Czy jest planowany jakiś rozwój tego rozwiązania by działało bardziej niezawodnie?
Pytam bo wracam do tematu raz na jakiś czas, próbuje nowych ustawień kamery, resetów licznika i muszę przyznać że to chyba najgorsze urządzenie supla z jakim do tej pory miałem styczność. Licznik w supla praktycznie cały czas wskazuje 0 przez ciągłe błędy w odczytach mimo że zdjęcia są czytelne i bez refleksów (a ustawienie takich na tym module to i czasem dziesiątki prób). Nawet jak odczyta wartość prawidłowo to i tak jest ona zaznaczana na pomarańczowo (a potwierdzanie jej guzik daje bo poza zmianą koloru na liście nic się nie dzieje i licznik nadal wskazuje 0). Ten ostatni element jest najbardziej absurdalny, bo opis błędu mówi że odczyt nie pasuje do historii wskazań nawet gdy odczytana i rozpoznana wartość jest identyczna z tą która była wcześniej zaliczona jako poprawna.
Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?
Pokaż fotki z odczytu, bo przy prawidłowym ustawieniu powinno czytać w miarę poprawnie. Na początku też nie wiedziałem, co się dzieje, ale po wielu korektach ustawienia teraz jestem zadowolony.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ja mam dokładnie odwrotne odczucia, choć kiedyś napisałem post o podobnym wydźwięku do Twojego. Ile ja się nakombinowałem żeby ustawić tę kamerkę aby robiła dobre zdjęcia. I miałem dokładnie tak jak Ty.przygod wrote: Sat Nov 29, 2025 1:56 pm Czy jest planowany jakiś rozwój tego rozwiązania by działało bardziej niezawodnie?
Pytam bo wracam do tematu raz na jakiś czas, próbuje nowych ustawień kamery, resetów licznika i muszę przyznać że to chyba najgorsze urządzenie supla z jakim do tej pory miałem styczność. Licznik w supla praktycznie cały czas wskazuje 0 przez ciągłe błędy w odczytach mimo że zdjęcia są czytelne i bez refleksów (a ustawienie takich na tym module to i czasem dziesiątki prób). Nawet jak odczyta wartość prawidłowo to i tak jest ona zaznaczana na pomarańczowo (a potwierdzanie jej guzik daje bo poza zmianą koloru na liście nic się nie dzieje i licznik nadal wskazuje 0). Ten ostatni element jest najbardziej absurdalny, bo opis błędu mówi że odczyt nie pasuje do historii wskazań nawet gdy odczytana i rozpoznana wartość jest identyczna z tą która była wcześniej zaliczona jako poprawna.
Problemem okazała się tutaj kamerka w urządzeniu. A w zasadzie pierścień ostrości, który był źle osadzony (wada fabryczna). Ergo energia stanęła na wysokości zadania i po 24 godzinach od wymiany maili miałem nowy układ (samą płytkę) u siebie.
Efekt? Nawet nie ustawiałem dokładnie, a od tamtej pory błędy odczytu należą do rzadkości.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
przygod
Czy u Ciebie to się jakoś szczególnie objawiało (np brak ostrości) ? Pytam bo te zdjęcia jednak wydają się ostre...Zibi_007 wrote: Sat Nov 29, 2025 3:14 pm Ja mam dokładnie odwrotne odczucia, choć kiedyś napisałem post o podobnym wydźwięku do Twojego. Ile ja się nakombinowałem żeby ustawić tę kamerkę aby robiła dobre zdjęcia. I miałem dokładnie tak jak Ty.
Problemem okazała się tutaj kamerka w urządzeniu. A w zasadzie pierścień ostrości, który był źle osadzony (wada fabryczna). Ergo energia stanęła na wysokości zadania i po 24 godzinach od wymiany maili miałem nowy układ (samą płytkę) u siebie.
Efekt? Nawet nie ustawiałem dokładnie, a od tamtej pory błędy odczytu należą do rzadkości.
Tu przykład z dzisiejszych prób gdzie raz rozponał dobrze a potem już stwierdził że dokładnie ten sam stan mu jednak nie pasuje:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ty masz ostre jak żyleta. Ja nawet teraz nie mam takich.przygod wrote: Sat Nov 29, 2025 5:44 pmCzy u Ciebie to się jakoś szczególnie objawiało (np brak ostrości) ? Pytam bo te zdjęcia jednak wydają się ostre...Zibi_007 wrote: Sat Nov 29, 2025 3:14 pm Ja mam dokładnie odwrotne odczucia, choć kiedyś napisałem post o podobnym wydźwięku do Twojego. Ile ja się nakombinowałem żeby ustawić tę kamerkę aby robiła dobre zdjęcia. I miałem dokładnie tak jak Ty.
Tu przykład z dzisiejszych prób gdzie raz rozponał dobrze a potem już stwierdził że dokładnie ten sam stan mu jednak nie pasuje:
To jednak nie ten problem.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Wydaje mi się, że system potrzebuje czasu na nauczenie się Twojego licznika, więc może daj mu trochę spokoju po zmianie ustawienia kamery, bo chyba zmieniałeś kilka razy ustawienie w czasie prezentowanych odczytów.
Spróbuj też przyciąć od dołu obraz, bo niepotrzebnie "łapie" zbędne szczegóły.
Spróbuj też przyciąć od dołu obraz, bo niepotrzebnie "łapie" zbędne szczegóły.
-
przygod
Ależ ja próbowałem inne rozmiary okna, jak pisałem ze dwa posty temu. Dziś także, tak jak tu radziliście. No i system z mojego licznika 105,5 rozpoznał 5 później 55 i znów 5 ale ani razu właściwie. Stąd moje pytanie czy to jeszcze będzie jakoś poprawiane czy już zostanie takim rozwiązaniem dla pasjonatów doktoryzowania się z ustawień tej kamery?:)
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Zostaw te ustawienia na parę dni, nie ruszaj kamery ustawień itd. Nie wiem jak działa dokładnie ten system ale ja po zamontowaniu zostawiłem fabryczne ustawienia po tygodni trochę skorygowałem okno odczytu i od samego początku ( a dostałem urządzenie na testy) czyta mi wszytko bardzo dobrze. Na wiosnę przeniosę urządzenie na licznik ogrodowy bo z niego muszę sam podawać odczyty wodociągom.przygod wrote: Sun Nov 30, 2025 12:44 pmAleż ja próbowałem inne rozmiary okna, jak pisałem ze dwa posty temu. Dziś także, tak jak tu radziliście. No i system z mojego licznika 105,5 rozpoznał 5 później 55 i znów 5 ale ani razu właściwie. Stąd moje pytanie czy to jeszcze będzie jakoś poprawiane czy już zostanie takim rozwiązaniem dla pasjonatów doktoryzowania się z ustawień tej kamery?:)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Zrób jak Rober wyżej pisze. Ustawione masz OK, jakość i ostrość też dobra. Daj mu teraz czas. Niech się uczy...przygod wrote: Sun Nov 30, 2025 12:44 pmAleż ja próbowałem inne rozmiary okna, jak pisałem ze dwa posty temu. Dziś także, tak jak tu radziliście. No i system z mojego licznika 105,5 rozpoznał 5 później 55 i znów 5 ale ani razu właściwie. Stąd moje pytanie czy to jeszcze będzie jakoś poprawiane czy już zostanie takim rozwiązaniem dla pasjonatów doktoryzowania się z ustawień tej kamery?:)
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036