Włącznik powiadomień

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

robertklepacki94 wrote: Thu Nov 27, 2025 8:58 pm No akurat twoja osoba to jest numer jeden zaraz po @vajera w temacie ZigBee 😃 :D :D
Ale mnie natchnąłeś :D To masz:

Jam ten promil niewielki, Zigbee używający,
co w sieci cichych impulsów światło swoje tka.
W rytmie fal drobnych, po eterze wędrujący,
przynoszę szept technologii tam, gdzie noc już trwa.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Zibi_007 wrote: Thu Nov 27, 2025 9:44 pm
robertklepacki94 wrote: Thu Nov 27, 2025 8:58 pm No akurat twoja osoba to jest numer jeden zaraz po @vajera w temacie ZigBee 😃 :D :D
Ale mnie natchnąłeś :D To masz:

Jam ten promil niewielki, Zigbee używający,
co w sieci cichych impulsów światło swoje tka.
W rytmie fal drobnych, po eterze wędrujący,
przynoszę szept technologii tam, gdzie noc już trwa.
Zibi... :lol: :lol: :lol: gdzieś chyba dobry towar kupujesz :lol: :lol: :lol: Ale dałeś. Uśmiałem się. Pozytywnie nakręcony... Tak trzymać :) 👍 Ale co się dziwić jak ta bramka od @vajera faktycznie jest genialna.
Jarek

vajera wrote: Thu Nov 27, 2025 9:02 pm
Zibi_007 wrote: Thu Nov 27, 2025 8:39 pm W opcjach bramki Z2S to już jest od dawna. Nazywa się "Gateway sensors notifications" i działa dokładnie tak, jak opisujesz.
Ten przełącznik działa na zasadzie 0/1 dla wszystkich powiadomień z bramki, natomiast można też włączyć/wyłączyć powiadomienia dla konkretnego kanału za pomocą odpowiedniej flagi (GUI/Telnet).
tylko jeżeli powiadomienia dotyczą czujnika PIR to nie wiem co zrobić, żeby nie przychodziły 2 razy - w momencie rozpoczęcia i zakończenia wykrycia ruchu

natomiast na reakcjach można ustawić żeby wysłał powiadomienia tylko po wykryciu ruchu ... tylko wtedy już nie można na telefonie włączyć/wyłączyć tych powiadomień

używam czujki zigbee pir do pozyskania informacji, że kot wrócił i czeka pod drzwiami, fajnie byłoby móc ją włączyć zdalnie jak ją wystawię na zewnątrz z kotem i zamknę drzwi :D
na dziś 42 urządzenia i dziesiątki zigbee ale jako, że jestem uzależniony - to co miesiąc przybywa :D
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Jarek wrote: Tue Dec 02, 2025 8:02 pm
vajera wrote: Thu Nov 27, 2025 9:02 pm
Zibi_007 wrote: Thu Nov 27, 2025 8:39 pm W opcjach bramki Z2S to już jest od dawna. Nazywa się "Gateway sensors notifications" i działa dokładnie tak, jak opisujesz.
Ten przełącznik działa na zasadzie 0/1 dla wszystkich powiadomień z bramki, natomiast można też włączyć/wyłączyć powiadomienia dla konkretnego kanału za pomocą odpowiedniej flagi (GUI/Telnet).
tylko jeżeli powiadomienia dotyczą czujnika PIR to nie wiem co zrobić, żeby nie przychodziły 2 razy - w momencie rozpoczęcia i zakończenia wykrycia ruchu

natomiast na reakcjach można ustawić żeby wysłał powiadomienia tylko po wykryciu ruchu ... tylko wtedy już nie można na telefonie włączyć/wyłączyć tych powiadomień

używam czujki zigbee pir do pozyskania informacji, że kot wrócił i czeka pod drzwiami, fajnie byłoby móc ją włączyć zdalnie jak ją wystawię na zewnątrz z kotem i zamknę drzwi :D
Musiałbym dodać nową funkcję do bramki, np. flaga ONLY_ON_NOTIFICATIONS.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Sebek74

radex324 wrote: Thu Nov 27, 2025 7:16 pm Cześć, chciałbym dać swoją propozycje na przyszłą aktualizacje. W ustawieniu powiadomień pojawiłaby się opcja "wyślij powiadomienie gdy stan 0-1 i tu kanał( np wirtualny przekaźnik " włącznik powiadomień" Wtedy ja będąc w garażu nie będę dostawał powiadomień o otwarciu drzwi lub bramy itp a potem w harmonogramie mogę też ustawić godziny w których tam jestem i nie bedę otrzymywał powiadomień.
Tej logiki brakuje jeszcze w wielu miejscach - np też przy wyłączaniu reakcji. Z problemem powiadomień sobie radzę tak (ale zajmuje to u mnie dużo scen), że powiadomienie jest realizowane przez scenę która jest wyłączana lub wyłączana w innym miejscu. Wywołanie wyłączonej sceny skutkuje brakiem powiadomienia.
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
radex324

Mam nadzieję że chłopaki się postarają to ogarnąć.
tomekgawronn

Sebek jak to zrobiłeś z tymi powiadomieniami, bo nie do końca zrozumiałem…

Mam w domu pozakładane czujniki ruchu które dotychczas używałem tylko do załączania oświetleń „nocnych” i sterowania CWU, ale skoro są już czujniki to stwierdziłem że dorobię sobie „alarm”. Chcę wiedzieć która strefa została naruszona, więc ustawiłem powiadomienia przez co każde naruszenie czujki powoduje powiadomienie, więc takie rozwiązanie nie ma sensu.

Chciałem zrobić tak, aby tylko gdy alarm (przekaźnik uzbrajający syrenę) jest załączony przyszłoby powiadomienie w przypadku wykrycia ruchu.
Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to jakoś to ogarnąłeś, że czujka wyzwalała Ci scenę (powiadomienie), pod warunkiem, że jakiś przekaźnik masz załączony?
tomekgawronn

Wiem, że fizycznym wyłącznikiem da się włączać harmonogram ale w scenach nie widziałem takiej opcji…
MichNick

Można to zrealizować tworząc wirtualny przekaźnik i scenę w scripts.supla.io

Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów
{{ state(00001).hi }} <- czujnik obecności

Warunek wykonania sceny
{{ state(00002).on }} <- alarm uzbrojenie - wirtualny przekaźnik

Akcja:
Włącz kanał: Alarm Syrena
(kanał wysyła powiadomienie)

Return to “Pomysły i koncepcje”