ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW ROW-02 :)

Sk_uter
Has thanked: 1 time

To gdzie ta aktualizacja się pokazała w cloud czy po prostu przeglądał stronę update Supli?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sk_uter wrote: Sat Nov 29, 2025 12:49 pm To gdzie ta aktualizacja się pokazała w cloud czy po prostu przeglądał stronę update Supli?
Można w Cloud przy urządzeniu kliknąć "sprawdź dostępność aktualizacji"
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Sk_uter
Has thanked: 1 time

Tylko te nowe ESP? Bo w moich urządzeniach nie widzę takiej opcji
klew

Sk_uter wrote: Sat Nov 29, 2025 12:56 pm Tylko te nowe ESP? Bo w moich urządzeniach nie widzę takiej opcji
Tylko nowe i tylko z softem od 25.10 w górę, albo coś koło tego
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Test ROW-02 ver.2

Testowego ROW-a zarejestrowałem najpierw w Cloud na beta-cloud.supla.org
Pierwsze parowanie na andku się nie powiodło, powtórzenie procedury poskutkowało połączeniem telefonu z urządzeniem.
Podczas dodawania ROW-a do konta, musiałem w apce ustalić hasło dostępu, zgodnie z tym co opisane było w dołączonej instrukcji.
Sprawdziłem czy działa prawidłowo walidacja niepasujących haseł i hasła nie spełniającego opisanych wymogów. Zachowania były prawidłowe.
Po połączeniu z Cloud sterownik pobrał aktualizację i ją przeprowadził.
W tym czasie w apce pokazał się ekran końcowy kreatora z podsumowaniem i danymi urządzenia.
Po uaktualnieniu kanały pokazały się w testowej lokalizacji. Mogłem nimi sterować lokalnie z apki i z Cloud.
Wywołałem tryb konfiguracyjny i podłączyłem się z siecią emitowaną przez sterownik.
Logowanie działa prawidłowo, wpisanie błędnego hasła kończyło się stosownym komunikatem.
Po prawidłowym logowaniu oczom mym ukazał się przycisk Security logs, tego jeszcze nie widziałem :) Musiałem w to wejść.
Po wejściu w log, oczywiście oprócz prezentacji loga, widoczne są przyciski, back, logout i change password.
Po kliknięciu w logout, zostałem wylogowany, ale sterownik pozostał w trybie config mode.
Musiałem nacisnąć przycisk lub zalogować się ponownie by wybrać save & restart z pierwszej strony.

Przywróciłem sterownik do fabryki.
Włączyłem config mode
Podłączyłem się do emitowanej przez sterownik sieci.
Wywołałem stronę w przeglądarce http://192.168.4.1 aby zarejestrować sterownik w starszej chmurze dostępnej lokalnie na RPi
Przeglądarka zmieniła protokół na https i dostałem alert o niebezpiecznym połączeniu, standard.
Ustawienie hasła i testowanie zachowania walidacji formularza, prawidłowe.
Po wypełnieniu danych sterownik zarejestrował się w mojej prywatnej instancji Cloud-a.
Mogę sterować kanałami lokalnie, z apki i z Cloud-a.

Podłączyłem testowo obok drugiego ROW-a (wcześniejsza wersja)
Siła sygnału v2 dużo lepsza niż v1 o jakieś 30% do tego samego punktu dostępowego.

W domu sieć bezprzewodowa oparta na MikroTiku w standardzie AX i wdrożony roaming 802.11r/k/v
Dla urzadzeń IoT wydzielona jest sieć 2,4GHz. Wspomnę, że przez pomyłkę podpiąłem ROW-a pod sieć dla domowników, która ma taki sam SSID zarówno dla 2,4 jak i 5GHz.
Zero problemów. Dla mnie nic nowego, ale wielokrotnie czytamy na forum, porady aby zmieniać nazwę sieci dla 5GHz na inną. Na MT działa bez problemu.

Zmierzyłem także temperaturę obu ROW-ów, nie wygląda na to aby młodszy brat gotował się bardziej niż starszy. Temperatura skakała mniej więcej w tych samych widełkach.

Fajnie, że młodszy brat dostał funkcję automatu schodowego, mile mnie to zaskoczyło :)
Reszta działa jak na staruszku.
starszy i mlodszy.jpg
starszy.jpeg
młodszy.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
lukosław

Dopiero wczoraj udało mi się zainstalować moduł. Samo dodanie do Clouda poszło bardzo gładko.

Mam jednak problem z trybem konfiguracji. Po włączeniu go, nie da się go wyłączyć z poziomu konfiguratora? Klikałem Save / Save & Restart i Logout, ale jedyne co udało mi się uzyskać to restart modułu i ponowne wejście w tryb konfiguracji :shock:
klew

lukosław wrote: Tue Dec 02, 2025 4:59 pm Dopiero wczoraj udało mi się zainstalować moduł. Samo dodanie do Clouda poszło bardzo gładko.

Mam jednak problem z trybem konfiguracji. Po włączeniu go, nie da się go wyłączyć z poziomu konfiguratora? Klikałem Save / Save & Restart i Logout, ale jedyne co udało mi się uzyskać to restart modułu i ponowne wejście w tryb konfiguracji :shock:
Po restarcie sam wszedł w tryb cfg?
Jeśli nadal masz ten stan, to wyślij proszę zrzut ekranu ze strony www urządzenia.
lukosław

Chyba nie jest tak źle jak myślałem. Dziś próbowałem odtworzyć problem i po kliknięciu save & restart działa w porządku, tzn wyszedł z trybu konfiguracyjnego.

Jeśli chodzi o tryb konfiguracji, to niezbyt przyjazne jest operowanie na https z nieważnym certyfikatem. Trzeba zignorować ostrzeżenie przeglądarki, a przy ponownej próbie zalogowania na tej samej przeglądarce mam "Header fields are too long" Dopiero wejście w trybie incognito pomaga, choć tam też po zalogowaniu mam błąd i dopiero po odświeżeniu pojawia się strona konfiguracji. Jestem "techniczny" i radzę sobie z tym, ale osoby mniej zorientowane mogą mieć z tym niezły problem.

Zauważyłem jeszcze, że jeśli powyższy problem nastąpi i potem np wejdę w tryb konfiguracji jakiegoś starszego modułu (opartego o esp82..) to 192.168.4.1 nie działa nawet w trybie incognito. Dopiero całkowite wyczyszczenie cache danej strony naprawia problem.
klew

lukosław wrote: Wed Dec 03, 2025 5:50 pm Jeśli chodzi o tryb konfiguracji, to niezbyt przyjazne jest operowanie na https z nieważnym certyfikatem. Trzeba zignorować ostrzeżenie przeglądarki,
Tego się nie przeskoczy. Certyfikaty, akceptowalne przez przeglądarki, są wystawiane wyłączeni na domeny. Nie da się mieć certyfikatu na adres IP.
A połączenie musi być szyfrowane, bo tak mówią przepisy.
lukosław wrote: Wed Dec 03, 2025 5:50 pm a przy ponownej próbie zalogowania na tej samej przeglądarce mam "Header fields are too long" Dopiero wejście w trybie incognito pomaga, choć tam też po zalogowaniu mam błąd i dopiero po odświeżeniu pojawia się strona konfiguracji.
Tego nie widziałem. Napisz jaką masz przeglądarkę i na jakim systemie jesteś. Dorzuć screeny itp.
lukosław wrote: Wed Dec 03, 2025 5:50 pm Zauważyłem jeszcze, że jeśli powyższy problem nastąpi i potem np wejdę w tryb konfiguracji jakiegoś starszego modułu (opartego o esp82..) to 192.168.4.1 nie działa nawet w trybie incognito. Dopiero całkowite wyczyszczenie cache danej strony naprawia problem.
Tego też się nie przeskoczy. Nie wiem o jakiej przeglądarce piszesz, ale z moich obserwacji problemy stwarzał Chrome, a na Firefox jest całkiem ok.
Jest taka reguła bezpieczeństwa używana w Chrome - jeśli dany adres kiedykolwiek odpalił się na https, to nie wolno tej strony otworzyć w http - nawet jak wpiszesz z palca "http", to przeglądarka jest mądrzejsza od usera.
Tryb incognito pomagał i po wpisaniu z palca http, otwierało stare strony.
Czyszczenie historii przeglądania też pomaga (i nie trzeba trybu incognito).

Docelowo lokalne www jest przeznaczone jako "dostęp awaryjny". Chcemy wszystkie funkcje konfiguracyjne mieć albo w Cloud albo w konfiguratorze nowych urządzeń w apce.
DamD
Has thanked: 2 times

Czy wiadomo kiedy pojawi się w sprzedaży ROW-02 z ESP32 na pokładzie?
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.

Return to “Nowości”