ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW ROW-02 :)
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Można w Cloud przy urządzeniu kliknąć "sprawdź dostępność aktualizacji"Sk_uter wrote: Sat Nov 29, 2025 12:49 pm To gdzie ta aktualizacja się pokazała w cloud czy po prostu przeglądał stronę update Supli?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
Tylko nowe i tylko z softem od 25.10 w górę, albo coś koło tegoSk_uter wrote: Sat Nov 29, 2025 12:56 pm Tylko te nowe ESP? Bo w moich urządzeniach nie widzę takiej opcji
Test ROW-02 ver.2
Testowego ROW-a zarejestrowałem najpierw w Cloud na beta-cloud.supla.org
Pierwsze parowanie na andku się nie powiodło, powtórzenie procedury poskutkowało połączeniem telefonu z urządzeniem.
Podczas dodawania ROW-a do konta, musiałem w apce ustalić hasło dostępu, zgodnie z tym co opisane było w dołączonej instrukcji.
Sprawdziłem czy działa prawidłowo walidacja niepasujących haseł i hasła nie spełniającego opisanych wymogów. Zachowania były prawidłowe.
Po połączeniu z Cloud sterownik pobrał aktualizację i ją przeprowadził.
W tym czasie w apce pokazał się ekran końcowy kreatora z podsumowaniem i danymi urządzenia.
Po uaktualnieniu kanały pokazały się w testowej lokalizacji. Mogłem nimi sterować lokalnie z apki i z Cloud.
Wywołałem tryb konfiguracyjny i podłączyłem się z siecią emitowaną przez sterownik.
Logowanie działa prawidłowo, wpisanie błędnego hasła kończyło się stosownym komunikatem.
Po prawidłowym logowaniu oczom mym ukazał się przycisk Security logs, tego jeszcze nie widziałem
Musiałem w to wejść.
Po wejściu w log, oczywiście oprócz prezentacji loga, widoczne są przyciski, back, logout i change password.
Po kliknięciu w logout, zostałem wylogowany, ale sterownik pozostał w trybie config mode.
Musiałem nacisnąć przycisk lub zalogować się ponownie by wybrać save & restart z pierwszej strony.
Przywróciłem sterownik do fabryki.
Włączyłem config mode
Podłączyłem się do emitowanej przez sterownik sieci.
Wywołałem stronę w przeglądarce http://192.168.4.1 aby zarejestrować sterownik w starszej chmurze dostępnej lokalnie na RPi
Przeglądarka zmieniła protokół na https i dostałem alert o niebezpiecznym połączeniu, standard.
Ustawienie hasła i testowanie zachowania walidacji formularza, prawidłowe.
Po wypełnieniu danych sterownik zarejestrował się w mojej prywatnej instancji Cloud-a.
Mogę sterować kanałami lokalnie, z apki i z Cloud-a.
Podłączyłem testowo obok drugiego ROW-a (wcześniejsza wersja)
Siła sygnału v2 dużo lepsza niż v1 o jakieś 30% do tego samego punktu dostępowego.
W domu sieć bezprzewodowa oparta na MikroTiku w standardzie AX i wdrożony roaming 802.11r/k/v
Dla urzadzeń IoT wydzielona jest sieć 2,4GHz. Wspomnę, że przez pomyłkę podpiąłem ROW-a pod sieć dla domowników, która ma taki sam SSID zarówno dla 2,4 jak i 5GHz.
Zero problemów. Dla mnie nic nowego, ale wielokrotnie czytamy na forum, porady aby zmieniać nazwę sieci dla 5GHz na inną. Na MT działa bez problemu.
Zmierzyłem także temperaturę obu ROW-ów, nie wygląda na to aby młodszy brat gotował się bardziej niż starszy. Temperatura skakała mniej więcej w tych samych widełkach.
Fajnie, że młodszy brat dostał funkcję automatu schodowego, mile mnie to zaskoczyło
Reszta działa jak na staruszku.
Testowego ROW-a zarejestrowałem najpierw w Cloud na beta-cloud.supla.org
Pierwsze parowanie na andku się nie powiodło, powtórzenie procedury poskutkowało połączeniem telefonu z urządzeniem.
Podczas dodawania ROW-a do konta, musiałem w apce ustalić hasło dostępu, zgodnie z tym co opisane było w dołączonej instrukcji.
Sprawdziłem czy działa prawidłowo walidacja niepasujących haseł i hasła nie spełniającego opisanych wymogów. Zachowania były prawidłowe.
Po połączeniu z Cloud sterownik pobrał aktualizację i ją przeprowadził.
W tym czasie w apce pokazał się ekran końcowy kreatora z podsumowaniem i danymi urządzenia.
Po uaktualnieniu kanały pokazały się w testowej lokalizacji. Mogłem nimi sterować lokalnie z apki i z Cloud.
Wywołałem tryb konfiguracyjny i podłączyłem się z siecią emitowaną przez sterownik.
Logowanie działa prawidłowo, wpisanie błędnego hasła kończyło się stosownym komunikatem.
Po prawidłowym logowaniu oczom mym ukazał się przycisk Security logs, tego jeszcze nie widziałem
Po wejściu w log, oczywiście oprócz prezentacji loga, widoczne są przyciski, back, logout i change password.
Po kliknięciu w logout, zostałem wylogowany, ale sterownik pozostał w trybie config mode.
Musiałem nacisnąć przycisk lub zalogować się ponownie by wybrać save & restart z pierwszej strony.
Przywróciłem sterownik do fabryki.
Włączyłem config mode
Podłączyłem się do emitowanej przez sterownik sieci.
Wywołałem stronę w przeglądarce http://192.168.4.1 aby zarejestrować sterownik w starszej chmurze dostępnej lokalnie na RPi
Przeglądarka zmieniła protokół na https i dostałem alert o niebezpiecznym połączeniu, standard.
Ustawienie hasła i testowanie zachowania walidacji formularza, prawidłowe.
Po wypełnieniu danych sterownik zarejestrował się w mojej prywatnej instancji Cloud-a.
Mogę sterować kanałami lokalnie, z apki i z Cloud-a.
Podłączyłem testowo obok drugiego ROW-a (wcześniejsza wersja)
Siła sygnału v2 dużo lepsza niż v1 o jakieś 30% do tego samego punktu dostępowego.
W domu sieć bezprzewodowa oparta na MikroTiku w standardzie AX i wdrożony roaming 802.11r/k/v
Dla urzadzeń IoT wydzielona jest sieć 2,4GHz. Wspomnę, że przez pomyłkę podpiąłem ROW-a pod sieć dla domowników, która ma taki sam SSID zarówno dla 2,4 jak i 5GHz.
Zero problemów. Dla mnie nic nowego, ale wielokrotnie czytamy na forum, porady aby zmieniać nazwę sieci dla 5GHz na inną. Na MT działa bez problemu.
Zmierzyłem także temperaturę obu ROW-ów, nie wygląda na to aby młodszy brat gotował się bardziej niż starszy. Temperatura skakała mniej więcej w tych samych widełkach.
Fajnie, że młodszy brat dostał funkcję automatu schodowego, mile mnie to zaskoczyło
Reszta działa jak na staruszku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
lukosław
Dopiero wczoraj udało mi się zainstalować moduł. Samo dodanie do Clouda poszło bardzo gładko.
Mam jednak problem z trybem konfiguracji. Po włączeniu go, nie da się go wyłączyć z poziomu konfiguratora? Klikałem Save / Save & Restart i Logout, ale jedyne co udało mi się uzyskać to restart modułu i ponowne wejście w tryb konfiguracji
Mam jednak problem z trybem konfiguracji. Po włączeniu go, nie da się go wyłączyć z poziomu konfiguratora? Klikałem Save / Save & Restart i Logout, ale jedyne co udało mi się uzyskać to restart modułu i ponowne wejście w tryb konfiguracji
-
klew
Po restarcie sam wszedł w tryb cfg?lukosław wrote: Tue Dec 02, 2025 4:59 pm Dopiero wczoraj udało mi się zainstalować moduł. Samo dodanie do Clouda poszło bardzo gładko.
Mam jednak problem z trybem konfiguracji. Po włączeniu go, nie da się go wyłączyć z poziomu konfiguratora? Klikałem Save / Save & Restart i Logout, ale jedyne co udało mi się uzyskać to restart modułu i ponowne wejście w tryb konfiguracji![]()
Jeśli nadal masz ten stan, to wyślij proszę zrzut ekranu ze strony www urządzenia.
-
lukosław
Chyba nie jest tak źle jak myślałem. Dziś próbowałem odtworzyć problem i po kliknięciu save & restart działa w porządku, tzn wyszedł z trybu konfiguracyjnego.
Jeśli chodzi o tryb konfiguracji, to niezbyt przyjazne jest operowanie na https z nieważnym certyfikatem. Trzeba zignorować ostrzeżenie przeglądarki, a przy ponownej próbie zalogowania na tej samej przeglądarce mam "Header fields are too long" Dopiero wejście w trybie incognito pomaga, choć tam też po zalogowaniu mam błąd i dopiero po odświeżeniu pojawia się strona konfiguracji. Jestem "techniczny" i radzę sobie z tym, ale osoby mniej zorientowane mogą mieć z tym niezły problem.
Zauważyłem jeszcze, że jeśli powyższy problem nastąpi i potem np wejdę w tryb konfiguracji jakiegoś starszego modułu (opartego o esp82..) to 192.168.4.1 nie działa nawet w trybie incognito. Dopiero całkowite wyczyszczenie cache danej strony naprawia problem.
Jeśli chodzi o tryb konfiguracji, to niezbyt przyjazne jest operowanie na https z nieważnym certyfikatem. Trzeba zignorować ostrzeżenie przeglądarki, a przy ponownej próbie zalogowania na tej samej przeglądarce mam "Header fields are too long" Dopiero wejście w trybie incognito pomaga, choć tam też po zalogowaniu mam błąd i dopiero po odświeżeniu pojawia się strona konfiguracji. Jestem "techniczny" i radzę sobie z tym, ale osoby mniej zorientowane mogą mieć z tym niezły problem.
Zauważyłem jeszcze, że jeśli powyższy problem nastąpi i potem np wejdę w tryb konfiguracji jakiegoś starszego modułu (opartego o esp82..) to 192.168.4.1 nie działa nawet w trybie incognito. Dopiero całkowite wyczyszczenie cache danej strony naprawia problem.
-
klew
Tego się nie przeskoczy. Certyfikaty, akceptowalne przez przeglądarki, są wystawiane wyłączeni na domeny. Nie da się mieć certyfikatu na adres IP.lukosław wrote: Wed Dec 03, 2025 5:50 pm Jeśli chodzi o tryb konfiguracji, to niezbyt przyjazne jest operowanie na https z nieważnym certyfikatem. Trzeba zignorować ostrzeżenie przeglądarki,
A połączenie musi być szyfrowane, bo tak mówią przepisy.
Tego nie widziałem. Napisz jaką masz przeglądarkę i na jakim systemie jesteś. Dorzuć screeny itp.lukosław wrote: Wed Dec 03, 2025 5:50 pm a przy ponownej próbie zalogowania na tej samej przeglądarce mam "Header fields are too long" Dopiero wejście w trybie incognito pomaga, choć tam też po zalogowaniu mam błąd i dopiero po odświeżeniu pojawia się strona konfiguracji.
Tego też się nie przeskoczy. Nie wiem o jakiej przeglądarce piszesz, ale z moich obserwacji problemy stwarzał Chrome, a na Firefox jest całkiem ok.lukosław wrote: Wed Dec 03, 2025 5:50 pm Zauważyłem jeszcze, że jeśli powyższy problem nastąpi i potem np wejdę w tryb konfiguracji jakiegoś starszego modułu (opartego o esp82..) to 192.168.4.1 nie działa nawet w trybie incognito. Dopiero całkowite wyczyszczenie cache danej strony naprawia problem.
Jest taka reguła bezpieczeństwa używana w Chrome - jeśli dany adres kiedykolwiek odpalił się na https, to nie wolno tej strony otworzyć w http - nawet jak wpiszesz z palca "http", to przeglądarka jest mądrzejsza od usera.
Tryb incognito pomagał i po wpisaniu z palca http, otwierało stare strony.
Czyszczenie historii przeglądania też pomaga (i nie trzeba trybu incognito).
Docelowo lokalne www jest przeznaczone jako "dostęp awaryjny". Chcemy wszystkie funkcje konfiguracyjne mieć albo w Cloud albo w konfiguratorze nowych urządzeń w apce.