supla i chciałby zapytać czy są jakieś zawory termostatyczną które można spiac z supla?
I druga rzecz czy generator GG jest dalej rozwijany czy się zatrzymał? Od dłuższego czasu nie widziałem tam zmian, aktualizacji itp
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Duży temat odnośnie głowic
viewtopic.php?t=16766

GG od jakiegoś czasu stoi w miejscu
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Głowice są już od roku oficjalnie w Supli - potrzebna jest bramka Auraton Box i do niej możesz podłączyć głowice Auraton Radiator Controller.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

dawidd wrote: Tue Nov 18, 2025 7:00 am Hej, nie jestem ostatnio na bieżąco z supla i chciałby zapytać czy są jakieś zawory termostatyczną które można spiac z supla?
I druga rzecz czy generator GG jest dalej rozwijany czy się zatrzymał? Od dłuższego czasu nie widziałem tam zmian, aktualizacji itp
Głowice - bez kombinowania Auraton box, głowice i trochę dodatków (np. ostatnio czujniki otwarcia okna do powiązania z głowicami).
Z kombinowaniem (możliwym, ale niekoniecznie bo sporo głowic jest już w bazie), to bramka Z2S i dowolna głowica Zigbee.

GG - projekt umarł i nie wiadomo czy jeszcze kiedykolwiek odżyje. Jeśli coś działa to OK, jeśli nie, to raczej nie ma szans na naprawę...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Czy GUI Generic naprawdę umarło?! Przecież ja mam cały dom zbudowany na GUI Generic! Nie potrafię programować w Supli, ale Z GG było łątwo, wybieranie z menu, konfigutacja na www, wszystko działało jak marzenie — pięknie, stabilnie, cudownie… i po prostu dla prostego, nieobytego z technikaliami człowieka. A teraz co? Koniec? Tragedia absolutna! Jak można było do tego dopuścić? Jak to się w ogóle stało? A miałem stopniowo upgradować do nowszych wersji poszczególne moduły zeby juz same sie aktualizowały via sieć, miałem termostat na GG robić.

Co ja mam teraz zrobić? Wracać do ciemnych wieków sprzed Supli?!
Boże, przecież ja bez GG nawet termometru nie zrobię, nie mówiąc o termostacie czy bramce RF. Dla kogoś, kto nie ogarnia programowania IOT, próg wejścia nagle wystrzelił jak wieżowiec — 10 pięter w górę!

Przecież to wyglądało jak przyszłość — jasna, obiecująca, rozwojowa!
A teraz? Mam ponad 40 modułów i co? Wszystko na nic? Jak krew w piach, jakby ktoś jednym cięciem przeciął całą ideę taniego inteligentnego domu dla zwykłych szaraczków.

Nie mogę w to uwierzyć.
To wygląda jak koniec epoki…
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

mmiikk wrote: Tue Nov 18, 2025 10:54 am Czy GUI Generic naprawdę umarło?! Przecież ja mam cały dom zbudowany na GUI Generic! Nie potrafię programować w Supli, ale Z GG było łątwo, wybieranie z menu, konfigutacja na www, wszystko działało jak marzenie — pięknie, stabilnie, cudownie… i po prostu dla prostego, nieobytego z technikaliami człowieka. A teraz co? Koniec? Tragedia absolutna! Jak można było do tego dopuścić? Jak to się w ogóle stało? A miałem stopniowo upgradować do nowszych wersji poszczególne moduły zeby juz same sie aktualizowały via sieć, miałem termostat na GG robić.

Boże, przecież ja bez GG nawet termometru nie zrobię, nie mówiąc o termostacie czy bramce RF. Dla kogoś, kto nie ogarnia programowania IOT, próg wejścia nagle wystrzelił jak wieżowiec — 10 pięter w górę!

A teraz? Mam ponad 40 modułów i co? Wszystko na nic? Jak krew w piach, jakby ktoś jednym cięciem przeciął całą ideę taniego inteligentnego domu dla zwykłych szaraczków.

Nie mogę w to uwierzyć.
Przy obecnym poziomie rozbudowania SuplaDevice oraz łatwości programowania i wgrywania kodu do ESP32 większość prostych projektów jest do ogarnięcia dla każdego, a w najgorszym razie zawsze znajdzie się życzliwy człowiek na forum, który przygotuje plik binarny.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007

mmiikk wrote: Tue Nov 18, 2025 10:54 am Czy GUI Generic naprawdę umarło?! Przecież ja mam cały dom zbudowany na GUI Generic! Nie potrafię programować w Supli, ale Z GG było łątwo, wybieranie z menu, konfigutacja na www, wszystko działało jak marzenie — pięknie, stabilnie, cudownie… i po prostu dla prostego człowieka. A teraz co? Koniec? Tragedia absolutna! Jak można było do tego dopuścić? Jak to się w ogóle stało? A miałem stopniowo upgradować do nowszych wersji poszczególne moduły zeby juz same sie aktualizowały via sieć, miałem termostat na GG robić.

Nie mogę w to uwierzyć.
Nie ma tak źle. To co działało, to w większości działa dalej. Po prostu zatrzymało się w pewnym momencie i nie widać widoków na zmiany.
"Jak do tego doszło, nie wiem" - cytując klasyka. @Krycha88 zamilkł i nie rozwija już tego projektu. Ty masz zawsze inne rozwiązania. Korzystać z tego co jest w GG i działa, nauczyć się programować (wbrew pozorom nie jest to trudne i zawsze możesz liczyć na pomoc Forum), skorzystać z gotowych rozwiązań Użytkowników (jest sporo tego) albo kupić komercyjne rozwiązanie oparte na Supli.
Napisz może co byś chciał osiągnąć (jakiego urządzenia potrzebujesz) a z chęcią wiele osób podpowie Ci tutaj jakieś rozwiązanie.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

mmiikk wrote: Tue Nov 18, 2025 10:54 am Czy GUI Generic naprawdę umarło?! Przecież ja mam cały dom zbudowany na GUI Generic! Nie potrafię programować w Supli, ale Z GG było łątwo, wybieranie z menu, konfigutacja na www, wszystko działało jak marzenie — pięknie, stabilnie, cudownie… i po prostu dla prostego, nieobytego z technikaliami człowieka. A teraz co? Koniec? Tragedia absolutna! Jak można było do tego dopuścić? Jak to się w ogóle stało? A miałem stopniowo upgradować do nowszych wersji poszczególne moduły zeby juz same sie aktualizowały via sieć, miałem termostat na GG robić.

Nie mogę w to uwierzyć.
Już @robertklepacki94 w wątku viewtopic.php?p=218664#p218664 to napisał, a ja powtórzę. GG zostało praktycznie uśmiercone przez wszelkiej maści "januszy biznesu", którzy zrobili sobie całkiem dobre źródło dochodu na znanym portalu na literę A. Mając przy tym w dużym poważaniu Twórców GUI-Generic (a dosadniej to w d...pie). Na dodatek przy jakichkolwiek problemach bezczelnie kierowali swoich klientów na Forum, lub wprost do Autorów GG.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007

Robert Błaszczak wrote: Tue Nov 18, 2025 11:21 am

Nie mogę w to uwierzyć.
Już @robertklepacki94 w wątku viewtopic.php?p=218664#p218664 to napisał, a ja powtórzę. GG zostało praktycznie uśmiercone przez wszelkiej maści "januszy biznesu", którzy zrobili sobie całkiem dobre źródło dochodu na znanym portalu na literę A. Mając przy tym w dużym poważaniu Twórców GUI-Generic (a dosadniej to w d...pie). Na dodatek przy jakichkolwiek problemach bezczelnie kierowali swoich klientów na Forum, lub wprost do Autorów GG.
W punkt!
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

mmiikk wrote: Tue Nov 18, 2025 10:54 am Co ja mam teraz zrobić? Wracać do ciemnych wieków sprzed Supli?!
Dasz radę, zobaczysz. Nim się obejrzysz będziesz na 10 pietrze. Tylko idź... :D

Return to “Pomoc”