Od ostatnich działań Krystiana z GG minęło 9 miesięcy. Z tego co pamiętam znikał (milkł) już wcześniej na jakiś czas i wracał. Piszemy tak, jakby nigdy miał nie wrócić

Sam czasami w takim tonie zabieram głos. Mam jednak nadzieję, że to się zmieni. Takiego projektu nie da się ot tak przejąć i poprowadzić dalej. Za dużo tego. To samo byłoby pewnie z @vajerą. Na Forum są może w tej chwili ze 3 osoby, które "ogarniają" o co w tym chodzi (piszę o kodzie). @vajera wkłada w to tyle pracy i czasu, że za każdym razem jak siadam do tego kodu, to uczę się go na nowo

A jest mi łatwiej, bo jestem w tym od pierwszych dni i linii. Ostatnio jak robiłem z bramki "kastrata" to dwie noce mi zeszły, zanim skompilowałem działający poprawnie soft. A pewnie na rocznicę (już za chwilę) dowiemy się o kolejnej wielkiej przebudowie i przepisaniu większości kodu na nowo.
Wracając do tematu GG. Osobiście uważam, że każda próba podjęcia kontynuacji tego projektu, mimo że niezwykle cenna i wyczekiwana, skazana będzie na porażkę. Może na emeryturze, przykuty do łóżka, bym się za to zabrał

Ale tu trzeba raczej kogoś młodego, z zapałem, a najlepiej takich dwóch lub trzech w zespole. Jest jeszcze @Goral64 - jego pomoc też chyba byłaby potrzebna, a ostatnio jest coraz mniej aktywny...
Od początku jego istnienia kibicuję też innemu projektowi. To OpenBeken. To co przez kilka ostatnich lat udało się tam zrobić może budzić podziw. I to też głównie dzięki społeczności zaangażowanej w projekt (tak, jak przy Supli). Ja z kolei wiedziałem, że jeśli gdzieś nie podmienię softu na suplowy (ze względu na procesor), to poradzę sobie z pomocą OB.
Dlatego dobrze, że są takie projekty i fajnie by było, aby trwały jak najdłużej. Jednak wszystko zależy od ludzi. I co byś Krzysztofie nie pisał o promilach

, to jestem przekonany, że sporo nowych użytkowników na Forum, to osoby zainteresowane Suplą w kontekście wykorzystania w niej urządzeń Zigbee. I dbajmy o nich, bo to oni być może za niedługo sięgną po inne urządzenia działające pod Suplą (miejmy nadzieję, że komercyjne)...