ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mSBW-02 :)

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Nie testuję tego sterownika, ale obserwuję wątek i zauważyłem - no, może mam wątpliwości - czy "ID kanału" w nowo testowanym urządzeniu jest prawidłowo zdefiniowane. Chodzi o prezentację tego w informacji z aplikacji ( i ).
Wydaje mi się, że ta "5" w przypadku Zenona (Zenon, przepraszam :D, ale ja też nawet o kilka rzędów wielkości nie zbliżę się do tej liczby :D ) jest "za mała". :)
Być może tutaj zdefiniowano numer kanału w urządzeniu, a nie "ID kanału".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

RomanG wrote: Sat Nov 22, 2025 1:18 pm Nie testuję tego sterownika, ale obserwuję wątek i zauważyłem - no, może mam wątpliwości - czy "ID kanału" w nowo testowanym urządzeniu jest prawidłowo zdefiniowane. Chodzi o prezentację tego w informacji z aplikacji ( i ).
Wydaje mi się, że ta "5" w przypadku Zenona (Zenon, przepraszam :D, ale ja też nawet o kilka rzędów wielkości nie zbliżę się do tej liczby :D ) jest "za mała". :)
Jak znam Zenona to usunął, tak jak i MAC (nawet ślad widać). Sam mu kiedyś na PW tłumaczyłem, że nie ma co się za bardzo chwalić na Forum, jak przysyłał mi logi i zrzuty ze swoimi danymi sieci ;-) Widać bardzo wziął to sobie do serca :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG

Zibi_007 wrote: Sat Nov 22, 2025 1:34 pm Jak znam Zenona to usunął, tak jak i MAC (nawet ślad widać). Sam mu kiedyś na PW tłumaczyłem, że nie ma co się za bardzo chwalić na Forum, jak przysyłał mi logi i zrzuty ze swoimi danymi sieci ;-) Widać bardzo wziął to sobie do serca :lol:
... a to Zenek mnie w kanał (nie "ID") wpuścił. ;) :lol:
Czyli, mam rozumieć, że tam "pokazuje" prawidłowo "ID kanału"?
Zenon
Has thanked: 2 times

RomanG wrote: Sat Nov 22, 2025 1:49 pm
Zibi_007 wrote: Sat Nov 22, 2025 1:34 pm Jak znam Zenona to usunął, tak jak i MAC (nawet ślad widać). Sam mu kiedyś na PW tłumaczyłem, że nie ma co się za bardzo chwalić na Forum, jak przysyłał mi logi i zrzuty ze swoimi danymi sieci ;-) Widać bardzo wziął to sobie do serca :lol:
Witam!
Tak zamazałem bo mnie kiedyś Zbyszek postraszył. Nie wiem czy dobrze ale lepiej być ostrożnym niż mieć później problemy. Mam tam cztery cyfry. Więc chyba dobrze.
Pozdrawiam
Zenon
RomanG

Zenon wrote: Sat Nov 22, 2025 1:59 pm
RomanG wrote: Sat Nov 22, 2025 1:49 pm
Witam!
Tak zamazałem bo mnie kiedyś Zbyszek postraszył. Nie wiem czy dobrze ale lepiej być ostrożnym niż mieć później problemy. Mam tam cztery cyfry. Więc chyba dobrze.
Pozdrawiam
Zenon
👍
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zibi_007 wrote: Sat Nov 22, 2025 1:34 pm
RomanG wrote: Sat Nov 22, 2025 1:18 pm Nie testuję tego sterownika, ale obserwuję wątek i zauważyłem - no, może mam wątpliwości - czy "ID kanału" w nowo testowanym urządzeniu jest prawidłowo zdefiniowane. Chodzi o prezentację tego w informacji z aplikacji ( i ).
Jak znam Zenona to usunął, tak jak i MAC (nawet ślad widać). Sam mu kiedyś na PW tłumaczyłem, że nie ma co się za bardzo chwalić na Forum, jak przysyłał mi logi i zrzuty ze swoimi danymi sieci ;-) Widać bardzo wziął to sobie do serca :lol:
No i Zbyszek jak widać miałeś rację. Ktoś - czyli @RomanG :mrgreen: - zwraca na to uwagę :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Robert Błaszczak wrote: Sat Nov 22, 2025 2:28 pm
Zibi_007 wrote: Sat Nov 22, 2025 1:34 pm
No i Zbyszek jak widać miałeś rację. Ktoś - czyli @RomanG :mrgreen: - zwraca na to uwagę :lol:
W sumie, przy okazji, tak się teraz zastanawiam, czy mając MAC urządzenia, jego ID w Supli i adres IP, to można by było komuś zaszkodzić? Chyba nie, ale @Zenon wysyłał do mnie kiedyś logi (całe szczęście na PW), gdzie już były dane SSID, hasła i zewnętrzne IP. Tu już tylko czekać na kogoś ze złymi zamiarami...
Może więc lepiej "dmuchać na zimne" ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Te dane same nic nie dają.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG

klew wrote: Sat Nov 22, 2025 3:03 pm Te dane same nic nie dają.
quote=klew post_id=219220 time=1763823830 user_id=3878]
Te dane same nic nie dają.
[/quote]

... ale już .. "łacząc kropki" ( :lol: ) może wyjść całkiem niezły "bajzel". Znam kilka osób, którym nie można było wytłumaczyć, że hasło do wifi - "12345678" (lub podobne) - jest bardzo złym pomysłem! A jest ich całkiem sporo. :o
Miałem taki przypadek w rodzinie, gdzie wręcz wymusiłem zmianę hasła, gdy poproszono mnie o pomoc w skonfigurowaniu dostępu do banku i założeniu konta pocztowego. Niby dość proste, ale są takie osoby.
Także podawania komuś ... nawet rozmiaru buta - jeżeli nie jest to niezbędne - lepiej unikać. :lol:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Mirosław F. wrote: Tue Nov 18, 2025 4:56 am Kolega pracuje nad rozwiązaniem problemu. Jak tylko do czegoś dojdzie to niezwłocznie odpowiem.

Ja w temacie tych zakłóceń na wejściach I1 do I4 kiedy wybieramy przycisk .

Chciałem zapytać jak idzie sprawdzanie tematu ?

I tak , zrobiłem tak jak mówiłem zamontowałem diody schottky w kierunku przewodzenia do minusa ( GND) .
Tak wyciąłem przypadkowe wzbudzenie transoptora przez zakłócenia które aktywowały go plusem .

I pełen sukces brama już się nie zatrzymuje kiedy rusza drugie skrzydło na wolnym biegu, jak i nie zadziała przypadkowo elektrozaczep furtki .
Wyzwalacze akcji działają :-) zmieniłem czasy hold na 0,5 a multiclick na 0,35 ale to już zależy od indywidualnych preferencji użytkownika.

Wychodzi że u innych testerów wszystko dobrze przy odczycie sygnałów I1-I4 . Tak więc na 10 urządzeni tylko u Mnie wystąpiły takie problemy więc można to uznać za niewielki problem . A wiadomo jak sobie z nim poradzić np. przez dodanie diody , pewnie są inne sposoby przy których dalej zachowamy odczyt sygnału plus minus i AC .

Czy Zamel coś będzie zmieniał w tym temacie ?

Jeśli chodzi o zasięg to jest bardzo dobrze 68% tyle co miał układ DIY z zewnętrzną anteną .

Brakuje mi jeszcze warunku kiedy furtka otwarta to wyłącz przekaźnik ustawiane w Cloud ale może być też bezpośrednio w webserwer . Chociaż @klew mówił że kierunek jest by wszystko można ustawić w Cloud . Jedynie nie będzie to działało kiedy brak połączenia modułu z internetem chyba że prześlę to ustawienie z Clouda do sterownika .
Ja potrzebuję tego w przypadku kiedy ma ustawione 10 sekund czas trzymania elektrozaczepu. Otwieram furtkę jeśli energicznie ją zamknę to przy działającym elektrozaczepie nie zablokuje się a bestia ( psina ) tylko na to czeka :-) a tak to po otwarciu furtki , zaczep się wyłączy , zamykając furtkę będzie ją trzymał .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”