ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW SRW-01 :)

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

RomanG wrote: Wed Nov 26, 2025 9:46 am
KrzysztofS wrote: Tue Nov 25, 2025 10:43 pm Witam więc wszystkich.
Witam i myślę, że cała "suplowa społeczność" wita Cię serdecznie! :)
KrzysztofS wrote: Tue Nov 25, 2025 10:43 pm ... Nie rozumiem, więc postanowiłem zapytać. ... A jedyna (rzetelna) recenzja jest od podpisanego nikiem Zibi_007. I jeszcze jakieś zdjęcie od kogoś innego i informacje, że paczka doszła. To jak to jest?
@Zibi_007 jest bardzo rzetelnym testerem i z jego rad często wiele osób korzysta. :D Sporo czasu poświęca na zbadanie różnych opcji testowanego sprzętu na co inni być może tego czasu nie mają lub nie potrafią go znaleźć. ;) Myślę, że inni też podchodzą z wielkim zaangażowaniem do tego. ... ale test, żeby był rzetelny musi obejmować jak największą i "różnorodną" grupę ludzi, bo tacy mają w przyszłości użytkować ten sprzęt. I dla tego powinny uczestniczyć w nim również "mniej zaawansowane osoby". Te osoby często wychwycą to, na co inni (nie Zbyszek :) ) nie zwrócą uwagi.
Poczytaj np. wątki z testów o ERGO CAM METER, czy o głowicach, boxach Auratona - przekonasz się, że nie tylko kilka osób aktywnie uczestniczy w testach.
KrzysztofS wrote: Tue Nov 25, 2025 10:43 pm Byłem też w temacie z testem sterowników do bramy (właśnie taki sobie wczoraj zamówiłem) ale tam też tylko trzy sensowne opisy z wrażeniami z instalacji i użytkowania :(
Koledzy już wcześniej napisali, że testowanie tylko zmodyfikowanego sprzętu jest często formalnością, a producent tylko chce potwierdzić (ku naszej uciesze :lol: ), że jest OK.
KrzysztofS wrote: Tue Nov 25, 2025 10:43 pm Sam przez lata pisałem recenzje ...
Jak wyżej pisałem, to wcale nie musi być atutem przy wyborze testerów. ;)
KrzysztofS wrote: Tue Nov 25, 2025 10:43 pm
A piszę to dlatego, że jako początkujący w Supla sam szukam opinii użytkowników i chętnie je czytam aby się dowiedzieć czy warto kupić jakiś sprzęt czy nie.
Indywidualna opinia testera o sprzęcie jest ważna, ale - moim skromnym zdaniem - ważniejsze są suche fakty o niedomaganiach, brakach, błędach sprzętu i ewentualna propozycja poprawienia tego. Osobiście przy wyborze urządzeń (będących w "fazie wieku dziecięcego") nie chciałbym polegać na samych testach lecz na wnioskach po zakończeniu testów.
KrzysztofS wrote: Tue Nov 25, 2025 10:43 pm
... nie wiem jakie tu obowiązują zasady i nie chcę nikogo urazić ... i widzę, że jest fajna i pomocną społeczność, więc pozwoliłem sobie zadać pytanie i podzielić się moimi myślami, bo chciałbym tu zostać na dłużej :D
Jeżeli nie chcesz nikogo urazić, to spełniasz jedną z podstawowych zasad tego forum. :) ;)
Pewnym minusem (?) tego forum jest jego dynamika i wielość tematów, co często bywa trudne do ogarnięcia, ale właśnie sami forumowicze pomagają wzajemnie dawać sobie z tym radę! :) ;)
Pozwoliłem sobie na trochę długi wpis i być może to nie ja miałbym go poczynić, ale ...poczyniłem. :lol:
Myślę, że wszyscy Cię serdecznie witamy! :) ... i nie tylko Ciebie! ;)
Dziękuję za mile słowa. Zaczerwieniłem się ;-)
Reszta w punkt!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

veeroos wrote: Wed Nov 26, 2025 9:59 am To nie tak że nic z tym modułem nie było, bo znalazłem błąd programowy, niestety wczoraj dopiero mi silnik przyszedł, a miał być w zeszłym tygodniu, to jeszcze będę katował moduł pod względem funkcjonalności. Reakcji na przyciski i aplikację, ale tak fizycznie, bo klikanie po aplikacji wygląda na to że działa poprawnie, chcę sprawdzić jeszcze działanie kaskadowe (włącznie przyciskiem, wyłączanie z aplikacji i na odwrót), chyba że ktoś mnie ubiegnie i szybciej to zrobi, bo to też jest ważne żeby działało poprawnie.
U mnie dostał w swoje łapki nastolatek. Pisałem o tym. Męczył na wszystkie sposoby. Otwierał aplikacją, zamykał przyciskiem, zatrzymywał tak oraz tak i na odwrót. Zagrzał silnik, ale z modułem nic się nie działo. Działał stabilnie i się nawet nie rozkalibrował. Po dwóch godzinach stwierdziłem, ze wystarczy, bo zaczął sobie robić testy refleksu i sprawdzać o ile jest w stanie podnieść i obniżyć minimalnie roletę oraz czy trafi w zadany sobie wcześniej procent otwarcia i zamknięcia :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Zibi_007 wrote: Wed Nov 26, 2025 10:10 am
veeroos wrote: Wed Nov 26, 2025 9:59 am To nie tak że nic z tym modułem nie było, bo znalazłem błąd programowy, niestety wczoraj dopiero mi silnik przyszedł, a miał być w zeszłym tygodniu, to jeszcze będę katował moduł pod względem funkcjonalności. Reakcji na przyciski i aplikację, ale tak fizycznie, bo klikanie po aplikacji wygląda na to że działa poprawnie, chcę sprawdzić jeszcze działanie kaskadowe (włącznie przyciskiem, wyłączanie z aplikacji i na odwrót), chyba że ktoś mnie ubiegnie i szybciej to zrobi, bo to też jest ważne żeby działało poprawnie.
U mnie dostał w swoje łapki nastolatek. Pisałem o tym. Męczył na wszystkie sposoby. Otwierał aplikacją, zamykał przyciskiem, zatrzymywał tak oraz tak i na odwrót. Zagrzał silnik, ale z modułem nic się nie działo. Działał stabilnie i się nawet nie rozkalibrował. Po dwóch godzinach stwierdziłem, ze wystarczy, bo zaczął sobie robić testy refleksu i sprawdzać o ile jest w stanie podnieść i obniżyć minimalnie roletę oraz czy trafi w zadany sobie wcześniej procent otwarcia i zamknięcia :lol:
Oczywiście zgadzam się z moim przedmówcą zasługujesz na miłe słowa patrząc po forum gdzie prawie w każdym wątku jest cię pełno (w pozytywnym słowa znaczeniu 😁) .
A dodatkowo gratuluję ambitnego młodzieńca w domu mój to bardziej grzybiarz i miłośnik lasu 🤣
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Robert! Może nieprecyzyjnie napisałem, albo trochę źle mnie zrozumiałeś (podejrzewam to pierwsze :lol: ). W ferworze pominąłem, w jakim wątku piszę, a chodziło mi głównie o zasadę-regułę, że niektóre testy, to "czysta formalność" i rozumiem, że "znalazłeś błąd programowy", co ma ogromne znaczenie i potwierdza też znaczenie każdego testera w testach. I tu popełniam "faux pas", bo znam Ciebie i Twój wkład (ogólny), a chcę wrzucić Cię do jednego wora testerów. ...no i kolejne "faux pas". Co by nie napisać, to wyjdzie ... nieciekawie. :lol:
Moja klawiatura (język) nie jest tak "giętka", jak Zbyszka (o wiedzy nawet nie ośmielę się wspomnieć), ale jako tester (może przyszły ;) ) chcę powiedzieć, co myślę. Żeby być sprawiedliwym; na tym forum jest całkiem sporo takich forumowiczów, jak Zibi_007. :D
... a, Robert! Podejrzewam Twoją odpowiedź; "Spoko"! ;) :lol:
Zibi_007

RomanG wrote: Wed Nov 26, 2025 11:47 am
Robert! Może nieprecyzyjnie napisałem, albo trochę źle mnie zrozumiałeś (podejrzewam to pierwsze :lol: ). W ferworze pominąłem, w jakim wątku piszę, a chodziło mi głównie o zasadę-regułę, że niektóre testy, to "czysta formalność" i rozumiem, że "znalazłeś błąd programowy", co ma ogromne znaczenie i potwierdza też znaczenie każdego testera w testach. I tu popełniam "faux pas", bo znam Ciebie i Twój wkład (ogólny), a chcę wrzucić Cię do jednego wora testerów. ...no i kolejne "faux pas". Co by nie napisać, to wyjdzie ... nieciekawie. :lol:
Moja klawiatura (język) nie jest tak "giętka", jak Zbyszka (o wiedzy nawet nie ośmielę się wspomnieć), ale jako tester (może przyszły ;) ) chcę powiedzieć, co myślę. Żeby być sprawiedliwym; na tym forum jest całkiem sporo takich forumowiczów, jak Zibi_007. :D
... a, Robert! Podejrzewam Twoją odpowiedź; "Spoko"! ;) :lol:
A Ty co taki skromny? Twój wkład wcale nie jest skromniejszy a wiedza nie mniejsza :D
Robert to inna liga. Ja tu na początku z jego projektów uczyłem się Supli. Dużo bardziej przydatne niż niektóre przykłady z SD ;)
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Zibi_007 wrote: Wed Nov 26, 2025 12:38 pm
Oj tam Oj tam.
RomanG wrote: Wed Nov 26, 2025 11:47 am ...
Roman Spoko. :lol: :lol: :lol:

Zibi chyba już dzięki testerom wszystko ogarnął ;). Ja może dzisiaj, a najpóźniej jutro będę testował dalej. Potestuję jeszcze wielokliki w takim razie, a co tam, niech się wieloklikami otwierają rolety na odpowiednią pozycję (coś takiego jak pozycja komfortowa, która jest zaimplementowana w bibliotece SD, ale nie została tu użyta, albo nie widzę, a jeśli jej nie ma to może mogła by taka opcja dojść do sterownika, wiem mam wymagania ;), ale to tylko taka moja sugestia, bo im więcej bajerów to moduł będzie się lepiej sprzedawał ;) , wiem że multiklikami można to ogarnąć, ale jak funkcjonalność jest zaimplementowana w urządzeniu, to nawet przy braku neta zadziała 😉).
No cóż nic tylko trzeba się dalej brać do roboty i w końcu przetestować moduł na "żywym organiźmie".
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
matmuc22

Moduł dotarł, połączył się bez problemu, hasło nadane. W zasadzie bez problemu wszystko przebiegło.
d2m

Dziękuję za wybranie mnie do testów. Sprzęt podłączony, konfiguracja pomyślna. Działa jak oczekiwałem. Jak mówi mój kolega NIE MA DO CZEGO SIĘ PRZYCZEPIĆ.
Gratuluję twórcom udanego produktu.
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

No więc testowy sprzęt poskładany do kupy. Od razu uprzedzam nie miałem wcześniej do czynienia z modułami roletowymi, więc to co zaraz napisze, że dla mnie jest dziwne, może okazać się że to jest normalne, a ja się po prostu nie znam.
Zauważyłem że mozna na raz wcisnąć oba przyciski zarówno na przykład naciskam i trzymam fizyczny przycisk do jazdy "w górę", naciskam nie ważne czy fizyczny przycisk "na dół" czy na aplikacji to roleta wykonuje drugie polecenie,tak samo się to ma jak w aplikacji nacisnę w górę i fizyczny przycisk na dół to roleta wykonuje "drugi rozkaz" czyli jedzie w dół, oczywiście analogicznie jest w drugą stronę. Mówię teraz o sterowaniu ręcznym czyli takim kiedy trzymam przycisk i jadę na odpowiednią pozycję.
Kolejny przykład , który jest dla mnie jest dziwny to to, że steruję fizycznymi przyciskami, naciskam na przykład krótko przycisk do góry, roleta jedzie do góry, naciskam krótko w dół, roleta się zatrzymuje, a z poziomu aplikacji jak włączę otwieranie czy też zamykanie rolety i nacisnę przeciwny kierunek, to od razu roleta zmienia kierunek nie wykonuje zatrzymania się.
No dobra bo może tak ma być,.idę dalej testować i zdam relację z testów innych funkcjonalności

Edit, wyzwalacze akcji i harmonogramy wygląda, że działają poprawnie

Edit Taka informacją w przycisku fizycznym kierunek w górę nie rozłącza przycisku w dół i na odwrót.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

veeroos wrote: Thu Nov 27, 2025 5:48 pm No dobra bo może tak ma być,.idę dalej testować i zdam relację z testów innych funkcjonalności
Tak, to jest celowe. Sterownik ma wiele "źródeł" rozkazów i po prostu wykonuje późniejsze.
Z fizycznych przycisków mamy do dyspozycji tylko dwa przyciski: góra, dół. Wciśnięcie w trakcie ruchu robi zawsze stop.
W apce masz 5 przycisków, w tym osobny stop, więc przyciski w apce nie muszą robić "stop gdy jest w ruchu", tylko zakładamy, że użytkownik chce zamknąć, gdy klika "zamknij"
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Nowości”