Ciepła woda w kranie (pompa CWU)

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
LucasPete

Cześć,
Jest to mój pierwszy post.

Chciałem zaprogramować włącznik pompy cyrkulacji CWU.

Logika wyglądałaby następująco:
Włącz pompę cyrkulacji CWU jeśli światło w łazience parter zostanie włączone.

Wyłącz pompę cyrkulacji CWU jeśli światło w łazience parter zostanie wyłączone oraz (lub) jeśli czujnik temp wody na powrocie cyrkulacji będzie wyższy niż 50 stopni.

Problem mam z tym drugim warunkiem, ponieważ tworząc reakcje nie mogę użyć parametru czujnika.
Reakcje czujnika mogę użyć jedynie kiedy wejdę w włącznik pompy CWU.

Korzystam z przerobionego sonoffa z dwoma czujnikami temp oraz sonoffa mini r4 na włączniki światła. Wszystko zaprogramowane pod suple.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

To tego przerobionego Sonoffa z czujnikami lepiej przestań używać
LucasPete

Lubię takie odpowiedzi - są bardzo merytoryczne i pomocne dla innych użytkowników.
Wspaniała społeczność xD
djalex
Has thanked: 2 times

Kupiłeś albo sam przerobiłeś? Masz na to certyfikat CE? Tu jest bardzo pomocna społeczność ale też rozsądna więc nikt nie pomoże w temacie jeśli chodzi produkt niebezpieczny, potencjalnie zagrażający zdrowiu i życiu .
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

LucasPete wrote: Mon Nov 24, 2025 8:58 pm Lubię takie odpowiedzi - są bardzo merytoryczne i pomocne dla innych użytkowników.
Wspaniała społeczność xD
Dlaczego negujesz to, co napisał @djalex? Po co ten sarkazm?
Osobiście uważam, i pewnie nie jestem w tym osamotniony, że odpowiedź jest wyjątkowo merytoryczna i wybitnie pomocna dla innych użytkowników.
Tobie zalecam lekturę. Może jednak jeszcze poczytaj Forum. Polecam na początek lekturę: viewtopic.php?t=16787 oraz viewtopic.php?p=43354#p43354
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
malarz

Nikt Ci na forum z takim połączeniem (woda+sonoff+termometr) nie pomoże. I robią to tylko z troski o zdrowie i życie Twoje i Twojej rodziny.

Trochę informacji o powodach znajdziesz w wątkach:
viewtopic.php?t=16787
viewtopic.php?p=43354

Tylko przeczytaj całość, a nie po łebkach.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
LucasPete

Dziękuję bardzo za troskę - poradzę sobie.
Nie ma nic oryginalnego na rynku z tego typu rozwiązaniem pod suple.

A jeśli nie wiecie jak napisać pod to logikę to powiedzcie poszukam gdzie indziej.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

W Supla Cloud nie da się robić warunków logicznych. Możesz dodać kilka reakcji i w ten sposób symulować niektóre warunki.

Dodatkowo Reakcje są opdalane w momencie zmiany stanu warunku. Więc jeśli dasz na termometrze reakcję "gdy temperatura > 50", to to się odpali tylko przy przejściu np. z 49 na 50,5. Natomiast gdy jest 55 stopni, a Ty włączysz pompkę, to ta reakcja jej nie wyłączy.

Tego typu bardziej "złożone" warunki można zrobić przy pomocy "skryptów" scripts.supla.io
Polecam poczytać ten dział, zanim zaczniesz tam kombinować: viewforum.php?f=95
LucasPete wrote: Tue Nov 25, 2025 7:51 am Nie ma nic oryginalnego na rynku z tego typu rozwiązaniem pod suple.
Ogólnie nie musisz używać orginalnych urządzeń. Wystarczy, że będziesz używał bezpiecznych :P. Pomiar temperatury można bezpiecznie realizować na dowolnych płytkach rozwojowych, w stylu NodeMcu, Wemos itd.

Możesz też samodzielnie lutować i modyfikować urządzenia, ale to trzeba robić z głową - szczególnie jeśli pracują na 230 V. Trzeba też pamiętać, że tego typu przeróbki to urządzenia bez certyfikacji i w przypadku jakiejkolwiek awarii, to Ty za to odpowiadasz.
Kupując przerobione urządzenia, tylko wspierasz tego typu rozwiązania, które zgodnie z prawem, nie są dopuszczone do obrotu.

Idąc dalej, tempertaturę na CWU możesz zmierzyć przy pomocy THW-01 - ma on wyprowadzone miejsca, aby przylutować do 4x DS18B20. W sieci (forum, youtube) były instrukcje jak to zrobić - i masz bezpieczne urządzenie. Dodatkowo nawet taki THW możesz po prostu przykleić do rury i obłożyć izolacją - też powinien w miarę poprawnie temperaturę CWU pokazywać. Analogicznie możesz zamontować Auraton Temperature Sensor.

Możesz też dać GKW-01 - on ma zewnętrzny czujnik temperatury. Możesz na nim np. ustawić grzanie do 50 stopni, a następnie reakcjami od światła włączać i wyłączać termostat - będzie realizował dokładnie to co chcesz.

I jeszcze jeden pomysł: Auraton niedługo wprowadza czujnik ruchu, którego jednym z głównych zastosowań ma być sterowanie pompką CWU.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
LucasPete

Dzięki za merytoryczną odpowiedź 🙏.
Teraz jest wszystko jasne.
Czujniki będą przyłożone do plastikowych rur więc spokojnie nic się nie stanie jeśli chodzi o bezpieczeństwo.
Gang

Jeżeli chodzi o CWU to wg mnie i tak najlepiej sprawdza się harmonogram z jednego prostego powodu ;)
zanim pompka przepompuję wodę w całym obiegu, to już z wody się korzysta.

no chyba, że chodzi o męską "dwójkę", gdzie kontemplacja trochę trwa :lol:
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:

Return to “Pomysły i koncepcje”